Opskrift på havreyoghurt: Hjemmelavet vegansk yoghurt

Havreyoghurt er noget du simpelthen prøve. Det kan godt være svært at forstå, at man kan lave yoghurt af havregryn, men den er altså god nok. Og det er både nemt, billigt og hamrende sundt. Tak til min søde og mega inspirerende Strala-søster, Renata, som introducerede mig for hjemmelavet havreyoghurt. Hop ind og tjek hendes blog ud her og hendes Instagram her.

Plantebaseret og bæredygtig yoghurt

Plantebaseret yoghurt er virkelig blevet populært i Danmark (og det var også på tide hvis du spørger mig). Det er nemt at få fat i i nærmest alle supermarkeder efterhånden, og udvalget bliver større og større. Når dét så er sagt, så savner jeg nogle flere økologiske varianter som ikke koster en formue, og som ikke er tilsat sukker og andre unødvendige ingredienser. De fleste varianter som findes i supermarkederne er i øvrigt baseret på soja, og selvom jeg ikke har noget imod soja, så jeg gerne at der var andre slags.

Kokosyoghurt er uden tvivl min favorit (men jeg elsker også bare alt med kokos), men lige i hælene kommer den hjemmelavede havreyoghurt helt sikkert. Jeg er virkelig positivt overrasket over hvor god en konsistens og autentisk yoghurtsmag man kan lave. Smagen af havre er meget mild og bliver ikke kamufleret i sødestoffer og lignende. Når yoghurten skal serveres kan man derfor nemt selv justere sødningsgraden fx med lidt sirup, frugt og lignende.

En anden bonus ved havreyoghurt er det bæredygtige aspekt. For det første er det nemt at finde havregryn som er producerede i Danmark, og for det andet er emballagen noget mere miljøvenlig end de konservesdåser som man desværre ofte køber sin kokosmælk i. Hvis du er heldig at bo i nærheden af et specialsupermarked, kan du endda købe dine havregryn i vaskeægte zero waste-stil helt uden emballage.

Men er det ikke svært at lave selv?

Jeg forstår godt at det kan virke uoverskueligt at lave sin egen yoghurt. Den forestilling havde jeg i hvert fald selv. Jeg havde hørt så mange historier om mislykkede forsøg, så jeg havde ikke særlig høje forventninger, da jeg selv kastede mig ud i det. Det er jo rent faktisk også noget levende man arbejder med, fordi yoghurten står og gærer, men i modsætning til andre former for fermentering, synes jeg at det er ufattelig nemt at lave sin egen yoghurt. Det kræver selvfølgelig at man holder lidt øje undervejs, men eftersom det max. tager 2 dage at lave, er det begrænset hvor meget arbejde der er i det. Det er i hvert fald ingenting sammenlignet med sådan noget som kombucha eller sauerkraut, som tager flere uger at lave, og som man helst skal kigge til ret ofte for at sikre, at fermenteringsprocessen går den rigtige vej.

Lav din egen smagsvariant

Denne opskrift på havreyoghurt giver en ganske smagsneutral variant. Jeg tænker at det selvfølgelig er klart, når der ikke er tilsat nogen form for sødme eller anden smagsgiver, men jeg vil alligevel lige gøre opmærksom på det.

Den neutrale smag er dog en perfekt mulighed til at sætte sit eget præg på den færdiglavede yoghurt. Jeg synes det er ganske obligatorisk at spise sin havreyoghurt med masser af toppings – både fordi det ser smukt og indbydende ud og mætter mere, men også fordi det kan bidrage med lige præcis den mængde sødme og ekstra smag som du gerne vil have. Vil du gerne have en havreyoghurt med smag, kan du fx tilsætte en smule hjemmelavet marmelade og røre det godt rundt i den portion du skal til at spise.

En ny morgenmadsfavorit med endnu mere sundhed

Jeg elsker havregrød om morgenen og kan sagtens spise det hver eneste dag i meget lange perioder, men jeg er ret sikker på at jeg har fået mig en ny morgenmadsfavorit. Det er virkelig nemt, og så får min mave endda et skud gode bakterier allerede fra morgenstunden. Jeg bliver simpelthen nødt til at sikre mig, at jeg altid har hjemmelavet havreyoghurt på køl fra nu af, for det er i dén grad blevet min nye afhængighed.

Har du prøvet at lave havreyoghurt før?

