Yoga er spild af tid

yoga-er-spild-af-tid-1

Jeg har ikke altid været glad for yoga. Overhovedet ikke. Da jeg startede med at træne var det udelukkende med fokus på konditionstræning og kalorieforbrænding, og hvis jeg endelig tog mig tid til en lille smule udstrækning, var det i hvert fald kun hvis jeg havde ekstra tid. Jeg følte at jeg udnyttede min (trænings)tid bedst, hvis jeg fokuserede på alt der bankede pulsen i vejret og sørgede for at jeg virkelig fik presset mit system. Hvis ikke dét lykkedes mig, havde jeg nærmest spildt min tid.

Heldigvis har mit syn på træning ændret sig meget siden da.

Først og fremmest blev jeg senere hen også interesseret i styrketræning, så jeg endte altså ikke med at blive en helt typisk cardio bunny. Ikke at der er noget som helst galt med cardio – jeg elsker det personligt stadig, men helst i et “hårdt og kort”-format – men jeg er taknemlig over at min horisont blev udvidet på et ret tidligt tidspunkt. Yoga var stadig ikke noget jeg havde lyst til, både fordi jeg var lidt bange for at jeg slet ikke kunne finde ud af det, men også fordi jeg ikke rigtigt kunne se fidusen i at træne på den måde. For at gøre en lang historie kort: Jeg valgte alligevel at afprøve BODYFLOW, senere blev jeg uddannet instruktør, derefter fik jeg mod på yoga, og nu elsker jeg det.

Læs også: Hvad nu hvis jeg ikke vil?

Jeg har ofte hørt folk sige at yoga er spild af tid. Argumentet er som regel at man ikke forbrænder nok kalorier med yoga og at træningen derfor ikke er effektiv. Jeg synes virkelig det er ærgerligt, hvis antallet af forbrændte kalorier ses som et udtryk for hvor effektiv træningen har været. Det er selvfølgelig helt rigtigt, at yoga ikke er den træningsform der forbrænder flest kalorier (selvom der altså er mange forskellige måder at dyrke yoga på), men det betyder ikke at det er ineffektivt. Yoga er godt for en hel masse andre ting, som andre former for træning ikke er i lige så høj grad. Der er dog en ret interessant sammenhæng. Yoga kan eksempelvis sænke dit stressniveau, og stress er i dén grad en faktor, som er vigtig at have styr på hvis man vil have en krop der kører med en effektiv forbrænding. Set i dét perspektiv er yoga bestemt ikke spild af tid, hvis man træner for at forbrænde kalorier.

For mig handler træning i høj grad om balance, og her mener jeg både i forhold til varighed, intensitet og type. Jeg hader egentlig at bruge ordet balance fordi det bliver brugt så meget at det lidt har mistet sin betydning, men i mangel på et bedre alternativ… Det er ikke fordi jeg har en fuldkommen lige fordeling af yoga, cardio og styrketræning, men jeg forsøger at inkorporere lidt af det hele. Der skal i et eller andet omfang være balance i tingene for at jeg får det maksimale ud af de forskellige træningsformer. Sådan har jeg det bedst.

Læs også: Nyt træningsprogram (kun med én øvelse)

Min pointe er at træning efter min mening er effektiv når den er varieret og afbalanceret, og det er sådan set uanset hvilket mål man har med at træne. Selvfølgelig skal træningen være specifik i forhold til det mål man har sat sig (hvis man da har et mål med sin træning), men nogle gange kan man blive overrasket over hvad der skal til. Når dét så er sagt, er noget af det vigtigste selvfølgelig at man laver noget man godt kan lide. Banalt, men sandt.

Tænker du også på at skabe balance i din træning?

Christine_bottom_2

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Hvor har du ret! Jeg havde også en periode hvor jeg tænkte at træningen kun skulle være hård, men er begyndt at tænke mere og mere på at træne kroppen i at kunne en masse forskellige ting – og det er mildest talt fantastisk! :D

    • Nemlig! Det er dejligt at kunne fokusere på kroppens funktionalitet frem for dens æstetik når man træner 😃

  • Jeg vil gerne starte stille og roligt op på yoga, nok bare herhjemme. Har du nogle gode videoer/hjemmesider eller andet hvor man kan finde inspiration?

    • YouTube er din ven! Min yndlingskanal er helt klart Yoga With Tim, og så kan jeg også ret godt lide Tara Stiles som laver Strala Yoga. Yoga With Adriene og Yoga by Candace har jeg også brugt 😊 God fornøjelse!

  • Jeg er også virkelig enig! En gang skulle det være så hårdt og svedigt som muligt, men så fik jeg en rygskade og nu er jeg simpelthen så glad for både yoga og pilates!

    • Dejligt at du har fundet noget som gør dig og din krop godt! For mig fungerer det rigtigt fint at inkorporere lidt af det hele, så nogle gange må det meget gerne være hårdt og svedigt, men kun hvis jeg afbalancerer det med noget der står i skarp kontrast til det 😊