Kød eller ej?

Kød eller ej?

Jeg gør mig rigtigt mange tanker omkring emner som økologi, dyrevelfærd og GMO lige for tiden, og det har fået mig til at tænke over, om jeg egentlig har lyst til at spise kød længere. Og nej, det er ikke fordi jeg lige beslutter mig for at blive vegetar fra den ene dag til den anden, men det er noget jeg har spekuleret rigtigt meget over det sidste års tid, og det er begyndt at fylde mere og mere. Lige pt. spiser jeg meget, meget lidt kød og det er primært fra fisk. Jeg har ikke på noget tidspunkt sagt til mig selv at NU skulle det være slut med kød fordi sådan og sådan og sådan, men jeg har simpelthen bare gradvist fået mindre og mindre lyst til at spise det. Det kan selvfølgelig hænge sammen med at jeg er begyndt at undersøge nærmere hvordan produktionen egentlig foregår og hvordan dyrene bliver behandlet (og efter at have tudbrølet til dokumentaren Earthlings!), for jeg er dyreelsker med stort D! Samtidig med det har jeg fundet masser af inspiration i forskellige vegetarretter og opdaget at jeg slet ikke savner kød på min tallerken. Jeg har egentlig aldrig været den helt store kød-spiser eller én af dem som elsker en mør, rød bøf, men jeg har været ganske tilfreds med et stykke kylling, og netop derfor tænker jeg ikke at jeg ville føle et stort afsavn ved at udelukke kød. Ved nærmere eftertanke ved jeg dog, at jeg ville have svært ved at undvære fisk, og jeg spekulerer helt klart også over risikoen for at komme til at mangle vigtige vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer. Til gengæld har jeg efterhånden læst mig frem til, at mange undersøgelser peger på en række sundhedsmæssige fordele ved at leve af en plantebaseret kost.

Lige nu er fisk det eneste kød jeg selv køber. Min kæreste spiser engang i mellem kylling eller får lyst til en bøf, men hvis jeg selv spiser oksekød (grisekød spiser jeg aldrig) får jeg det af mine forældre, som køber det fra en gård hvor de ved at dyrene har haft det godt. Hvis jeg absolut selv skal købe oksekød vil jeg til hver en tid gå efter det økologiske både af hensyn til dyrevelfærden men også for at undgå eventuelt GMO. Det kører rundt i hovedet med argumenter for og imod, og jeg ved endnu ikke helt hvad jeg beslutter mig for at gøre, men jeg håber snart at kunne nå frem til en konklusion og gøre det der føles rigtigt for mig, hvilket ikke nødvendigvis behøver være en “enten/eller”-løsning.

Jeg kunne rigtigt godt tænke mig at høre om der er nogle af jer der går rundt med samme tanker – måske fordi I også overvejer at udelukke kød eller fordi I kan huske hvordan det var at blive vegetar/veganer. Jeg kunne i hvert fald godt bruge et par gode råd eller et par kommentarer for og imod :-)

Translation: Meat or not? At the moment I’m thinking a lot about whether I want to completely exclude meat from my diet or not. I really don’t eat meat that often and I don’t miss it at all. It’s not that I want to become a vegetarian right now, but I’ve been giving it a lot of thoughts the past year, and I don’t really now what I’m gonna do. 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Det er et svært spørgsmål… og egentlig et dilemma!

  For hvis nu ingen spiste kød – eller kun meget lidt… Så vil produktionen af kød jo også falde… Så hvis man nu spiser meget lidt kød… Så siger matematikken, at der skal meget mindre kød på markedet… – og så er der også meget mindre behov for diverse kvæglandbrug – jo til mælk, men så mange bruges der hellere ikke… Fordi markedet simpelthen forsvinder… Måske endda så få, at vi vil ende med, at de dyr, som er en del af vores hverdag pludselig forsvinder… Fordi der ikke er et behov og det er jo ikke fordi at man lige rider på en ko…

  Det er ikke fordi jeg har noget imod vegetarer, veganer osv. Overhovedet ikke. Folk skal gøre, hvad der gør at de har det bedst.

