“Du har PCOS”

Du har PCOS - p-piller - alternativ behandling - 1

“- og det eneste der vil hjælpe dig er at begynde på p-piller igen.”

Dén besked fik jeg af min nu forhenværende læge omkring november sidste år. Hun vurderede det på baggrund af hvad jeg fortalte om mine symptomer og den ultralydsscanning af æggestokkene som jeg kort tid forinden havde fået foretaget på et privathospital. På trods af at PCOS er ret svært at diagnostisere, fordi det ikke er en decideret sygdom men en kombination af en nogle bestemte symptomer, var hun overhovedet ikke i tvivl om at jeg skulle begynde på p-piller hvis jeg var interesseret i at få det bedre. Jeg havde selv en mistanke om at jeg havde PCOS, og det var netop derfor at jeg gik til lægen – for at få hjælp og vejledning og forhåbentlig en afklaring. Jeg følte dog ikke rigtigt at jeg blev hørt, for jeg gjorde det meget tydeligt at min oplevelse med p-piller ikke var særligt god, og at jeg ikke ville begynde på dem igen. Hvis I har fulgt med i mine indlæg omkring min historie med p-piller (her, her, her og her), ved I sikkert hvorfor.

Jeg var virkelig ked af det da jeg gik fra den konsultation. For det første skulle jeg forholde mig til at jeg havde PCOS, og for det andet skulle jeg affinde mig med at den eneste løsning på mit problem var at begynde på p-piller. Igen. På trods af at jeg havde svoret at de aldrig skulle tilbage i min krop.

Jeg må indrømme at der var rigtigt mange tårer den dag og i tiden efter. Ikke så meget på grund af at jeg pludselig var en af dem med PCOS og at jeg skulle tilbage på p-piller, men fordi jeg var så frustreret over at jeg ikke kunne få hjælp på en anden måde. Alt var så firkantet og jeg blev bare puttet ned i en kasse. Det var så svært for mig at forstå at p-pillerne virkelig var den eneste udvej, når de havde bragt min krop så meget ud af balance og at jeg havde brugt så mange kræfter på at få dem ud af mit system.

Det er meget muligt at p-piller er en hjælp for nogen, men min mavefornemmelse sagde mig bare at det ikke var tilfældet for mig.

I dag, næsten et år senere, har jeg været i gennem en meget lang process i forsøget på at balancere mine hormoner og komme på ret køl igen rent cyklusmæssigt – uden p-pillerne. Det har bestemt ikke været gratis, og det har bl.a. indebåret ernæringsterapi, eksperimenteren med forskellige kosttilskud, zoneterapi, Body-SDS, meditation, blodprøver, hospitalsbesøg og senest endnu en ultralydsscanning. For 2 dage siden fik jeg svar på nogle nye prøver som viste at alt var normalt, og ud fra ultralydsscanningen vurderede lægen at PCOS ikke var oplagt.

Så hvad nu?

Jeg er utroligt lettet over at prøverne langt om længe er begyndt at se normale ud. Jeg har for første gang siden mit p-pille-stop i august 2014 haft to menstruationer med en måneds mellemrum. Jeg kan ikke vide om der (igen) går 6 måneder inden næste menstruation, men jeg er så glad for at der trods alt er tegn på en mere regelmæssig cyklus. Jeg føler mig utroligt heldig over at jeg har en sundhedsforsikring som gør det muligt for mig at blive behandlet på et privathospital, hvor jeg føler mig i trygge hænder. Selvom jeg langt fra er i mål, og at p-pillerne måske kunne have hjulpet med noget (men også forværret noget andet), er jeg glad for at jeg valgte at lytte til min mavefornemmelse og gå den lange, seje vej. Jeg tror ikke på quick fixes – og da slet ikke når det kommer til mit helbred – så det forsøger jeg at have i tankerne når jeg føler at det virkelig tager lang tid at slippe helt af med de forbandede p-piller.

Mit indlæg er langt fra ment som en kritik af min tidligere læge eller det etablerede system, men som en opfordring til at man lytter til sin mavefornemmelse og ikke er bange for at forlange at blive taget alvorligt. En second opinion kan være altafgørende, og p-piller behøver ikke være den eneste rigtige løsning i alle tilfælde.

