Invisalign #5 – Jeg starter forfra

invisalign-5-jeg-starter-forfra-1

Først en update på min håndstand og nu en lille update på mit Invisalign-forløb. Til dem der ikke lige ved hvad jeg snakker om; tilbage i oktober påbegyndte jeg et forløb med Invisalign som er en tandretningsmetode hvor man bruger gennemsigtige plastikskinner. I dag er jeg så startet forfra på dét projekt.

Se også: Invisalign #1 – Første dag som braceface

Da jeg påbegyndte mit forløb, skulle jeg ifølge planen i gennem 37 skinner. Jeg nåede helt til nummer 27 inden forløbet tog en lidt uventet drejning. I dag har jeg nemlig været ved tandlægen for at starte på skinne nummer 1 igen. Det føles altså lidt som at starte forfra. Denne gang har jeg dog “kun” udsigt til 16 skinner.

For et par måneder siden bemærkede min tandlæge at mine skinner ikke sad helt som de skulle. De sluttede ikke helt til hvilket kunne ses ved at der var begyndt at komme luft mellem tænderne og skinnerne. Jeg fik at vide at der højst sandsynligt kunne rettes op på det hvis jeg begyndte at bruge mine chewies noget mere. Chewies er egentlig bare nogle små gummidutter som man skal tygge på hver gang man har haft skinnerne ude, og det sørger for at skinnerne kommer til at sidde 100% rigtigt på tænderne. Man tygger dem praktisk talt på plads. Altså skinnerne.

Desværre hjalp det ikke nok i mit tilfælde, hvilket betød at jeg for en måned siden skulle have lavet en ny skanning af mine tænder og starte på et helt nyt forløb. Skanningen bliver sendt til USA hvor Invisalign-eksperterne regner sig frem til en ny plan, og der gik desværre 4 uger før min var færdig og skinnerne var modtaget i København. Jeg har altså gået med det samme sæt skinner i en hel måned, hvilket jeg har haft det ret nederen over. For det første stiller det selvfølgelig endnu højere krav til hygiejnen. Normalt skifter jeg nemlig til en ny skinne hver uge, men det har jeg ikke gjort den sidste måned. Derudover har det bare været utroligt demotiverende at tænke på, at mit forløb har været sat på standby på en måde. Normalt kan jeg mærke at mine tænder har rykket sig for hver uge, men den sidste måned er der jo ikke sket noget. I 4 uger har jeg været i venteposition, og min tålmodighed har virkelig været sat på prøve. I dag er jeg så startet på et nyt forløb som endda er blevet forlænget med 6 skinner. Øv! Jeg ved godt det ikke er verdens undergang, og jeg ved også godt at man aldrig kan vurdere tidshorizonten på et Invisalign-forløb 100% præcist, men det har ærligt talt ikke været særligt sjovt. Især fordi jeg har været møghamrende omhyggelig og dengse-agtig med alt. Jeg kender til mange som overhovedet ikke går med skinnerne i de anbefalede 22 timer i døgnet men som kan finde på at droppe dem i en hel dag. Jeg har altid mit tandgrej med mig uanset hvor jeg er, og jeg har sågar børstet tænder på en landevej på Island og et fly på vej over Atlanterhavet. Det føles på en eller anden måde lidt uretfærdigt at mit forløb alligevel ikke gik som det skulle.

Og hvorfor fortæller jeg så alt det her?

Fordi jeg gerne vil give et reelt indblik i hvordan det egentlig er at have Invisalign. Eller i hvert fald hvordan det kan være. Alle forløb er forskellige, men da jeg selv gik og overvejede en dyr og langvarig tandretning, kunne jeg godt have brugt nogle ærlige erfaringer fra andre som havde prøvet det. Grunden til at mine skinner pludselig ikke passede kan både være fordi jeg ikke har været god nok til at bruge mine chewies, men også at man ganske enkelt ikke kan forudsige hvordan kroppen (tænderne) reagerer på det forløb man har regnet sig frem til. Mine tænder har åbenbart ikke været så modtagelige som forventet.

