Basisopskrift på vandkefir – drikkeklar probiotika

Basisopskrift på vandkefir - drikkeklar probiotika1 Basisopskrift på vandkefir - drikkeklar probiotika2 Basisopskrift på vandkefir - drikkeklar probiotika3

…eller probiotisk sodavand om man vil.

Fermenteringens renæssance

En af de mange mad- og fødevaretrends som jeg helst ikke ser gå af mode er fermentering. Fermentering er egentlig en gammel konserveringsmetode som har en række sundhedsmæssige fordele bl.a. på grund af de mælkesyrebakterier der dannes. Jeg er vildt begejstret over at denne metode har fået en renæssance og at det efterhånden er noget som de fleste kender til, unge som gamle. Det er faktisk meget simpelt men samtidig nærmest en kunst, fordi man arbejder med levende små organismer som påvirkes af mange faktorer. Jeg var i hvert fald meget spændt da jeg prøvede det den første gang. Jeg startede med en simpel opskrift på kimchi (en koreansk version af surkål), og siden da har jeg været hooked.

Det er ikke så længe siden at jeg startede med at lave fermenterede drikke i form af både kombucha, kvass og vandkefir. Denne basisopskrift på vandkefir er den jeg bedst kan lide, og derfor vil jeg selvfølgelig dele den med jer.

Basisopskrift på vandkefir

Ingredienser
ca. 2 liter

 • 200 g kokossukker (eller uraffineret rørsukker)
 • Ca. 2 dl starterkultur i form af vandkefirgryn
 • 2 liter vand
 • Et par udstenede Medjool dadler (eller anden tørret frugt)
 • En halv økologisk citron (eller 1 økologisk lime)

Fremgangsmåde

 1. Opløs kokossukker i en gryde med ½ liter kogende vand.
 2. Lad blandingen køle af i 30-60 minutter inden det hældes i et 2-3 liters patentglas med gummiring.
 3. Tilføj de resterende halvanden liter koldt vand.
 4. Tilsæt til sidst kefirgryn, dadler og den halve citron skåret i skiver.
 5. Luk patentglasset og lad fermenteringen foregå ved lun rumtemperatur i ca. 2 døgn. Hvis du fermenterer i flasker, skal du være opmærksom på at der kan dannes farligt overtryk hvilket kan få dem til at eksplodere. Afhængig af temperaturen i rummet kan det tage mellem 1 0g 3 dage før fermenteringen er færdig. Man kan tjekke at den er færdig ved at der er dannet en del kulsyre, at der er enkelte kefirgryn på toppen, og at sødmen næsten er væk når man smager på den (fordi kefirgrynene opbruger alt sukkeret ved gæringen). Står den for længe, kan drikken blive let alkoholiseret. Ofte vil der i øvrigt være dobbelt så mange kefirgryn efter fermenteringen.
 6. Si vandkefiren gennem en nylonpose, osteklæde eller lignende (brug ikke metalredskaber) og hæld på glasflasker.
 7. Lad til sidst vandkefiren stå i yderligere ca. 1 døgn (eller blot nogle timer) på køkkenbordet indtil der er dannet nok kulsyre (dette kaldes 2. fermentering og kan udelades). Opbevar derefter på køl.

Brus, bobler og probiotika

En gæret drik lyder måske ikke så tiltalende, men smagen er let syrlig og med en lille smule sød. Der skulle helst også gerne være masser af brus og bobler for så er fermenteringsprocessen lige i skabet og sundhedsværdien i top! Sukkerindholdet er minimalt fordi det netop er blevet opbrugt af kefirgrynene til at lave fermenteringen, så man kan roligt drikke løs og nyde indholdet af probiotika som er gode fordøjelsen. Er man slet ikke vant til fermenteret mad eller drikke, er det dog en god ide at starte lidt forsigtigt ud.

Find en starterkultur

Indtil du skal brygge en ny omgang, kan du opbevare kefirgrynene i en sukkerlage i køleskabet. For at komme i gang skal man altså have anskaffet sig en starterkultur, og hvis man går ind på Facebook-siden, Kefir og Kombucha DK, kan man finde en liste over personer der giver dem væk (mine kefirgryn formerer sig også i vildskab, så hvis der sidder nogen fra Københavnsområdet der gerne vil i gang med at brygge, skal I være velkomne til at kontakt mig). Siden er simpelthen genial da den også indeholder masser af gode råd, tips, erfaringer og inspiration fra andre der også er vilde med at fermentere.

Er der andre fermenteringsentusiaster derude?

 

Indlægget indeholder reklame-links (læs mere om min reklame-politik her)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Umiddelbart lyder dette til en at være en bedre process for mig end kombuchaen, den scoby og mig blev aldrig venner.

  Må give dette et forsøg :)

 • Hvis du stadig har masser af kefirgryn, så vil jeg da utrolig gerne i gang med at brygge! :)

  • Jeg har allerede lovet nogen væk, men jeg holder nok min bryg i gang, så jeg får sikkert snart flere i overskud ?

 • Hvordan er blandingsforholdet mht. Sukker og vand, hvis jeg skal opbevare mine VK gryn i køleskabet – ca. En uges tid? :)