Er sund kage et oxymoron?

sunde-glutenfri-sukkerfru-brownies-med-blomkaal-christine-bonde-blog-1

{ Fudgy chokoladebrownies med nøddeknas }

Som I måske kan fornemme gennem mine “Jeg forstår ikke sundhedsverdenen”-indlæg, er der mange aspekter inden for mit felt som jeg undrer mig over (og som jeg godt kan lide at undres over). Det er noget jeg gerne vil dyrke lidt mere her på bloggen ved at give jer et indblik i nogle af de emner.

Jeg gør mig rigtigt mange tanker omkring det at ordet sund bliver brugt lidt i flæng lige for tiden. Jeg tænker især på opskrifter og det faktum at sådan noget som kage nemt kan få et sundhedsstempel. Hvad det lige præcis er der gør, at en kage går fra almindelig kage til sund kage er selvfølgelig afhængigt af hvordan den enkelte person opfatter sundhed, men mine tanker går mest på om sund kage i virkeligheden er et oxymoron.

Det var i hvert fald den påstand som en af mine venner slyngede ud den anden dag og som af én eller anden grund virkelig bed sig fast hos mig. Hans pointe var at en kage hverken kan eller skal være sund fordi det aldrig har været meningen at den skulle være det. Hvorfor ikke bare lade kage være kage – usund, traditionel, med rigelige mængder sukker (fortsæt selv listen) – og holde sig til at spise det i relativt små mængder netop derfor? Når kage pludselig bliver sund, kan det jo give anledning til at tro at man kan spise det i ubegrænsede mængder, og dét har vel, ironisk nok, ikke noget med sundhed at gøre.

Læs også: Jeg forstår ikke sundhedsverdenen #1

På en måde kan jeg sagtens se, at der ligger noget paradoksalt i, at en kage kan være sund. De fleste af os er jo nok blevet opdraget med, at kage hører til i dessertkategorien og dermed ikke skal spises i særligt store mængder. Det er som om at ordet moderation særligt har klistret sig fast på desserten – både fordi det som regel er den sidste ret på menuen hvor man er ved at være mæt, men også fordi vi bare har en eller anden indgroet ide om at man ikke skal spise for meget dessert. Det er jo den knap så sunde del af et måltid som også normalvist kommer i en størrelse eller mængde som indikerer at den skal indtages i begrænsede mængder. Hele aspektet med at opdele mad i sund og usund er en hel anden snak, men jeg må nok indrømme at jeg faktisk synes der er noget rigtighed i at vores opfattelse af kage, og især den sunde kage, kunne trænge til at blive revideret en lille smule. Min pointe er at vi først og fremmest skal passe lidt på med de labels. Selvom jeg elsker at pille ved opskrifter og putte lidt ekstra sundhedsværdi ind i dem (på min måde), er det egentlig ikke mig der skal afgøre om en bestemt kage er sund. Kage vil altid være kage – noget som vi i kraft af traditioner og vaner har valgt at betragte som en godbid, en slags belønning og noget som gerne skulle nydes lidt ekstra fordi den på én eller anden måde er noget særligt. Den opfattelse kan jeg egentlig godt lide, især fordi den hjælper os til at sætte lidt mere pris på den der kage. Det kan man selvfølgelig også sagtens med en kage der er blevet stemplet som værende sund, men faren er jo at dét for nogen kan være en invitation til og et argument for at spise uden en stopknap. Det er ikke så meget fordi det rent vægt- og overspisningsmæssigt ikke er en god ide, men mest fordi det gør noget ved vores taknemlighed omkring mad.

Hvad siger I? Når alt kommer til alt, kan en kage så være sund? Og er det overhovedet en god ide at putte det mærkat på?Christine_bottom_2

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Et virkelig spændende emne du tager op, jeg spiser personligt ikke “rigtig” kage da jeg ikke har lyst til at fylde min krop med de næringsstoffer en “rigtig” kage oftest indeholder, det er ikke ingredienser jeg syntes gør noget godt for kroppen. Personligt laver jeg kun sunde desserter, da det passer til mig, men en dessert er en dessert i mine øjne og bare fordi den er sund, betyder det ikke at man kan spise så meget man vil hele tiden :) Jeg vil mene det er op til den enkelte at putte et mærkat på det de laver. Men jeg vil da mene at der er en forkel på “rigtig” og “sundere” desserter

  • Meget enig! Jeg tænker over, at jeg ofte mener noget andet, end hvad sproget tillader mig at udtrykke, eller i hvert fald gør svært at udtrykke på den ønskede måde uden en temmelig lang forklaring. Jeg forsker i sund og usund, og spiser selv, hvad jeg i et enkelt ord lettest kan betegne som sundt. Samtidig er jeg ret bevidst om, at mine desserter måske ikke er desserter i traditionel forstand – men jeg har svært ved at finde ud af, hvad jeg så skal kalde det, hvis ikke desserter, for det er jo stadig den lille, søde afslutning på et måltid. Jeg ser en begrænsning i sproget. På det seneste er jeg begyndt at bruge ordet ‘naturlig’ i stedet for – det tillader både det salte og søde køkken. Og så kan de godt være, at vi er ude i samme diskussion med det dikotomiske forhold, men jeg synes faktisk at antonymet ‘unaturlig’ er nøjagtig hvad betegner meget af nutidens mad, i højere grad end sund eller usund. For mig fungerer naturlig/unaturlig bedre. For mig. ;0)

    • Du er så god, Freja! Jeg synes netop også at sproget er lidt begrænset i alt det her. Jeg tror dog jeg synes at det er lige så problematisk at bruge “naturlig” og “unaturlig”, men jeg forstår præcist hvad du mener. Jeg kan også godt være tilbøjelig til at bruge ordet “rigtig” om mad, og det holder jo heller ikke, men me “rigtig” mener jeg netop også noget som ikke er fuld af e-numre, forarbejdet til det ukendelige, fremstillet i et high-tech laboratorie… (you get the picture)