Noget om snyd, etik og troværdighed

noget-om-snyd-etik-og-trovaerdighed-1-1

At dømme ud fra overskriften kan man nok allerede fornemme, at det her ikke bliver et af de allermest positive indlæg. Til gengæld er det et indlæg som jeg (desværre) synes der er brug for. Jeg er nået til et punkt hvor jeg simpelthen føler jeg er nødt til at tage emnet op. Det er blandt andet i en situation som denne, at jeg sætter stor pris på at have en blog. En kanal, en platform, et medie hvor jeg har en stemme, og hvorfra jeg kan kommunikere mine holdninger ud til en masse mennesker. Det er da et privilegium. Og alligevel er det faktisk ikke rart at skulle skrive det her indlæg. Jeg vil nemlig ikke hænge nogen ud eller medvirke til at sprede negativitet, men samtidig synes jeg det er på tide, at der er nogen som åbner op for emnet i forsøget på at få lidt retfærdighed og ærlighed tilbage.

Snyd på madblogs?

Jeg bliver mere og mere seriøs omkring min blog og især den del der består i at udvikle opskrifter, fotografere og style. Det er hårdt arbejde og utroligt tidskrævende, men jeg elsker det jeg laver. Det skyldes især at der i Danmark er et stort madbloggerunivers fuld af dygtige, passionerede og hårdtarbejdende mennesker som løfter og inspirerer hinanden på den bedst tænkelige kollegiale facon. Derfor går det mig på når jeg opdager, at der er nogen som simpelthen ikke har rent mel i posen – nogen som udnytter andre folks hårde arbejde eller på anden vis springer over hvor gærdet er lavest fordi de ikke laver deres eget indhold. Det er muligvis naivt at tro at den slags ikke sker, men derfor gør det mig stadig virkelig ked af det, især fordi det bliver gjort på så uærlig og snu en måde.

Tyveri & et dilemma

Det er så vidt jeg ved ikke en udbredt tendens i madbloggerbranchen, men jeg har nu gentagne gange opdaget flere former for snyd hos den samme blogger. Lad os kalde vedkommende for A. Det bliver gjort på flere måder, og omfanget af snyd spænder fra at være uetisk til at være dybt ulovligt. At bruge billeder fra andre blogs uden at have fået tilladelse er direkte tyveri og brud på ophavsretten, og det er bare ét eksempel på hvordan A snyder ikke kun sine læsere men også ejerne af billederne. Jeg har som sagt set det flere gange, og det stiller mig i lidt af et dilemma.

Hvad gør man hvis man opdager én der stjæler? Hvis man ikke har noget som helst med situationen at gøre, og det i øvrigt ikke påvirker én negativt? Skal man sige noget? Skal man blande sig udenom? Jeg gider ikke være detektiv eller rende rundt og holde øje med om folk nu opfører sig ordentligt, og det at A snyder går i princippet heller ikke ud over mig. Alligevel synes jeg at der burde være mere retfærdighed til. Jeg har før været udsat for at mine billeder er blevet brugt uden min tilladelse, og selvom det måske “bare” drejer sig om et billede af en kage, er det utroligt krænkende. Jeg ville i hvert fald være taknemlig over at blive gjort opmærksom på, hvis mine billeder blev misbrugt. For at være helt ærlig bliver jeg vildt irriteret når A får massevis af roser for sine smukke billeder, når jeg ved at de reelt set tilhører en anden. Problemet er også at billede og opskrift ikke stemmer overens, hvilket gør at læserne bliver snydt til at tro at de kan opnå et lignende resultat. Det er så frustrerende fordi jeg ikke føler jeg kan gøre noget som helst ved det.

Stock photos og uoriginalt indhold

Et andet aspekt er brugen af stock photos (billeder man kan købe rettighederne til og anvende som var de ens egne), som jeg allerede har skrevet lidt om i et tidligere indlæg. Der er intet ulovligt i det, men jeg synes stadig det er en form for snyd, fordi billedet ikke stammer fra opskriften, og fordi billedet ikke er originalt. I min bog er det bare ikke særligt etisk, i hvert fald ikke hvis det ikke fremgår klart nogen steder.

Ville du ikke føle dig snydt, hvis jeg sagde at mine billeder var nogen jeg havde købt mig til? Hvis jeg sagde at mine opskrifter var opdigtede fordi de skulle passe til et billede jeg ikke selv havde taget? Hvis jeg sagde at integritet var en mærkesag for mig men faktisk stjal fra andre mennesker?

Jeg synes simpelthen det er så utroværdigt, dobbeltmoralsk og bare helt igennem dårlig stil. Det er snyd over for læserne, og det er respektløst over for andre bloggere, som bruger masser af tid og kræfter på at udvikle opskrifter, tage billeder og producere gennemarbejdet, originalt indhold. Jeg får helt lyst til at lave et separat indlæg omkring hvad det egentlig indebærer at udvikle en opskrift, for jeg tror det er de færreste der har begreb om, hvor omfattende en proces det er. Efter min mening er det ikke kun læsere og bloggerkollegaer det går ud over. Samtidig kan eventuelle samarbejdspartnere blive lokket til under falske forudsætninger, fordi de, at dømme ud fra det eksisterende indhold, har en forventning til kvaliteten af billederne som muligvis ikke kan blive indfriet.