  Men der er flere perspektivere i det og egentlig holder jeg mig til den klare holdning: Gode råvarer! Dvs. at når vi får kød, skal det være fra køer eller grise eller kyllinger eller lam, som har haft det godt! Ligesom mine æg skal være fra høner, som har haft det godt! – og her snakker vi helst fra de høner, som bor hos en familie, som hygger om dem og fodrer dem med alle mulige herlige rester!

  Forresten: Jeg havde ingen problemer med at leve uden kød – indtil jeg blev gravid med Sputnikken… Så var det som om bare tanken af en medium bøf kunne få det hele til at kildre… – og sådan har det været siden! Så aldrig sig aldrig ;)

  • I see your point. Når alt kommer til alt handler det jo om udbud og efterspørgsel. Lige pt. har jeg det præcis som dig – gode råvarer. Jeg vil vide hvor kødet stammer fra og hvilke vilkår dyrene har haft, og hverken dyrenes foder eller kødet som færdigt produkt skal være proppet med alt muligt nasty og unaturligt.

   Jeg kan heller ikke sige at jeg ALDRIG bliver vegetar, men jeg kan heller ikke sige det modsatte. Det kan ikke udelukkes at jeg lige nu blot befinder mig i en fase hvor jeg klarer mig godt uden kød, og at det måske forholder sig anderledes på et senere tidspunkt. Jeg vil bare gerne holde mulighederne åbne og i det mindste være bevidst omkring mit valg, uanset hvad det måtte være :-)

 • Det er i den grad en jungle at finde rundt i – og man kan snart ikke vide sig sikker på ret meget desværre. Jeg er lidt nysgerrig: Hvorfor er det vigtigt for dig at fødevarerne du indtager ikke er eller kommer fra genmodificerede organismer?

  • Det har du fuldstændig ret i! Især hvad angår økologi er jeg også skeptisk, for ER det nu også økologisk? Især hvis det er økologiske varer der kommer fra lande uden for EU. Jeg vil gerne undgå alt der har med GMO at gøre da jeg ikke synes der er nok beviser for, at det ikke er skadeligt (både for mennesket og miljøet).

 • Jeg har også haft vegetartankerne rigtig rigtig mange gange, de sidste par år. Egentlig mest på grund af de mange sundhedsmæssige fordele, der er ved ikke at tilbyde sin krop kød, men også det politiske og dyrevelfærds aspektet i det. Jeg er jo godt klar over, at dyr kommer til at dø og stadig vil blive behandlet dårligt, selvom jeg vælger ikke at spise kød, og selvom jeg altid køber økologiske æg får jeg altid dårlig samvittighed, når jeg ikke køber økologisk kød. Noget nær det eneste der fraholder mig at leve vegetarisk er besværligheden i livsstilen. Selvfølgelig er det en vanesag, og man kan spise vegetarisk langt de fleste steder. At udvalget så ikke er særlig stort er jo bare et luksusproblem. Nogen andet der holder mig tilbage er, at størstedelen af de vegetarer jeg har kendt, er efter 3-4-5 år som vegetarer gået tilbage til at spise kød, fordi de ikke ‘gad’ det besværlige i det mere. Og de savnede kød. Og selvom jeg, som dig tilsyneladende, heller aldrig har savlet over hverken røde bøffer eller bacon til mine æg, elsker jeg en god burger! Prøvede forleden en vegetarisk én af slagsen med en selleribøf, og det er altså bare ikke det samme. Og igen, selvfølgelig handler det om prioriteter. Men jeg elsker åbenbart stadig en god kyllingesalat og en saftig burger med en (gennemstegt!) bøf i.

