Opskrift: Sund vegansk squashkage uden gluten

Vegansk squashkage uden gluten, olie og hvidt raffineret sukker.

Familietid = køkkentid

Da jeg i sidste weekend var hjemme på familiebesøg i Jylland, var der ekstra godt gang i køkkenet. Tidligere på dagen havde jeg delt min opskrift på sunde Snickers, og der var ret stor enighed i familien om, at jeg godt lige kunne servere sådan en omgang. Min mor og jeg lavede dem i fællesskab, og på trods af at vi lavede dobbeltportion, var det hele væk da weekenden var omme.

Jeg elsker at forkæle min familie med lækre og sunde sager, så jeg fortsatte faktisk med endnu en kage. Jeg blev inspireret af, at der for det første lå to gigantiske hjemmeavlede squash på køkkenbordet, og at min mors gamle opskriftsbog med håndskrevne opskrifter lå fremme. Jeg fandt en klassisk opskrift på squashkage, som jeg Christineficerede så den blev vegansk, glutenfri, oliefri og uden hvidt raffineret sukker.

Mindre sukker, mere sødme

Min opskrift på vegansk squashkage indeholder ganske vist sukker, men det er i en mindre raffineret variant og i en langt mindre mængde. Den originale opskrift indholder hele 200 gram hvidt sukker. Men bare rolig, selvom jeg har skåret gevaldigt ned på sukkeret, er der masser af sødme i denne squashkage. Jeg kunne nemlig slå to fluer med et smæk, da jeg skulle finde på en æggeerstatning. Jeg valgte at bruge banan, som både holder godt sammen på de øvrige ingredienser og samtidig bidrager med sødme (og derudover vitaminer og mineraler).

Squashkage er undervurderet

Jeg havde faktisk ikke de store forventninger til min egen opskrift, for sidst jeg fik et stykke squashkage (hvilket er virkelig lang tid siden), var det noget af en kedelig oplevelse. Men hvis vi lige glemmer Janteloven et øjeblik, så må jeg indrømme, at min opskrift på vegansk squashkage er så god, at den originale version godt kan pakke sammen. Den er dejlig sød, tilpas svampet, har godt med knas fra nødderne og så indbyder den til eftermiddagshygge på sofaen nu hvor efteråret banker på døren.

Opskrift på vegansk squashkage

Ingredienser

Fremgangsmåde

 • Forvarm ovnen til 180 grader (alm. ovn).
 • Riv squashen fint på et rivejern eller kør den igennem en foodprocessor med pulse-funktionen. Kom indholdet i en skål.
 • Blend de øvrige ingredienser (pånær paranødderne) sammen til en ensartet dej.
 • Kom dejen ned i skålen til den revede squash og bland det hele godt sammen.
 • Tilsæt paranødderne og bland igen.
 • Hæld kagedejen i et ildfast fad beklædt med bagepapir så den er ca. 3 cm. høj. Jeg brugte en form på ca. 12×24 cm.
 • Bag kagen i 55 minutter og lad den køle af inden den skæres.
 • Pynt med glasur til sidst. Jeg har bikset en sammen af kokossmør, ahornsirup og citronsaft, men jeg har også prøvet med en chokoladeglasus, hvilket jeg faktisk foretrækker. Prøv f.eks. denne opskrift.

 

Indlægget indeholder reklame-links (læs mere om min reklame-politik her)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Virkelig god opskrift, smager skønt, det synes manden også :-) jeg vil gerne erstatte xanthangummi med noget andet, ved du hvad der kan bruges i stedet? Mange hilsener Silicia

  • Tusind tak, Silicia! Det er jeg virkelig glad for at høre :-) Måske kan du godt slippe afsted med at udelade xanthangummi her. Det gør dog noget ret godt for konsistensen ;-) Hvis det var mig, ville jeg måske prøve mig frem med loppefrøskaller. Lad mig endelig høre, hvis det fungerer godt!