Jeg er måske naiv fordi jeg håber og tror på at det kan stoppes. Måske skal jeg bare acceptere, at der er nogen som driver forretning på den her måde. Noget der efter min mening gør det hele værre er jo netop at det for A er en forretning. Noget der er penge i. Noget der udnyttes kommercielt. Jeg synes simpelthen det er så usmageligt at man kan få succes på baggrund af en løgn.

Til sidst vil jeg gerne lige understrege det igen: Min intention med det her indlæg er at få problemet italesat og åbne op for en seriøs og konstruktiv debat i en god tone.

Hvad tænker I? Er det noget I har bemærket? Hvad synes I jeg kan gøre i den her situation?

Christine_bottom_2

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Det er altså en underlig form for at blogge. Som du selv skriver, så er der jo intet ulovligt at bruge stock photos, men jeg ville føle mig snydt hvis jeg fulgte en opskrift, og min færdige ret så slet ikke lignede billedet. Øv! Det med at snuppe fra andre er direkte ulovligt og virkelig en frustrerende tendens. Tak for godt indlæg :-)

  • Det er i hvert fald lidt lusket på en eller anden måde, når man ikke er genenmsigtig omkring det. Havde man bare sagt, at man på bloggen gør brug af stock photos og at man derfor ikke kan regne med at få samme resultat som på billedet, ville det jo være fint. Men igen – hvorfor så ikke bare tage billederne selv? Er det dovenskab? Jeg forstår det ikke?

 • Som vi to har talt om flere gange, er jeg helt enig med dig. Jeg føler læsere, kolleger og samarbejdspartnere bliver snydt og holdt for nar.

  Når jeg laver en opskrift fra en kogebog eller en blog er det som regel for at billedet tiltalt mig. Hvis retten så ikke kan komme til at ligne det på billedet pga fusk, så er det da irriterende.

  Det jeg ikke helt forstår her, er hvad pointen med det er… hvorfor man køber billeder og opdigter opskrifter som mere eller mindre godt passer til opskriften – er det kun for at følgere/aftaler/trafik? Hvis man ikke har lyst til at lave maden, hvorfor så ikke ha en blog om noget der ikke kræver at man gør det? Jeg begriber det ærlig talt ikke.

 • Det lyder helt sløjt! Jeg ville som læser sætte pris på en kommentar i kommentarfeltet, men det er selvfølgelig problematisk, hvis kommentarerne ikke bliver udgivet.

  Omvendt skal man også være rigtig sikker i sin sag, før man beskylder nogen for plagiat.

  Jeg synes personligt, at det lyder rigtig træls, og jeg forstår godt dit dilemma!

  • Hvad mener du med det første? At man skulle kommentere på indlægget og sige, at billederne stammer et andet sted fra? 😊 Jeg tænker umiddelbart at det I så fald vil være bedre at tage den direkte med personen for ikke at udstille vedkommende i det offentlige rum. Men omvendt er det også svært, hvis man ikke som sådan har noget med sagen at gøre

 • Jeg tror, vi er ret enige her. For mig er en god blogger en, der blogger med hjertet, og derfor selvfølgelig står bag tekst og fotos.
  Ift. fotos er jeg dog ikke som sådan imod stockfotos, selvom jeg ikke selv vil bruge dem, for jeg synes meget sjældent, de rammer plet. Så længe man skriver, at man har billedet andetsteds fra, kan jeg godt arbejde med det – ligesom hvis man linker til andre ting, og bruger billeder fra dem (hvad man naturligvis har aftalt med modparten først :) )

  At stjæle billeder og tekst er der heldigvis regler omkring. Problemet i den virtuelle blogverden er bare, at det er så pokkers svært at få folk til at bøde for at have snydt, og det er som blogger jo endnu mere frustrerende, hvis vedkommende tjener penge på andres billeder.

  Det er et svært emne her i blogverdenen, men det er godt, du tager det op. :) Til gengæld bliver jeg voldsomt nysgerrig på, hvem denne A er, selvom det nok ikke gavner mig noget.

  • Jeg er heller ikke decideret imod stock photos, men jeg synes det er uærligt at bruge dem uden netop at gøre opmærksom på det. Som læser kigger man jo på billedet og går ud fra, at man kan få et lignende resultat, hvis man følger opskriften. Det gør jeg i hvert fald selv.
   Jeg tror det kommer meget an på situationen, hvorvidt det er svært at få folk til at bøde. Min kæreste er jo fotograf og har været i en del situationer hvor hans billeder er blevet misbrugt, så jeg ved heldigvis hvad jeg skal gøre, når/hvis det sker. Hvis billederne bliver brugt kommercielt, er det bare at sende en regning, og der er reglerne meget klare.
   Jeg forstår godt at man bliver nysgerrig på hvem A er, men jeg har bare brugt det til eksempel. Det er ikke så meget A’s handlinger der er det centrale i mit indlæg.