  • Jeg må også indrømme at besværligheden er noget jeg gør mig tanker omkring – men det er mest i forhold til at spise ude enten på restaurant eller til sociale begivenheder at jeg tror det vil være en udfordring, for hjemme i mit køkken er det overhovedet ikke noget problem. Desuden sparer vi en hel del penge ved ikke at skulle købe kød.
   Netop fordi jeg også har hørt om mange der vender tilbage til at spise kød vil jeg ikke give mig selv en bestemt betegnelse som pesco-vegetar, veganer eller whatever. Jeg vil bare gøre mig nogle grundige overvejelser og være bevidst om de konsekvenser der er ved de valg jeg tager.

   • Hvis man synes det er besværligt at leve som vegetar, så skulle man prøve at være veganer haha ;) Dét er besværligt! På en vegetarisk kost har man både æg, mælk og ost oveni, samtidig med at de fleste fødevarer uden kød, såsom dressinger, færdigvarer osv, indeholder mejeriprodukter.. Alle resturanter jeg har været på og caféer byder på vegetariske måltider, men få af dem tilbyder veganske, så når det kommer til vegetarisk livsstil, så synes jeg det er synd at tanker om besværlighed skulle stoppe én :) Det er i hvert fald vigtigt at se muligheder istedet for begrænsninger :)

    • Det besværlige dukker først op i forbindelse med andre mennesker. Jeg har været vegetar i et par år nu (men det skal lige siges, at jeg også er laktoseintolerant, så det er lige ved, at jeg også går i veganer-kategorien) og jeg får tit kommentaren: “aj, men du kan da godt spise en lille smule – det er der ingen, der siger noget til”…

     Hæhæhæ, det er som om folk tror, at det er ligesom en slankekur, hvor man godt kan synde med et lille stykke chokolade ;-)

 • Nu er jeg også farvet, da jeg i min dagligdag arbejder med mikroorganismer, gensplejsning, kloning, hele molevitten. Men! Jeg synes bare det er så ærgerligt at GMO pr. definition har fået stemplet “dårligt! farligt”, fordi mange ikke helt forstår hvad det indebærer. Så jeg er selvsagt en stor fortaler for GMO. Når det så er sagt, er det undeligt vigtigt med et fornuftigt sæt love for, hvordan det må anvendes – så vi netop ikke risikerer multiresistens overfor antibiotika eller det der er værre.
  I medicinalindustrien er genmodificering et af de stærkeste værktøjer der arbejdes med, når det kommer til biologisk produktion af medicinske stoffer.

 • Åhh hvor dette indlæg bare kommer som sendt fra himmelen. Jeg står i præcis samme “dilemma” lige nu.
  Sidste år besluttede jeg sammen med en diætist, at udelukke al ris, pasta, kartofler og brød i min kost. Dette var primært pga. voldsomme migræne anfald, og udelukkelsen af ovenstående fødevarer udegjorde mirakler for min mangeårige migræne. Samtidig medførte det et enormt vægttab (ca. 18 kg.), hvilket jo bare var en ekstra bonus :)
  Jeg begyndte at gå rigtig meget op i sund kost – både for at bevare mit vægttab, men også for at forhindre min migræne i at komme igen – og i min søgen efter sund og nærende kost, var det uundgåeligt ikke at støde ind på diverse hjemmeside for vegetarer.
  Efterhånden fik jeg implementeret flere og flere retter ind i hverdagen, hvor kun kylling og fisk indgik. Altså jeg undgik, og undgår stadig, al grisekød og rødt kød. Efter ikke at have spist den slags kød i over et år, har mine smagsløg bare vænnet sig til kun at spise kylling og fisk. Dog er kylling også så småt ved at udgå fra min kost, så det nu kun er fisk jeg spiser.
  Jeg vil meget gerne blive ved med at spise fisk, men jeg kan uden problemer undvære kylling, grisekød og rødt kød i min kost. Dog tænker jeg, om det er et begreb for “os” som stadig gerne vil spise fisk??
  For hvis man er vegetar, så går jeg ud fra, at det er AL slags kød fra ALLE slags dyr som er udelukket?

