Opskrift: Glutenfri og veganske fastelavnsboller

Glutenfri og veganske fastelavnsboller er noget jeg længe gerne har villet lave, men som jeg ikke rigtigt har haft mod til at kaste mig ud i. Først og fremmest fordi bagværk der både er vegansk og glutenfrit kan være lidt tricky. Men også fordi jeg er helt nervøs for at fornærme nogen ved at lave en utraditionel udgave af den nærmest hellige fastelavnsbolle.

Okay, helt ærligt, så er det sidste ikke ligefrem en bekymring, men jeg ved bare at der nok er nogen, som vil være hurtige til at påpege forskellen mellem min version og den mere traditionelle af slagsen. Det er mange, mange år siden at jeg har spist en fastelavnsbolle, så min udgave er ikke baseret på hvordan jeg husker at den smagte, men udelukkende hvordan jeg synes den skal smage. Og jeg er ikke bleg for at sige at de her veganske fastelavnsboller smager hamrende godt! Så godt at jeg faktisk synes det ville være synd kun at nyde dem når det er fastelavn.

Smag, fyld & konsistens

Bolledejen er sødet med kokossukker, hvilket giver den en fin lysebrun farve, og derudover bidrager kardemomme og vaniljepulver også med lidt sødme. Personligt er jeg ikke så vild med creme i fastelavnsboller, så jeg valgte i stedet at fylde dem med en rest marmelade fra gårsdagens opskrift sammen med lidt hjemmelavet marcipan. Det giver selvfølgelig mere sødme, men det bidrager også med to vidt forskellige konsistenser indeni fastelavnsbollerne, som gør dem lidt mere interessante. Konsistensen på selve bollen er let sprød udenpå og blød indeni.

En rest fra kogebogen

Denne opskrift på veganske fastelavnsboller er på flere måder en rest fra min kogebog Vegansk til den søde tand. Fastelavnsbollerne endte ikke blandt de 100 opskrifter i bogen, fordi jeg ikke var helt tilfreds med resultatet. Jeg kunne dog ikke få mig selv til at kassere opskriften, så efter at den har gennemgået en ny række tests, kan jeg edele den med jer her på bloggen i stedet. Opskriften består på en måde også af rester fra kogebogen, for jeg opdagede at jeg havde en hel del sorghum-mel og tapiokamel tilbage, som nok er de eneste ingredienser til denne opskrift, som ikke er en del af mit basislager.

Tip: Pensling uden æg

Der er én ting jeg fortryder ved denne opskrift. Jeg ville nemlig ønske at jeg lige havde penslet bollerne – dog udelukkende for æstetikkens skyld. Det ser bare så fint og indbydende ud når bollerne er gyldne og blanke under glasuren. Og det er ikke engang fordi jeg kom til kort, nu hvor opskriften er vegansk og derfor ikke indeholder æg, som mange bruger til pensling. Der findes nemlig et vegansk alternativ, og det er simpelthen aquafaba (altså kogevandet/dåsevandet fra kikærter), som kan bruges i stedet for æg, når du gerne vil pensle dine boller. Det må jeg huske næste gang.

Opskrift på veganske fastelavnsboller

Ingredienser
8-10 veganske fastelavnsboller

Hjemmelavet marcipan

Hjemmelavet marmelade

 • Opskriften er fra min kogebog som kan købes her

Forslag til topping

Fremgangsmåde

 1. Forvarm ovnen til 185 grader.
 2. Lav marcipanen ved at blende alle ingredienserne sammen til en ensartet masse. Tryk massen sammen og kom den i en lufttæt beholder i køleskabet, indtil den skal fyldes i de veganske fastelavnsboller.
 3. Begynd så med at lave bolledejen ved at blande loppefrøskallerne med vand i en skål. Lad fibrene stå og suge væske, indtil de har dannet en gelé.
 4. I en anden skål blandes mel, kokossukker, xanthan gum, bagepulver og krydderier godt sammen.
 5. Bland den smeltede kokosolie sammen med geléen i den første skål og hæld derefter det hele ned i skålen med de tørre ingredienser.
 6. Ælt dejen forsigtigt sammen med hænderne. Tilsæt mere boghvedemel (lidt ad gangen) hvis dejen er alt for klistret, men sørg for at den ikke bliver tør.
 7. Rul dejen ud til et rektangel på et meldrysset bord med en kagerulle (som også har fået lidt mel) og skær den ud i 8-10 firkanter.
 8. Fordel marcipanen og en spiseske marmelade på hver firkant og luk dem forsigtigt. Du kan godt være ret generøs med fyldet, men sørg for at bollerne kan lukkes (gerne uden alt for meget dej).
 9. Placer fastelavnsbollerne med lukningen nedad på en bageplade og bag dem i 25 minutter.
 10. Pynt til sidst de veganske fastelavnsboller med smeltet mørk chokolade og frysetørret hindbær.

Husk at følge med på min Instagram-profil @christinebonde.

Indlægget indeholder reklame-links (læs mere om min reklame-politik her)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.