 • Jeg er så enig i din frustration. Synes det er så tarveligt at basere sit arbejde på en løgn på den måde .. Nogen bør tage konfrontationen med den/de pågældende, men hvordan det gøres bedst tør jeg ikke sige.

  • Tak ❤️ Jeg ved heller ikke hvordan det er bedst at gøre, for som jeg skriver går det i princippet ikke ud over mig, og jeg vil ikke agere ordensmagt og fortælle vedkommende hvad der er rigtigt og forkert. Det er jeg slet ikke i position til. Jeg vil bare gerne gøre opmærksom på at det forekommer og opfordre til mere gennemsigtighed.

 • Jeg forstår godt dit dilemma med, hvordan du skal tackle det. Jeg er ikke selv blogger, men kan overføre situationen til mange andre områder fx: præsentation af resultater, som stammer fra et andet forsøg end angivet – eller at andre snupper den opgave, man har knoklet så hårdt for og høster alt æren. Og hvornår har det nogensinde været accepteret?
  Jeg synes i den grad det er fejt, men desværre også svært at gennemskue som læser, med mindre man kaster sig ud at teste opskriften. Derudover er der SÅ mange opskrifter, som efterhånden går igen, hvor de kun varierer med fx mængden af kakaopulver tilsat… Det er ikke altid nemt, at kreditere den person den oprindelige opskrift stammer fra.
  Jeg ville personlig tage kontakt til den person, som om muligt ikke er bekendt med, at hendes billeder mv. bliver brugt andetsteds. Samtidig ville jeg nok skrive til ”A”, at det ser meget bekendt ud, om hun er bekendt med spillereglerne indenfor ”lån” af andres billeder – selvfølgelig på en pæn måde.
  Jeg synes det er vigtigt at tage kampen – håber at det vil bredes som ringe i vandet, da jeg desværre tror det kræver stor opbakning førend der sker noget..
  Derudover kunne man måske selv udfordre sådanne typer ved at ”vandmærke” ens billeder?
  Held og lykke i kampen… (-:
  Mvh Kaaalborg (IG – mig som spurgte interesseret til indlægget :-))

  • Præcis! Det sker jo på flere forskellige måder alle andre steder, og det er ikke okay uanset i hvilken situation det er.
   Det er en svær balance med de opskrifter, for man opfinder jo sjældent den dybe tallerken. Inspirationen kommer altid et eller andet sted fra, og det er da god stil at kreditere hinanden, særligt hvis opskrifterne er meget, meget ens. Men det er jo en vurderingssag.
   Jeg håber at mit indlæg kan sætte fokus på problemet og give lidt respekt til de bloggere, der laver originalt indhold 😊
   Tak for din kommentar, Katrine!

 • Helt enig- det er virkelig dårlig stil at stjæle andres billeder og samtidig snyde sine læsere. Jeg er lidt nysgerrig omkring hvem A er, sådan at jeg ikke falder over en af vedkommendes opskrifter, men så igen, medmindre opskrifterne er 100 % veganske (som de færreste desværre er) læser jeg nok alligevel ikke vedkommendes blog.
  Personligt ville jeg elske et indlæg om hvordan en opskrift bliver udviklet! Jeg har i lang tid grublet over hvordan man dog ‘opfinder’ opskrifter og ‘tager patent’ på dem, og ligefrem udgiver kogebøger? Som du selv skriver, så er det jo de færreste der genopfinder den dybe tallerken :)

  • Jep, det er rigtigt dårlig stil. Simpelthen!
   Jeg vil helt klart prøve at lave sådan et indlæg 😊 Dog kan jeg selvfølgelig kun fortælle om, hvad jeg selv gør. I forhold til at “tage patent” og udgive kogebøger ved jeg nærmest ingenting 😄

 • Der er to ting i det: 1) Det rent moralske og 2) Det juridiske.

  Billeder er beskyttet af ophavsretsloven. Dvs. tager du et billede, lægger det på din blog og en anden bruger det, eller endnu værre: Et firma bruger det til deres markedsføring, så er det et brug på ophavsretsloven.

  Så. Ser du dit billede brugt hos en anden, så send en regning. Pure and simple. Helt konsekvent.

  Og om det moralske: Man kan jo altid “sprede rygtet”. Blogland er ret lille. Det når hurtigt ud, hvis nogen snyder.

  • Enig! Man er i sin gode ret til at sende en regning i sådan en situation, og jeg har indtryk af at den type regninger heldigvis bliver taget mere og mere alvorligt. Jeg er egentlig ikke interesseret i at sprede et rygte på den måde, men det er min intention at få problemet italesat og slå et slag for integritet og troværdighed. Det ville også være dejligt hvis vi kunne give hinanden lidt mere credit for at skabe originalt indhold, for det er sgu hårdt arbejde.