Opskrift på hjemmelavet havreyoghurt

Ingredienser
til 2-3 portioner

*hvis du synes det er lidt besværligt at skulle lave din egen yoghurt ud fra en allerede færdiglavet yoghurt, kan du i stedet for starterkultur bruge 2 kapsler mælkesyrebakterier (jeg bruger disse). Det giver dog en lidt mere flydende og mindre fyldig konsistens. Gem ca. 3 spsk af din færdiglavede havreyoghurt som starterkultur til næste omgang.

Fremgangsmåde

 • Start med at blende havregryn og vand i en blender super grundigt. Bliver det ikke blendet grundigt nok, kan konsistensen af den færdige havreyoghurt blive grynet.
 • Kom havreblandingen i et skoldet patentglas (sørg for at glasset er afkølet hvis du lige har skoldet det) og brug en træske til at tilsætte enten starterkulturen eller indholdet af kapslerne med mælkesyrebakterier. Bland det hele godt sammen.
 • Fastgør et osteklæde eller hvilket som helst stykke rent stof på patentglasset, og lad det stå et lunt sted uden for direkte sollys i 1-3 døgn, afhængig af hvor syrlig en smag du kan lide. Jeg synes at smag og konsistens var helt perfekt efter et døgn, men prøv dig frem og smag til undervejs (altid med en helt ren ske selvfølgelig!).
 • Luk glasset og stil det i køleskabet. Din havreyoghurt er klar til at spise når den er blevet kold.

 

Indlægget indeholder reklame-links (læs mere om min reklame-politik her)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Når man først har lavet sin havreyoghurt – kan man vel også bruge tre spsk af den som startekultur til næste portion? Ved du hvor længe starterkulturen kan holde sig – og jeg går ud fra, at man opbevarer den i køleskabet? :)

  • Lige præcis! Det har jeg også forsøgt at forklare som en lille note inden fremgangsmåden :-)
   Jeg ved desværre ikke hvor længe yoghurten/starterkulturen kan holde sig. Gæringsprocessen fortsætter jo faktisk i køleskabet, men bare meget langsommere. Det er dét der kan være lige tricky med fermentering – at det hele tiden er en vurderingssag. Håber du får lyst til at kaste dig ud i det!

 • Hej Christine,

  Det er en virkelig flot blog du har dig her. Burger du wordpress? Og hvilket tema?

  Hilsner Cecilie :-)

  • Tusind tak, Cecilia! Jeg er også super glad for det :-)
   Det er et WordPress-tema jeg har købt og fået tilpasset.

 • Kære Christine,
  Tak for en god blog, med inspirerende opskrifter.
  Men jeg bliver simpelthen nødt til at spørge: Er det en fejl at du ikke koger din havremælk op først? Jeg afprøvede din metoden, og endte med en form for illelugtende surdej. Jeg kan virkelig ikke forstå hvordan du har fået gode resultater på denne måde. Når jeg har lavet sojayoghurt skal mælken altid koges op til kogepunktet, og efterfølgende ned på de 42 grader hvor mælkesyrebakterierne udvikler sig bedst.
  Der er vel i øvrigt ingen grund til at sterilisering glas osv., hvis ikke man sterilisere selve mælken?
  Men er denne opskrift i virkeligheden en form for vildgæring? (ligesom med surdej)
  Jeg håber du vil dele dine tanker om dette – og lader andre være opmærksomme på denne store risiko ved fejlproduktion ved denne metode.

  De bedste hilsner
  Matilde

  • Hej Matilde :-)
   Tak for de søde ord – og tak fordi du lige tager dig tid til at dele noget feedback!
   Jeg har lavet denne opskrift masser af gange med det samme fine resultat, så jeg kan desværre ikke sige, hvad der er gået galt i dit tilfælde :-/ Hvilken form for starterkultur brugte du? Uanset hvad er det en god ide at holde øje med yoghurten ca. et par gange om dagen for at se hvordan den udvikler sig. Når du siger havremælk, mener du så blandingen af havregryn og vand? Måske du vil dele dit resultat, hvis du prøver at koge det først?
   Ha’ en skøn dag!

