Mine nuværende kosttilskud – og noget om ernæringsterapi

Basis kosttilskud multivitamin d-vitamin zink fiskeolie magnesium probiotika1 spsk fiskeolie-2

Der er flere grunde til at det må have set fuldstændig latterligt ud da jeg skulle fragte mit apotek (en samlet betegnelse som mine mange kosttilskud har fået) fra køkkenet og hen til vinduet for at tage billeder. For det første må mine nye genboer tænke at det er noget underligt noget at fotografere. For det andet kunne jeg, mod forventning, ikke bære det hele på én gang hvilket resulterede i at jeg lignede en meget dårlig jonglør. For det tredje har jeg altid været ret skeptisk over for kosttilskud men tager nu flere end jeg nogensinde har gjort i mit liv.

De fleste af disse kosttilskud er nogle jeg har fået anbefalet af min ernæringsterapeut, Nanna, som hjælper mig med at komme ovenpå igen efter mit p-pille-stop. Efter min første konsultation i november sidste år startede jeg op på en stærk multivitamin- og mineralpille for at få genopfyldt mine depoter som p-pillerne kan have været med til at tømme. Især mit niveau af B-vitaminer har højst sandsynligt været lavt både på grund af p-pillerne men også som følge af mit minimale indtag af kød. Mine blodprøver viste desuden at jeg mangler både D-vitamin og zink som jeg også tager separat. Jeg tager stadig probiotika fra BioKult både fordi det hjælper på min hud og min fordøjelse og fordi jeg for ikke så længe siden var nødsaget til at tage en antibiotikakur som altså ikke kun udrydder de dårlige bakterier… Fiskeolie er noget jeg har taget i lang tid, også før jeg startede hos Nanna, blandt andet fordi jeg ikke spiser så meget fisk længere og for at skabe en optimal balance mellem fedtsyrerne i min krop. Magnesium har jeg også taget i et stykke tid efterhånden, og der er påvist masser af fordele ved at tage netop dét tilskud, men jeg gør det ganske enkelt fordi det forbedrer min søvnkvalitet. Til sidst, og som noget relativt nyt foreslået af Nanna, er jeg også begyndt at supplere med enzymer og mavesyre for at støtte op om tarmens funktion og hjælpe fordøjelsen. Dette er dog kun en måneds tid for at se om det har en positiv effekt.

Der er ikke ét af disse kosttilskud som ikke giver mening for mig at tage på nuværende tidspunkt, for jeg har stillet omtrent en milliard spørgsmål i forhold til deres kvalitet, indhold, biotilgængelighed, effekt og potentielle bivirkninger. Som en lille fun fact (og sikkert TMI for nogen) kan jeg dog fortælle at jeg ikke var klar over at en høj dosis af B-vitaminer kan gøre ens urin nærmest selvlysende… Det ville jeg måske godt lige have vist inden jeg gik i panik over sådan et farveskift. Haha.

Er der nogle af jer der tager de samme kosttilskud?

These are the supplements that I take at the moment. Almost all of them were recommended to me by my nutritional therapist who is helping me recover from birth control pills and restore balance.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Jeg tager stærk b-vitamin, altid d-vitamin i vinterhalvåret, lige nu spiser jeg probiotika og ellers har jeg altid gang i et eller andet hud-hår miks, fordi jeg altid håber det kan optimere et eller andet :-D Mit hår vokser som ukrudt, så måske det virker?

  • Er det i forbindelse med at du ikke spiser kød at du supplerer med B-vitamin?
   Haha, ja den med hud-hår-miks havde jeg regnet med fra din side :D Hvad eksperimenter du med nu, smukke?

   • b-vitaminerne er faktisk også pga mit hår, som virkelig fældede i efteråret! Dog er alle mine tal fine ifølge en blodprøve hos lægen, så burde nok ikke spise dem ;)
    Har forsøgt mig med nogle Arcon Tisane Plus :-) Jeg ved ikke om de virker, men fælder da ikke mere. Min mor synes også det virker :-)
    Så nu ved jeg ikke lige hvad jeg ellers skal finde på af sjove ting ;)

 • Jeg tager også sindssygt mange kosttilskud for at komme oven på efter p-pille stop. Flere end dig. Nogle af dem kan jeg sortere fra når den ønsket effekt indtræder, nogle vil jeg fortsætte med.
  Sidder bare og bliver en smugle irriteret på mig selv, at jeg er kommet i den situation at jeg skal bruge så mange penge på kosttilskud. Øv!

  • Jeg har også taget flere tilskud end disse. Nogle vender jeg tilbage til, og nogle af de nuværende kan jeg udelade på et senere tidspunkt. Det er lige pludselig en ret stor post i budgettet, og det kan også godt irritere mig fordi det nok ikke ville være nødvendigt hvis jeg aldrig var startet på de åndssvage p-piller. Nogle af tilskuddene ville jeg dog tage uafhængigt af min p-pille-historie og dém har jeg ikke noget imod at bruge mange penge på da det er en investering i mit helbred :-)
   Hvilke tilskud tager du i forbindelse med p-pille-stop?

