Blomkålspizza er en af mine favoritter når det kommer til grøntsagspizzaer. Der findes rigtigt mange forskellige udgaver af blomkålspizzaen, og jeg har efterhånden også prøvet en hel del, så nu syntes jeg det var på tide at dele den opskrift som jeg bliver ved med at vende tilbage til.
Se også: Glutenfri pizzabund med sprød skorpe & Sunde og snaskede pizza bagels
Det er ikke fordi det kræver de helt store evner i et køkken at lave en blomkålspizza, men den kan alligevel godt være lidt tricky. Jeg har i hvert fald haft mine udfordringer med at få dejen til at hænge sammen og blive bare nogenlunde sprød. Medmindre opskriften indeholder æg og ost, synes jeg som regel den kræver én eller anden form for særlig bindemiddel – fx hørfrøslim, loppefrøskaller, pofiber, xanthan gum eller lignende – og for mit vedkommende er det ofte endt i en meget mærkelig tekstur på dejen.
Det der er så dejligt nemt ved denne opskrift er at den kun består af blomkål, mel, krydderier, bagepulver og lidt olie – ingen underlige ingredienser som ikke er til at få fat i. Det giver en sammenhængende dej som er nem at rulle ud og som får en sprød skorpe. Og så klarer den en meget vigtig test; at man kan spise et stykke med fingrene uden at det falder fra hinanden.
Opskrift på blomkålspizza
Ingredienser
1 blomkålspizza
Dej til pizzabund
- Et blomkålshoved
- 50 g mandelmel
- 40 g kikærtemel
- 20 g boghvedemel
- 1 spsk koldpresset jomfruolivenolie
- 1 ½ tsk glutenfri bagepulver
- 1 spsk tørret oregano
- Salt & peber
Forslag til topping/fyld
- Hjemmelavet tomatsauce (find min opskrift HER)
- Bagt squash
- Bagt rød peber
- Grønne oliven
- Tørrede figner
- Ristede pinjekerner
- Ekstra oregano
- Et drys chilliflager
Fremgangsmåde
- Forfarm ovnen til 180 grader (varmluft).
- Rens blomkålshovedet, skær det i grove stykker og blend det til blomkålsris i en foodprocessor.
- Blancher blomkålsrisene i et par minutter i en stor gryde med lidt salt i.
- Læg et osteklæde (eller et pinligt rent viskestykke) over en si, kom blomkålsmassen deri og skyl den med koldt vand. Pres til sidst al væsken ud af blomkålsmassen.
- Bland de tørre ingredienser sammen i en skål og ælt blomkålsmassen ind i dejen.
- Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir og bag den i ca. 30 minutter eller indtil kanten får farve og sprødhed. Giv den evt. 5 minutter på grill til allersidst.
- Lad pizzabunden køle lidt af inden du smører den med tomatsauce og fylder den med toppings.
Og hvis du nu tænker “Hmm, det var da noget anderledes fyld” så vil jeg egentlig give dig ret. Kombinationen af de toppings jeg har valgt er ikke særligt traditionel, men holy moly det smager godt! Alle smagsløg bliver i dén grad tilfredsstillet.
Indlægget indeholder reklame-links (læs mere om min reklame-politik her)
Hvor meget blomkål skal man bruge sådan cirka (i vægt)?
Åh det ved jeg ikke helt. 400-500 g vil være mit bedste bud :-)
Denne opskrift virkede ikke for mig. Måske var mit blomkålshoved for stort, var dog mere medium til lille efter min mening. Dejen blev ikke til en rigtig dej, og jeg kunne ikke finde ud af hvornår jeg skulke tilsætte olien. Efter 30 min i ovnen var den fin brun, men den sugede al tomatsovsen op, det endelige resultat var en underlig blomkålsmasse der splattede ud på tallerkenen, kun kanterne var faste men meget brune. Det smagte dog godt og næsten pizza agtigt, men jeg ved ikke helt hvad jeg gjorde forkert :-)