Opskrift: Risengrød der ikke brænder på

opskrift-risengroed-der-ikke-braender-paa-1-1

opskrift-risengroed-der-ikke-braender-paa-1-2

opskrift-risengroed-der-ikke-braender-paa-1

Risengrød der ikke brænder på – but how?

Jeg ved ikke helt hvorfor, men jeg har altid været lidt bange for at kaste mig ud i at lave risengrød. Jeg har efterhånden hørt en del skrækhistorier om risengrød der er blevet knastør, klumpet fuldstændig sammen eller brændt på (nogle gange endda i så høj grad at gryden måtte kasseres). Derudover har jeg indtryk af at risengrød kan laves på 117 forskellige måder hvoraf de fleste kræver at man står ved komfuret konstance og rører i gryden. I mit hoved forløber processen med et virvar af steps cirka sådan her: én ingrediens blandes med en anden, så skal det koges op (gerne under omrøring), så skal der en ny ingrediens i, så skal der skrues ned for varmen, så skal det simre i noget tid, så skal der røres, så skal temperaturen justeres igen, så skal der røres endnu mere…

Jeg magter det ligesom ikke rigtigt. Kan jeg ikke bare få lov at putte alle ingredienserne i en gryde, lægge låg på og først komme tilbage når grøden er færdig – helt uden at skulle bekymre mig om at den måske brænder på?

Tricket er en slow cooker

Da jeg fik mulighed for at teste en slow cooker fra mærket Crock-Pot, tænkte jeg med det samme, at jeg ville udsætte den for det der fra nu af hedder “risengrød der ikke brænder på”-testen. Egentlig er en slow cooker mest oplagt til simremad som diverse gryderetter og supper, men jeg ville prøve at anvende den på en anden måde.

På trods af navnet, slow cooker, er sådan en fætter faktisk genial til dem der ikke har ret meget tid (eller for en som mig der er meget utålmodig), fordi maden egentlig bare står og passer sig selv. Samtidig er det fordøjelsesmæssigt rigtigt smart fordi maden bliver tilberedt langsomt og skånsomt hvilket kan være med til at bevare næringsstofferne. Nu er det ikke fordi risengrød er den allermest næringsrige spise, men ved at bruge en slow cooker slipper jeg trods alt for at få seneskedehindebetændelse i håndleddet af at stå med en grydeske i hånden i 60 minutter (I ved hvad jeg mener…), og jeg glemmer fuldstændig at jeg ikke er særligt tålmodig.

Opskrift på risengrød der ikke brænder på

Ingredienser
til ca. 6 portioner

Forslag til toppings

Fremgangsmåde

 1. Smør indsatsgryden med lidt kokosolie.
 2. Kom grødris, rismælk, kokosmælk, vaniljestang og salt i gryden og rør det rundt.
 3. Læg låget på og kog risengrøden på high* i ca. 2 timer alt efter hvor faste grødrisene ønskes. Hvis man bruger timeren, vil den automatisk slå over på “WARM” når tiden er gået, og på den måde bliver grøden holdt varm.
 4. Server grøden med kokos-/kanelsukker og en klat plantesmør eller andre foretrukne toppings.

*Der er tre indstillinger; 1 (LOW), 2 (HIGH) og WARM. Den sidste bruges kun til at holde mad, som allerede er tilberedt, varm.

Min model er en 6-liters DuroCeramic som kan indstilles med timer og temperatur. Indsatsgryden kan endda bruges på komfuret (også induktion) og komme i ovnen. Jeg tænker at jeg er nødt til at udsætte den her fætter for flere tests… Mon man kan lave kage i sådan en?

Crock-Pot kan købes HER

opskrift-risengroed-der-ikke-braender-paa-1-3

opskrift-risengroed-der-ikke-braender-paa-1-4

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Det gamle trick med at få mælken (hvad mælk man nu bruger) op at koge og så putte det i en høkasse (eller nok nærmere beklæde med viskestykker og ind under dynen – bonus er en varm seng) er også godt. :) Så kan man lave det om morgenen, og om aftenen skal det bare lige op at koge igen.
  Jeg har også hørt om nogen, der laver det i ovnen. Har dog ikke testet det selv, så kan ikke sige, om det virker.
  Men: En slowcooker lyder nu også ret smart. :)

  • Den med dynen kender jeg godt! Har dog aldrig smagt resultatet af den metode 😄 Det er selvfølgelig smart fordi man slipper for at stå og røre hele tiden, men jeg synes alligevel der er lidt for mange steps 🙈 Det er SÅ nemt med slowcookeren! 🙏