Marmelade med chiafrø og bær

Hindbær-/jordbærmarmelade chiafrø sukkerfri

Jeg har aldrig været særligt begejstret for hverken syltetøj eller marmelade. Det skyldes først og fremmest at det som regel er propfyldt med både tilsætningsstoffer og sukker (eller mærkværdige sødemidler), men det er i høj grad også fordi jeg ikke har været så kreativ eller nytænkende i forhold til hvordan det kunne bruges. Et tilfældigt stykke brød med en helt almindelig marmelade er efter min mening ret intetsigende, men jeg skal love for at det er en anden oplevelse når brødet er hjemmebagt og marmeladen hjemmelavet. Oplevelsen blev bestemt heller ikke ringere af at jeg spiste det en eftermiddag i selskab med min dejlige mor mens regnen silede ned udenfor. Jeg vil i hvert fald ikke længere tænke på marmelade som en kedelig og gammeldags spise der ikke kan bidrage med gode næringsstoffer, for denne version er alt andet end det. Jeg skal helt sikkert også have udforsket mulighederne og fundet ud af hvordan jeg kan bruge marmeladen i kager, grød m.m. At lave marmelade på chiafrø og uden at opvarme bærrene er bestemt ikke noget jeg selv har fundet på, men derimod en idé jeg fik efter mit seneste besøg på Råbar.

Marmelade med chiafrø og bær

Min version indeholder følgende:

1,5 dl frosne økologiske hindbær
1,5 dl frosne økologiske jordbær
2 spsk daddelpure
5 spsk chiafrø
1 tsk vaniljepulver
0,5 dl vand

Start med at tø bærrene op. Kom alle ingredienserne i en foodprocessor og blend indtil massen er ensartet. Hæld marmeladen på glas og stil i køleskabet i nogle timer (eller natten over) til chiafrøene har dannet en gele. Vupti! Daddelpureen er også super nem at lave. Jeg lavede en portion af 150 g friske dadler blendet med 2 dl kogende vand. Easy peasy.

Translation: I’m definitely not a big fan of regular jam and its high content of sugar and additives. After a visit at Råbar in Aarhus I got inspired to make my own version with chia seeds and raw berries. Who would’ve thought that jam could be delicious AND nutritious? 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • HAPS! Skulle lige til at skrive, at det er sådan vi gør på Råbar – men så læste jeg lige hele teksten! :-D
  Må prøve din variant!

  • Der er som regel altid ét eller andet jeg skal hjem og prøve at lave selv efter at have været på Råbar :p Jeres blåbærversion er bestemt også lækker!

 • Det ser lækkert ud! Må vi også få opskriften på brødet? :) Eller den findes måske allerede herinde?

  • Opskriften stammer fra Amo’s “Den store bagebog 5”, men jeg har lavet et par enkelte ændringer:

   110 g fuldkornsrismel
   180 g boghvedemel
   30 g FiberHUSK
   6 dl lunkent vand
   40 g gær
   2 tsk honning
   50 g mandelmel
   120 g græskarkerner
   1/2 tsk salt
   Boghvedegryn til pynt

   1. Opløs gæren i lunkent vand og tilsæt honning og FiberHUSK. Lad det stå i 10 min.
   2. Bland de øvrige ingredienser i, ælt dejen igennem og lad den hvile i 30 min.
   3. Læg dejen i en smurt 1 1/2 liter form. Drys med boghvedeflager og lad brødet efterhæve tildækket i 40 min.
   4. Bag i 60 minutter ved 180 grader varmluft.

 • Gik for et par timer siden i krig med denne hjemmelavede marmelade, som skal stå sin prøve i aften når resten af familien skal have boller til kaffen. Har dog snydt og prøvesmagt det, og hold nu op det lækkert! Har også altid synes, at købemarmelade er fyldt med for meget sukker og smager kunstigt, så da jeg så denne opskrift, blev jeg glad! Og nu jeg endnu mere glad! Så vil egentlig bare sige tak for denne opskrift, som er lækker og legende let at lave, hvis man lige har ingredienserne. God dag ;-)

  • Ej hvor er det dejligt at høre! Det bliver spændende at se om familien er lige så positiv :-)
   Tak for din tilbagemelding, Amalie. Det er altid rart at høre om der egentlig er nogen der synes om de opskrifter jeg poster :-) Også rigtig god dag til dig!