  Mht. hvilke mineraler, vitaminer, fibre osv. man går glip af når man er vegetar, kunne jeg godt tænke mig at vide mere om. Er det måske noget du kunne lave et lille indlæg om? Når nu du (måske) overvejer et liv som vegetar.. :)

  • Det er altid rart man ikke sidder alene med de tanker, og det lyder til at vi går med nogle af de samme overvejelser. Hvis man udelukker kød men stadig spiser fisk og skaldyr kan man betegne sig selv som pesco-vegetar, så der er altså et navn :-) Jeg synes nu ikke det er så vigtigt at man får en betegnelse på den måde – for mig er det vigtigste at man har taget et bevidst valg som man er tilfreds med. Hvis jeg f.eks. ender med kun at spise fisk vil jeg ikke kalde mig for pesco-vegetar, for det er ikke til at sige om jeg får lyst til at stykke kylling engang!
   Jeg ved, at eksempelvis B12-vitamin og zink er noget man kan risikere at få for lidt af hvis man både udelukker kød og mælkeprodukter. Det kan også være vanskeligt at få nok omega-3 hvis ikke man spiser fisk, og dét er nok min største “bekymring”. Jeg tror ikke jeg vil lave et indlæg udelukkende om dét, for man kan finde meget information hvis man søger på det, men måske sidder der nogle vegetarer derude som kan hjælpe os med at blive klogere ved at smide en kommentar? ;-)

 • Hej Christine.
  Jeg kender godt til alle dine tanker, for jeg har selv haft dem. I dag er jeg veganer, og det kan måske lyde ekstremt, men det kommer af præcis de samme grunde som da jeg valgte kødet fra; jeg har ikke lyst til at støtte en industri der behandler dyr på sådan en måde.
  Det er klart en omvending af sine vaner, men hvis man har mod på det, er det faktisk utrolig spændende at eksperimentere med at lave mad på en helt anden måde.
  Jeg kan læse du undre dig lidt over nogle forskellige vitaminer og næringsstoffer og at din største bekymring – omega 3. Det er nemt at få dækket. Knuste hørfrø er en rigtig god og billig kilde. De skal knuses, for ellers optager du intet pga. vores kroppe ikke kan nedbryde skallen. En kaffekværn er en rigtig god hørfrø knuser. Du kan komme dem i müslien, grøden, i en smoothie, som drys på maden. Kan du ikke lide hørfrø så godt igen, kan du prøve de gule hørfrø, de er lidt mildere i smagen. Ellers chiafrø og valnødder også rigtig gode kilder til omega-3.
  Du har ret i at B12 ikke kan dækkes som veganer, men sagtens som vegetar. De betyder at man som veganer supplerer sin kost med en B12 vitaminpille. B12-vitamin bliver produceret af bakterier og findes naturligt i jorden, men pga. vores så grundig rengørelse af vores råvarer, er det eneste sted vi i dag finder B12-vitamin er i animalske produkter.
  Det eneste kosttilskud jeg tager som veganer er B12-vitamin og om vinteren også D-vitamin.
  Spiser man en varieret kost med masser af grøntsager, frugter, nødder, korn, bælgfrugter osv. behøver man ikke andre kosttilskud.
  Jeg har netop startet en blog, for at vise hvor nemt vegansk mad er at lave. Min plan også at få skrevet om de ernæringsmæssige synspunkter, da jeg er studerende på Ernæring og Sundhed.
  Men jeg kan stærk anbefale dig http://www.plantemad.dk, her kan dine fleste spørgsmål blive besvaret.
  Men hvis du har flere spørgsmål, vil jeg selvfølgelig gerne prøve at svare på dem :)

  • TAK fordi du tog dig tid til at kommentere!