Jeg har fået utroligt meget respons på mine indlæg om det her emne, og flere har efterspurgt hvor jeg er i processen nu, så jeg håber at det her indlæg kunne give svar. Mest af alt håber jeg at det kan hjælpe nogle af dem som måske sidder eller har siddet i samme situation. Det er virkelig et emne som jeg ville ønske blev italesat i højere grad. Jeg har så mange tanker omkring emnet – så mange at jeg overveje at samle dem i et helt andet format end en blog.

Christine_bottom_2

 

Indlægget indeholder reklame-links (læs mere om min reklame-politik her)

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Det lyder helt vildt, det du skriver om din cyklus. Jeg tænkte på, hvad vil du gøre, hvis/når du får døtre, der gerne vil på p-piller? Vil du “tillade” dem det? :)

 • Kan du ikke skrive mere specifikt om, hvad du præcis gjorde for at få gang i din cyklus – jeg tror desværre, der er mange, der står i din situation…

  • Jeg vil gerne komme nærmere ind på hvad jeg selv har gjort, men jeg har selvfølgelig ikke en universel løsning desværre. Det er også lidt svært at sige hvad det præcist er der har hjulpet mig, fordi jeg har gjort meget forskelligt. Jeg er som sagt heller ikke i mål endnu, men jeg vil meget gerne fortsætte med at skrive om mine erfaringer 🙂

 • Velkommen i klubben… Godt du er på vej ud af den igen, man slipper dog aldrig helt men kan forbedre det.
  Da jeg fik konstateret det i 2006 tog jeg heller ikke p-piller, var stoppet et lille år forinden. Min PCO blev opdaget ved at jeg blev indlagt med så voldsomme mavesmerter at jeg fik blackouts. Det viste sig at være en cyste lidt mindre end en tennisbold, som pressede på den ene æggeleder. Jeg blev opereret og kom derefter i gennem systemet. En gynækolog startede mig, efter en masse prøver, op på metformin. Det er sukkersyge tabletter. Det var ene mulighed, ellers var det p-piller eller blodfortyndende medicin. 1 år med metformin og mine tal var næsten normale og jeg skulle så droppe metformin og starte på p-piller for at holde på tallene og kontrollere en fast cyklus. For snart 2 år siden droppede jeg pillerne og satsede på at mine stærke menstruationssmerter og cyster ville udeblive, selvom jeg ikke tog p-piller mere. Gjorde de dog ikke og cyklussen blev igen til 40 dage + mellem hver blødning. En masse grønt og ekstra motion de sidste 6 mdr, har gjort at cyklussen nu hedder 29-31 dage hvilket bliver anset for normalt. Kost og motion kan afhjælpe meget 😉😉😉😉

 • Hej Christine :-) Jeg har fulgt lidt med i dine indlæg omkring p-piller og hormonbalance. Jeg er selv lige stoppet på p-piller og startede så på Agnus Castus (vitex). Måske du har hørt om dem eller prøvet dem. Men der er i hvert fald lavet flere videnskabelige studier om dette naturlægemiddel, og de skulle altså kunne stabilisere hormonbalancen.
  Nu prøver jeg i hvert fald! Og håber på at min cyklus hurtigt finder sig selv efter p-pille-stoppet :-)

  • Tak for din besked, Stine! Jeg har taget Agnus Castus som kosttilskud af flere omgange, og det har muligvis hjulpet mig en lille smule – det er svært at sige – men ikke i så høj grad at jeg blev helt “symptomfri”. Held og lykke 😊

 • Hej Christine
  Jeg er meget nysgerrig på at høre, hvordan det står til med din cyklus nu, er den blevet normal og hvad har du evt gjort for det?
  Jeg har selv været igennem samme tur med p-pille-stop, udebleven menstruation, pco-diagnose, pco-diagnose trukket tilbage, anbefalet start på p-piller igen (hvad dælen skulle det hjælpe, det løser da ikke problemet?!), og nu er der fokus på om lav vægt og evt stress/højt tempo kan være en mulig forklaring.
  Mvh Mathilde