 • ja altså jeg undrer mig også…..skal mælken slet ikke varmes op? :0) og sier du ikk mælken inden du bruger den? eller bruger du hele blandingen af havregryn og vand?
  Jeg håber sådan det lykkedes mig……da jeg savner yoghurt!!! Føtex havde jo en havreyoghurt der var dødlækker, men den er væk igen øvøv……tak for en meget inspirerende blog :0)

  kh Camille

  • Hej Camille. Der er ikke noget der skal hverken sies eller varmes op. Det er super simpelt :-) God fornøjelse – og tak for de søde ord <3

   • aahhhhaaa :0)) jeg prøvede ellers lune mælken……det blev noget tyndt sjask men duftede af yoghurt haha :0) Nu har jeg så lige lavet en portion uden at lune mælken og nu er jeg MEGA spændt ;0)) for resten, har du prøvet lave det med glutenfri havregryn? jeg spiser glutenfrit, men har i dette tilfælde købt alm. havregryn, jeg ved ikke om det egentlig gør en forskel :0)
    Tak for dit svar :0)

    • jeg kan se at mit eksperiment igen skiller…..altså der ligger en masse væde ovenpå mælken…..har din gjort det samme? det gjorde den oz da jeg lunede mælken sidste gang :0) Kærligst Camille

     • Hej igen Camille!
      Øv, hvor er det irriterende at det driller sådan. Det er aldrig sket for mig :-/ Hvilken starterkultur bruger du?
      Knus

      • jeg bruger symbioflor……og jeg har selv tænkt det kan være derfor, ved ikke hvor stor forskel der er på symbioflor og den du bruger……….den her portion blev heller ikke god…..den lugtede bare råddent…..så blev den anden trods alt bedre, den duftede i det mindste af yoghurt selvom den aldrig blev til yoghurt haha ;-)

 • Hej. Tak for opskriften. Det må jeg straks prøve ?Kan man ikke bruge kultur fra den portion man har lavet, til næste portion? Skal det være fra kokosyohurt?

  • Dejligt du har lyst til at prøve :-)
   Du kan sikkert også bruge starterkultur fra havreyoghurten, men det giver bare et lidt mindre cremet resultatet vil jeg tro :-)

 • Hej Christine,
  Jeg har fulgt din opskrift men er endt op med en gæret flydende masse som lugter grimt. Har brugt Udos choice mælkesyrebakterier som du anbefalede. Hvad gør jeg galt?
  Med venlig hilsen
  Dorthe

 • Tak for alle de skønne opskrifter! Har haft stor succes med kokosyoghurt :)
  Kan man bruge havremælk som er købt?
  Kh. Sarah

  • Ja, den er virkelig god! Den skal jeg vist lige også afprøve som starterkultur på et tidspunkt :-)

 • Hej, jeg laver kokosyoghurten nu, så jeg kan lave havreyoghurt af det senere. Ved du om man lige så nemt kan lave en dobbel eller trippel portion havreyoghurt i én omgang?

  Jeg overvejer egentlig om jeg skal tage hele kokosyoghurten og lave en stor portion kokos/havreyoghurt. Har du prøvet det?

  • Hej Jasper!

   Jeg tror sagtens, at du kan lave 2-3 gange portionen af havreyoghurt ? Og hvis jeg forstår dit sidste spørgsnål rigtigt, tror jeg også sagtens du kan lave en endnu større portion ved at bruge hele kokosyoghurten, men det kan være, at fermenteringsprocessen skal vare lidt længere tid. Hold øje med den hver dag og se hvordan den udvikler sig. Del endelig gerne dit resultat ?

 • Jeg kan se, der er en del, der ikke har haft succes med yoghurten. Min erfaring med yoghurt generelt er, at det skal varmes op for at starte ved den rigtige temperatur ellers tager det længere tid, og der er nogle kulturer, der ikke virker, før det er opvarmet. Endnu vigtigere er ro og renlighed. Renlighed betyder at skolde glas og skeer før brug for at undgå, at de forkerte bakterier udvikler sig. Ro betyder at der ikke skal flyttes rundt i mens kulturen dannes, og det er faktisk også godt at lade yoghurten stå i køleskab i ro lige efter varmen, så den kan færdigudvikles.

 • Kære Christine. Jeg ved godt, at indlægget ikke er helt nyt, men jeg håber alligevel, at du vil svare på mit spørgsmål. Allerede når jeg blender havregryn og vand får jeg en tyk klæbrig masse, der overhovedet ikke har mælkekonsistens. Kan det være fordi jeg blender for længe? Hvor længe blender du blandingen? Mvh. Lene

  • Hej Lene! Dejligt at du spørger :-) Jeg blender kun lige akkurat til, at konsistensen er helt fin og ensartet (så du ikke kan fornemme grynene i mælken overhovedet). Men umiddelbart tror jeg ikke der sker noget ved at blende i længere tid – medmindre at din blender arbejder så hårdt, at den opvarmer blandingen. Det kommer nok lidt an på hvilken blender du bruger :-)