   Jeg er med på at hørfrø, chiafrø og valnødder er gode kilder til omega-3, og især hørfrø og chiafrø er allerede en stor del af min kost, men kan det ikke passe at man ikke optager/udnytter fedtsyrerne lige så godt/nemt som fra animalske kilder?

   Jeg vil helt klart tage et kig fordi din blog og plantemad.dk – tak for tippet :-) Jeg læser også selv Global Nutrition and Health hvor vi allerede har været lidt i gennem vitaminer og mineraler, så jeg skulle have rig mulighed for at tilegne mig den nødvendige viden hvis jeg vælger at udelukke kød.

   • Hej igen!
    Ah fedt du også læser Ernæring og Sundhed bare på engelsk! Så ved du nok godt en del af det jeg skriver, men jeg prøver alligevel :)
    Mht. til omega 3 og optagelse. Så drejer det sig jo i virkeligheden om de livsnødvendige fedtsyrer, DHA og EPA. Som du nok ved, så udvindes de af alle dyr, inkl. mennesket, fra den omega3-fedtsyre, som hedder ALA som findes i planter. Fiskene har allerede omdannet noget af den ALA, som de har fået fra vandplanter og tang, til DHA og EPA, når vi spiser dem. Mennesker kan også danne DHA og EPA ud fra plante-ALA, men ikke så effektivt som fisk, og så er det at nogle folk siger, at det er bedre at spise fisk. Men de små mængder DHA og EPA, som vi kan danne, er mere end tilstrækkelige for et sundt stofskifte. Der er lavet undersøgelser, der viser, at selv om veganere indtager mindre ALA end kød/fiskespisere, så mangler veganere hverken DHA eller EPA i blodet. 1-2 spsk. knuste hørfrø om dagen er nok. Ved ikke lige med chiafrø, valnødder og hampefrø (de smager rigtig godt afskallede), men nogenlunde samme mængde.
    Og så er der er også en masser usunde stoffer i fisk, såsom tungmetaller og de fleste fisk vi køber i dag er fisk fra opdræt, hvilket betyder det samme som for kødet, at de kommer til at indeholder hormoner og andre uønskelige stoffer. Men det er et helt kapitel for sig hehe :)
    Du kan læse mere her om olier fra http://www.plantemad.dk/olie. Meget af det ved du nok godt selv fra studiet, men det kan jo være du støder på noget nyt :)

 • Jeg har været vegetar i flere år (er 23) og har aldrig haft det bedre end da jeg kvittede kødet. Både den psykologiske del i at man ikke bidrager til dyremishandling, men også fysisk! Kroppen kan sagtens fungere uden kød – jeg spiser hverken kød eller fisk, men dog æg og mælkeprodukter (økologisk)
  Jeg vil klart anbefale dig at hoppe ud i det. Det er fantastisk, og hvis du har det sådan som du har, så tror jeg ikke engang det vil være svært for dig. Det har det ikke været for mig i hvert fald

  • Tusind tak for dit input, Kirstine! Én ting er at udelukke kød, som er det jeg overvejer lige pt., men jeg tror det vil være en endnu større udfordring (i hvert fald for mig) at skulle undvære mælkeprodukter. Det er dog primært hytteost, skyr og æg det drejer sig om da jeg ikke rigtigt drikker komælk længere eller bryder mig om særligt meget ost. Du har ikke fået undersøgt om du eksempelvis mangler B12-vitamin?