 • Jeg plejede at tage B-vitamin (fordi jeg er vegetar og langsomt har skåret flere og flere animalske produkter fra) og D-vitamin om vinteren, men har nu skiftet til OmniVegan fra Biosym som er en multivitaminpille særligt god til vegetarer og veganere, hvorfor den indeholder en højere dosis af B- og D-vitamin. Så jeg håber, at jeg grundlæggende er dækket godt ind af multivitaminen. Udover det tager jeg Zink, fordi det skulle være godt for huden på længere sigt, og den har jeg længe haft lidt problemer med, og C-vitamin i perioder med forkølelse.

  Jeg synes, de der Bio-Kult lyder ret interessante. Min hud og min fordøjelse har altid været noget jeg har døjet med. Dog vil jeg sige at min fordøjelse har stabiliseret sig og efterhånden er blevet virkelig god i takt med at jeg har skåret animalske produkter fra min kost, selvom det i starten var af andre grunde.

  • Og nå ja, så tager jeg 2 spsk. hørfrø-/kæmpenatlysolie.

   Jeg får tjekket mine tal hos lægen en gang om året og mine tal ser rigtigt pæne ud, men det er svært at vide om de stadig ville se pæne ud uden de ekstra tilskud.

   Hvad og hvordan tjekker en ernæringsterapeut op på i forhold til en blodprøve hos lægen?

   • Det lyder som en god kombination du tager. Hvorfor hørfrø-/kæmpenatlysolie? :-)

    En ernæringsterapeut kan først og fremmest hjælpe til at forklare hvordan man mest optimalt kan undersøge næringsmangler. I mange tilfælde er en helt almindelig blodprøve ikke helt retvisende. Derudover kan vedkommende selvfølgelig også hjælpe med hvilke vitaminer, mineraler, hormoner eller lignende som kan være en god ide at få tjekket op på. I øvrigt kan en ernæringsterapeut også måle visse ting via andre metoder.

    • Hørfrøolien er i stedet for fiskeolie, fordi jeg helst vil undgå animalske produkter i så vidt omfang som det er muligt og overskueligt for mig. Lige den jeg købte sidst, var så en kombi af hørfrø- og kæmpenatlysolie :)

     Jeg har længe overvejet om man skulle blive tjekket hos den lokale Helsemins biopat, men jeg har altid lidt frygtet at blive prakket en masse unødvendige kosttilskud på. Måske jeg bare skulle prøve det :)

 • Hej Christine.
  Jeg har fulgt meget interesseret med i din ærlige og åbne fortælling om p-pillestop og alle de komplikationer, du har haft i forbindelse med dette.
  Jeg har selv taget p-piller i maaange år. Har dog stoppet et par gange undervejs, når jeg har været single, men har ikke bemærket nogle komplikationer som du.
  Nu er jeg 30 år og tænker, at en anden løsning må være godt for mig og min krop, hvis der skal komme børn om nogle år. Dog er jeg i et fast forhold, og jeg kan simpelthen ikke beslutte mig for, hvilken prævention der kan være løsningen. Vi er virkelig ikke klar til børn, så det skal være sikkert og plads til spontanitet i forelskelsen.
  Hader bare tanken om at fylde mig med hormoner hver morgen, jeg tager denne lille ‘mirakelpille’, der gør nogle ting rigtig sjove :-)
  Hvad gør du, hvis jeg må spørge?
  Med venlig hilsen Pernille.

  • Hej Pernille!
   Jeg faldte lige over denne tråd, og din kommentar. Jeg står nemlig i samme situation.
   Jeg har taget p-piller siden jeg var 17, og det blev til over 5 år med p-piller. Hvilket også betød humørsvigninger og vægtøgning osv. (Om det var p-pillerne eller teenageårene er svært at vurdere). Jeg droppede dem i en periode, og fik det lige pludseligt betydligt bedre i både helbred, humør, hud og alt hvad der kunne forbedres – blev forbedret!
   Da jeg fik min nuværende kæreste, eksperimenterede jeg så med mini-piller, som min læge bildte mig ind, var det eneste rigtige. Jeg blev simpelthen så syg af de mini-piller.
   Så dem stoppede jeg hurtigt med igen.
   Jeg har heldigvis en forstående kæreste, så vi bruger kondom. Hvilket har fungeret fint i 2,5 år nu. Vi ser det ikke længere som noget irriterende element, men blot naturligt. Alle jeg fortæller det til, synes det er synd for ham. Men jeg kan simpelthen ikke finde en løsning, som ikke sætter mit helbred på spil, bare for at have sex!
   Jeg har overvejet spiral flere gange, men har hver gang været bange for hvordan hormonerne påvirker min krop.
   Jeg er glad for at læse, at jeg ikke er den eneste der har mine bekymringer ved hormon-behandlinger. :)

   VH
   Carina

 • Hej Christine
  Omend indlægget ikke er helt nyt har jeg lyst til at sige, at dine indlæg om kosttilskud og ernæring er meget hjælpsomme og virkelig fine. Så stop endelig ikke med dem ;-) I forlængelse her af har jeg et spørgsmål ift. kalk. Jeg har taget kalk tidligere, men ansatte i helsekostbutikker har sådan lidt mellem linjerne frarådet det (om jeg har forstået dem ret ;-)) til fordel for at optimere på magnesium. Ved du mon noget om eventuelle ulemper ved kalk som kosttilskud? Jeg tænker her på, om det omsættes eller mon fungerer anderledes i kroppen end uden for lidt a la kalk i mælk, forestiller jeg mig. Endnu en gang tusinde tak for en fantastisk blog og virkelig kyndige og lærerige indlæg :-)