Jeg forstår ikke sundhedsverdenen #1

sundhedsverden-jeg-forstår-ikke-sundhedsverdenen-christine bonde

Nogle gange er det virkelig de mærkeligste ting vi gør i sundhedens navn. For det meste ryster jeg bare på hovedet og griner lidt af det (og jeg griner i dén grad også af mig selv og nogle af de ting jeg gjorde før i tiden), men andre gange bliver jeg decideret sur over hvordan vi narres til at tro at vi skal gøre dit og dat for at være sunde. Det er som om at vi mangler et lidt finere filter til at skille skidt fra kanel og en lidt større bevidsthed omkring hvorfor vi overhovedet gør så meget for at opnå den der famøse sundhed. For ja, sundhed er blevet noget famøst, noget trendy, noget sejt, nærmest et statussymbol. Jeg gad godt at vi kunne dæmpe de karaktertræk en lille smule og undlade at stræbe efter sundhed som var det guld og diamanter. Og det siger jeg på trods af at jeg selvfølgelig er fortaler for sundhed, men jeg synes ikke der er nogen grund til at det bliver et kapløb, og i øvrigt så jeg hellere at man fokuserede på ren og skær velvære og velbefindende i stedet for.

Jeg falder i hvert fald ofte over trends, bekendtgørelser, samarbejder, nyheder, tendenser, udsagn, produkter, kostretninger og lignende som jeg simpelthen ikke forstår. I hvert fald ikke hvis det skulle forestille at have noget med sundhed at gøre.

Her er de første 5 ting som jeg ikke forstår ved sundhed:

1 ⎠ Mælk med brus. Mælk med fucking brus? Mælkesodavand?! Nu er jeg jo ikke ligefrem fortaler for mælk i forvejen, men da jeg så at Arla er i gang med at udvikle mælk med brus og ovenikøbet kalder det for et sundere alternativ til sodavand, var jeg både forarget, bekymret og flad af grin. Nu må det stoppe.

2 ⎠ Det der “Jamen du kan spise lige så store mængder du vil og behøver aldrig begrænse dig”-argument som er meget udbredt blandt nogle veganere – særligt raw food-folk. Rationalet er man kan spise større mængder mad på en vegansk kost fordi plantemad er mindre energitæt sammenlignet med animalske produkter. Jo større mængder mad man kan spise, jo bedre (åbenbart). Jeg synes det er positivt at det bliver understreget, at man ikke behøver tælle kalorier og begrænse sig i den forstand, men jeg tror altså også der er grænser for hvad den stakkels lille mavesæk kan holde til. Måltider på +1000 kalorier, som jeg ofte ser i veganske udgaver af “What I eat in a day”-videoer på Youtube, er efter min mening ikke nødvendigvis lig med sundhed – i hvert fald ikke sådan rent fordøjelsesmæssigt og med tanke på hvor lidt en mavesæk egentlig kan rumme. Derudover synes jeg måske der er et lille element af grådighed i det. Hvorfor skal man proppe sig på den måde og spise mere end man fysiologisk set har brug for?

3 ⎠ Light kokosmælk. Det er jo bare kokosmælk der er fortyndet med vand. Køb dog en ganske almindelig, fuldfed kokosmælk og nyd at den smager bedre og at du på den måde får mere for pengene.

4 ⎠ Samarbejdet mellem Becel og Hjerteforeningen. Sundhedsmæssigt er det sgu da det største paradoks nogensinde. Det er ikke ligefrem nogen nyhed, men jeg undrer mig stadig over at der ikke er flere der nævner det.

5 ⎠ At der altid skal være mindst én trend inden for sundhed. Hvorfor skal sundhed overhovedet være trendy på den måde? Jeg synes det er mærkeligt.

Kan I komme på flere?

Christine_bottom_2

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Jeg vil mene at der er kæmpe forskel på mælkekefir og mælk med brus, en læskedrik, tænkt som sundere alternativ til sodavand, men det kan selvfølgelig godt være at Arla sidestiller de to ting 😉

 • Jeg mindes, at plantesteroler (som jeg går ud fra findes i becel?) hæmmer optagelsen af cholosterol og den farlige type fedt, hvorfor det netop er et smart alternativ til normal margarine.. :-) dermed ikke sagt, at det er “sundt”, men måske et sundere alternativ for nogle?

  • Mit punkt var egentlig ikke tænkt som en vurdering af, hvorvidt Becel er sundere end margerine, men mere en kritik af at Hjerteforeningen vælger at samarbejde med Becel isoleret set. Hvis det handler om at vælge et sundere alternativ til margerine, synes jeg bestemt at der findes bedre valg end Becel (eller “Bæ selv” som det hedder i min familie) 😜

  • Haha, jeg elsker at det er dét som er the breaking point for dig! 😂 #teamalmindeligkokosmælk

 • Fantastiske punkter, især punkt 4! Jeg har nævnt det nogle gange og har oplevet folk blive vrede på mig og kalde mig grimme ting. Men margarine og hjertesundhed har intet med hinanden at gøre. Og at holde liv i den gamle kolesterolmyte er uklædeligt. Det samarbejde er en skændsel for hjerteforeningen. Punktum.

  • Bum. Jeg er fuldstændig enig med dig. Og jeg bliver faktisk lidt trist af at høre, at vi stadig ikke er kommet ud over det der med at skælde hinanden ud, selv når vi har velbegrundede holdninger i forhold til visse emner inden for ernæring og sundhed. Kolesterol er og bliver åbenbart bare et minefeldt.

 • Har virkelig også undrede mig over punkt 2! Nogle af pigerne spiser 1000kcal til morgenmad bare..

  Og så undrer jeg mig altså også over, når folk skal pointere at de IKKE har dårlig samvittighed over at spise en burger eller andet “usundt”.

  • Præcis. Og nogle steder bliver der endda set lidt skævt til hvis man ikke minimum får de 1000 kcal i ét måltid. Det er lidt ekstremt synes jeg.
   Åh ja, du har så ret! Jeg er virkelig heller ikke vild med at man bruger “Du kan nyde det med god samvittighed” som en slags kvalitetsstempel. Man burde vel kunne nyde alt uden at få dårlig samvittighed.

 • Haha, fantastiske punkter! Virkelig spot on :) I forlængelse af punkt 2 undrer jeg mig også jævnligt over veganere, som spiser vegansk for af skåne planeten – men som så både overspiser helt vildt og desuden spiser alle mulige industrielt fremstillede alternativer til kød, creme fraiche osv. Undskyld, men det kan da ikke bare være omkostningsfrit for miljøet!?
  Og så undrer/slash forarger det mig også, år Arla kører kæmpe kampagner for, hvor sundt det er (for voksne) at drikke mælk… Når alle andre i årevis har sagt, af det er det nok ikke…