 • Ligesom dig begyndte jeg at spise mindre og mindre kød, fordi jeg ikke synes jeg “behøvede” det. Var heller aldrig den store kødspiser. Da jeg startede på højskole januar 2012 blev det køds endeligt. Jeg eksperimenterede lidt med veganer/ikke-veganer, men har fundet ud af, at min krop ikke kan undvære de fedtstoffer og proteiner der er i komælk. Så jeg har udelukket alt kød(og æg+ost), men spiser skyr, andre surmælksprodukter og øko-letmælk(jeg ville kalde mig lacto-vegetar).
  Det var rigtig svært for mig at spise ordenligt i starten af mit veganerforløb, da jeg intet vidste om kroppens behov for proteiner, fedt og vitaminer og hvor de kom fra. Det betød et drastisk vægttab, som måtte bekæmpes med sødmælk og en periode med diætist.
  Nu er jeg dog på rette spor og superduperglad for min beslutning. Jeg synes ingenlunde det er bæredygtigt eller holdbart at spise kød der produceres på den måde det gør i Vesten. Jeg KAN ikke bidrage til den miljøforurening, dyre-u-velfærd og den moral der er omkring kødspisning i Danmark og generelt og føler helt sikkert at min øgede bevidsthed om hvad jeg stopper i munder har bidraget positivt til mit velbefindende.
  Jeg respektere dog meget at det er MIN beslutning og MIT liv. Min kæreste spiser kød når han får det serveret, men er heldigvis også meget glad for min kogekunst, som altså aldrig byder på noget med kød.

 • Jeg har, som dig, ikke rigtig den der “kød-trang”. Jeg har tidligere, over et års tid, kun holdt mig til fisk og kylling som eneste kilde til kød. Det fungerede helt fint for mig, jeg havde intet afsavn. Jeg siger go for it! :-)

  • Det er egentlig heller ikke afsavnet jeg er bekymret for, for jeg har slet ikke den samme lyst til kød som mange andre. Jeg kan til gengæld godt være bekymret i forhold til at skulle forklare mit valg, altså hvorfor jeg måske siger nej tak til kød nogle dage og ja tak andre gange.

 • Jeg er vokset op i er hjem med en mir der var vegetar, mens resten af familien var kødspisere. Så jeg har aldrig tænkt så meget over begreberne at være vegetar, veganer, prescetar og hvad det altsammen hedder, da det hele mit liv har været en del af min hverdag. Min mor er i mellemtiden begyndt at spise fisk, hvilket gør det lettere at lave aftensmad til en hel familie af gangen ;-)
  Personligt er jeg nået frem til at jeg spiser kød cirka en gang om ugen og fisk oftere. Det er ikke et bevidst valg, men jeg nyder ikke rigtig kød pålæg og savner heller ikke kød, men somme tider er det lækkert med kylling i sin wok ret eller noget i den dur.
  Den mængde passer mig fint!
  Håber du kan bruge min erfaring.

  • Jeg tror også godt jeg ville kunne få det til at fungere på den måde, men jeg ved bare at folk vil undre sig og tænke “Hvorfor siger du nej tak til kød i dag når du spiste det i går?”. Altså jeg tror bare folk vil have svært ved at forstå sådan et valg når man ikke er vegetar. Det er meget nemmere at sige “Jeg er vegetar”, for så tror jeg nemmere folk kan forstå at man siger nej tak til kød.

 • Jeg er veganer og det er den bedste beslutning i mit liv :) Der er virkelig kun fordele ved en plantebaseret kost, hvis man undersøger det til bunds og bliver klar over hvor sundt og nærende det er, samt oplever på egen krop hvor meget det gør! Derudover gør det meget for dyrene og vores jord. Dr. McDougall og Dr. Neal Barnard har masser af info på deres hjemmeside og de er kun to af flere amerikanske læger der er fortaler for denne livsstil – og de får intet ud af det, hvem skulle de være i lommen på? og al info i deres bøger findes på deres hjemmesider :)

  • Jeg blev forresten vegetar for 3 år siden og har været veganer i ca. 2 år :) På en fedtfattig vegansk kost slap jeg hurtigt af med både akne, fordøjelsesproblemer og undervægt.. Jeg har også fået taget blodprøver og de har været helt perfekte :) Jeg savner aldrig kød og har med tiden oplevet at det er nemt at lave vegansk mad der smager som det man elskede før og man kan sagtens stadig nyde en lækker burger, det er bare med at finde den rigtige opskrift!