Kryds lige fingre for at det går bedre i 2. omgang, ikk’?
Christine_bottom_2

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Hej Christine!
  Jeg kommenterede også i starten, fordi jeg påbegyndte samme forløb med 43 skinner. Jeg var inde i sidste uge og hente mine nye skinner. Jeg var nået til skinne 27 og måtte også gå med den i en måned. Nu har jeg fået en ny omgang på 26 skinner. Jeg har også været helt vildt påpasselig og haft tandtråd og tandbørste og det hele med alle steder, så jeg kan sagtens følge dig i din frustration! Det føles så rart at tage en ny (og helt ren) skinne i brug! 😄

  • Ej, hvor sjovt at det også lige var ved skinne 27! Var det også fordi du skulle skannes om, eller hvad var grunden?
   Tak for din kommentar i hvert fald. Det er rart at vide at jeg ikke er den eneste der synes det er en mega frustrerende situation 😄

 • Ja jeg blev også scannet om, fordi skinnen ikke sad, som den skulle. Der var nogle tænder i overmunden, som ikke kunne følge med. Jeg har nogle gange tænkt på, om det kan skyldes, at det går for hurtigt, når man skifter skinne en gang om ugen.. men nu er der kommet flere attachements på

  • Det tror jeg helt sikkert du har ret i. Nogle gange har jeg også godt kunnet fornemme, at skinnen ikke rigtigt havde løsnet sig nok selvom jeg havde gået med den i en hel uge. Jeg fik også lige 6 ekstra attachments på! Haha.

 • Nøj, hvor surt, men resultater for enden af hele behandlingen er bare det, man må fokusere på. Er selv igang med behandling, og har næsten lige fået en ny scanning – dog ikke fordi skinnerne ikke sad korrekt, men fordi jeg var nået til enden af første del af behandlingen. Jeg har hele tiden vidst, at jeg skulle scannes og have et nyt sæt skinner, men havde ikke lige forstået, at jeg skal scannes igen efter det andet sæt skinner og derefter have et tredje sæt skinner. Så blev vejen til målet lige lidt længere. Jeg synes, det er bøvlet med skinnerne i dagligdagen, men fortryder på ingen måde, for som sagt, så skal fokus bare ligge på det endelige resultat, og det bliver simpelthen så fedt! :)

  • Så da du skulle skannes igen var det fordi du skulle videre til refinement? Og derefter blev du så skannet endnu engang? Eller misforstår jeg? :-)
   Det er noget af et projekt, og jeg tror at alle bliver utålmodige på ét eller andet tidspunkt i processen, men det skal nok ende med at være det hele værd!

   • Ja, det tror jeg også. Det er vist en obligatorisk del af det ;) Jeg blev scannet for et par uger siden, da jeg var færdig med det antal skinner, som jeg først havde i min behandlingsplan. Nu er jeg så på en ny behandlingsplan, hvor jeg har fået et nyt sæt skinner. Når jeg er færdig med dem, skal jeg scannes endnu en gang for at få et tredje og forhåbentlig sidste sæt skinner. Den sidste scanning anede jeg ikke noget om, så troede, jeg snart var færdig, men der kommer så er tredje sæt skinner, når jeg er færdig med det sæt, jeg er igang med nu. Puha, det er også lidt forvirrende ;)

    • Mon det er normal procedure at refinementsprocessen er i to dele på den måde? Altså med 2 scanninger efter at man har været i gennem de første skinner? :-) Det kan også være det er helt individuelt. Hvor mange skinner har du så fået i din nye behandlingsplan? :-)

     • Det er det garanteret :) Jeg havde omkring 20 skinner i min første behandlingsplan, og i den nye har jeg heldigvis kun 10. Men ved så ikke helt, hvad der venter herefter ;)

 • Hej Christine, hvordan endte det hele med invisalign og det nye forløb?! Blev du færdig og tilfreds med resultatet?
  Jeg er selv gået i gang det hele og har trawlet nettet igennem for erfaringer og fandt så frem til dig.

  Derudover vil jeg høre dig – jeg har fået at vide af dem at man gerne må drikke komælk, men de kunne ikke svare på, om jeg måtte drikke plantemælk. Jeg tænker du også spiser vegansk – hvad er dine erfaringer? Har du brugt havremælk i kaffen og drukket det med skinnerne på eller hvordan? :)

  Bedste hilsner, Ditte

  • Hej Jette :) Det gik super godt. Jeg er jo blevet færdig for mere end et år siden, og jeg er vildt glad for at jeg gjorde det. Kan varmt anbefale det :)