 • Jeg kan sagtens følge dine tanker :-) Jeg er har jo selv været vegetar i ca. 10 år. I starten var det besværligt, især ved sociale sammenhænge. De fleste caféer og restauranter har vegetar retter, så det var mere i det private det var besværligt. Men nu har jeg jo fortalt alle, at jeg ikke spiser kød. Så der tages som oftes hensyn :-) Hvis jeg var dig, så ville jeg fortsætte med at spise fisk. Det vil jeg så gerne! :-) (fordi fisk er mega sundt og omega-3 fra planteriget bare ikke er det samme )…

  • Jeg kan forestille mig at jeg vil få det svært i sociale sammenhænge, men måske det ændrer sig hvis jeg på en måde får sagt at jeg ikke spiser kød. Der vil dog helt sikkert være mange undrende spørgsmål efterfølgende ;-) Jeg tror dog ikke det vil være et problem i det private – hvorfor synes du det var det? :-)

   • Især for mine bedsteforældre osv var det en smule svært. Mine veninder osv lærte det ret hurtigt :-) Jeg tror bare, at mange ikke kender til det at være vegetar og derfor gør det besværligt :-) Mange spørger hvad de skal lave til mig, når jeg kommer på besøg :-) Så på den måde.

 • Jeg tror nu ikke på, at de dyr, som vi i dag kalder produktionsdyr vil forsvinde helt hvis vi mennesker fik et mere normalt forhold til kødindtag ;-) jeg tænker faktisk, at det er sjældent at msn SER de dyr, som er så stor en del af vores hverdag – ISÆR grise – inden at de bliver skåret ud til flæskesteg! Det er sgu da lidt spooky egentlig.
  Nå, det var et sidespor…

  Jeg har været i samme “dilemma” som dig – jeg tror ikke at det behøver at være enten eller, og du skriver også at du ikke ved om du kan undvære fisk. Jeg har en slags “kødkonto”. Godt kød koster mere, og så køber jeg bedre kød når jeg køber, og når kontoen er tom – ja, så er der ikke mere kød den måned.

  Og ellers tror jeg bare, at man skal mærke hvad kroppen har brug for i stedet for “enten – eller”.

  Tak for en sej og inspirerede blog :-)

  • Jeg kan virkelig godt lide din idé med en “kødkonto”! Det fungerer næsten allerede sådan for min kæreste og mig, for hvis ikke der er penge nok til kød, så må vi ganske enkelt bare undvære – og der er sjældent særligt mange penge til kød fordi vi begge to spiser (og drikker) MASSER af grønt.
   Så mange tak for dit input og de søde ord :-)

 • Det er virkelig et tankevækkende indlæg, og jeg sidder med mange af de samme tanker selv. Earthlings er i øvrigt en film, der virkelig kan få det hele til at vende sig i maven.
  Jeg kan dog ikke helt finde ud af hvordan jeg har det med det hele, og hvordan min tilgang skal være. Om jeg skal blive vegetar eller bare skære ned på kød. For som du selv nævner kan det være svært for andre at forstå hvorfor man siger nej til kød, men alligevel spiser det en sjælden gang imellem. Desuden kan jeg ikke lade være med at tænke på læderindustrien, om ikke dyrene lider lige så meget når der laves sko og jakker af læder. Førhen har det altid givet mening for mig at bruge læder, da vi jo alligevel spiser dyrene. Men hvis jeg ikke længere selv skal spise dem, så holder den ikke rigtig mere. Har du gjort dig nogle tanker omkring dette?
  Jeg skal i hvert fald have undersøgt en hel del ting, lidt nærmere kan jeg mærke.

  • Ja, det har jeg også tænkt meget over, helt klart! Og jeg er desværre sikker på at mange dyr der må lade livet for modeindustrien lider under nogle af de samme dårlige vilkår som de dyr vi spiser :-( Jeg tænker bare, at hvis jeg nogensinde skal udelukke ALLE produkter der kommer fra dyr, så må jeg tage et skridt ad gangen, og for mig starter det ved at skære ned på kødmængden. Jeg er dog også begyndt at købe langt mindre som er lavet af læder, men jeg er bestemt ikke hellig, for jeg ejer da også en læderjakke og et par læderstøvler…

 • Tankevækkende indlæg – og lige netop til din sidste kommentar blev jeg lidt nysgerrig, og du skal jo selvfølgelig selv vælge om du vil svare på det; men hvor meget ligger jeres madbudget på i mdr? :-) Nu ved jeg jo, at du er på SU ligesom mig, og du lyder virkelig heldig med ham kæresten, der godt kan leve uden kød, og spiser lige så meget grønt som dig.
  Jeg har dog en kæreste, der mener, at han simpelthen ikke kan undvære kød, altså sådan virkelig. Og på SU synes jeg det kan være enormt svært og få råd til både en masse gode grøntsager, quinoa, skyr, hytteost, øko æg og mæl osv osv – så indimelem må jeg gemme samvittigheden bagerst, og så købe det lidt billigere kød.. Og nu får jeg helt dårlig samvittighed ;-) Jeg er godt klar over, at det er hvordan man prioriterer, men vores madbudget er på 3000 kr i mdr, og det har vi simpelthen så svært ved at holde. Måske du har nogle gode tips og råd? ;-)

  • Lige nu ved jeg ikke præcist hvad vores månedlige madbudget ligger på, men jeg vil tro det også er omkring 3000 kr. gennemsnitligt – og derudover får vi altså en del hjælp fra mine forældre i form af en lille nødhjælpspakke når vi har været der i weekenden ;-) Det ER desværre bare ikke billigt at leve sundt, og jeg kan da også mærke at det bliver dyrere i takt med at jeg skal bruge endnu flere grøntsager til min juicer og jeg er begyndt at gå endnu mere op i økologi end nogensinde før. Det hjælper dog en hel del at jeg er den værste lille tilbudsjæger! Jeg tjekker tilbudsaviserne til Føtex, Kvickly, Fakta, Kiwi og Rema1000 i starten af ugen og planlægger nogle af de basisvarer jeg skal have købt, og jeg går gerne i et andet supermarked hvis jeg kan spare en enkelt krone! Lidt har også ret – sådan tænker jeg. Derudover tjekker jeg også ALTID min bon når jeg har handlet, for jeg oplever faktisk overraskende tit at tingene bliver slået ind til en forkert (dyrere) pris. At jeg jager tilbud og tjekker bonen er selvfølgelig ikke dét der gør, at vi ikke overskrider et budget, men det er værd at tage med synes jeg. Vi sparer selvfølgelig en del penge ved at spare ned på kød, men sådan noget som sodavand, pizza, chips og lignende er også noget man kan spare penge på at undlade at købe, for det er ikke kun de sunde madvarer der er dyre. Nicklas og jeg sætter virkelig pris på at lave god mad sammen så det handler virkelig om prioritering som du siger, men jeg synes slet ikke at jeg går glip af noget.

 • Ja, jeg må mere igang med tilbudsaviserne ;-)
  Vi køber aldrig selv sodavand, chips, færdigretter osv, og meget meget sjældent (måske 2-3 gange på et år) får vi en pizza, og jeg tænker også tit, hvor dyrt det ville være, hvis vi fik det ved siden af.. Sikke nogle dejlige forældre, vores er også gode til at fylde lidt op indimellem, meen det er lidt sværere, når de nu bor i jylland :-)
  Jeg glæder mig bare til vi begge er færdiuddannede og kan øge madbudgettet, for med ejerlejlighed, hund og bil ja så er det lidt svært og øge, hvilket jo så er en hel anden diskussion om prioritering også, det ved jeg. Men jeg vil heller ikke undvære nogen af de ovenstående ting, suk altså ;-)