Hvor fit er du?

Fitness vs health

Der er vist ingen tvivl om, at sundhed er et begreb, der findes mange forskellige definitioner på. Jeg tror de fleste mennesker har deres helt egen opfattelse af, hvad sundhed er for dem, og hvordan de opretholder eller opnår den tilstand. Jeg bliver faktisk meget inspireret af at høre modstridende opfattelser af hvad sundhed indebærer, for det kan være ret interessant at overveje om der er nogle aspekter man har overset eller måske burde overse. Når alt kommer til alt vil jeg dog mene at der er nogle aspekter som er ganske nødvendige at inkludere når man vil definere sundhed, men min pointe er, at det er okay at have sin helt egen idé om hvad sundhed er for en størrelse, og den tendens kan jeg egentlig ret godt lide. Det er som om vi har indset, at vi nok ikke bliver 100% enige om definitionen af sundhed, men det er også okay.

…men det var egentlig ikke helt dét som indlægget skulle handle om. Et andet begreb som vi nemlig også er begyndt at definere er fitness. Jeg oplever i hvert fald i stigende grad at udtryk som “hun ser virkelig fit ud”, “jeg ville ønske jeg var lige så fit som dig”, “for at blive mere fit skal du…”, “fit is the new skinny” blive brugt overalt lige for tiden. Det pudsige er, at i modsætning til begrebet sundhed som vi tilsyneladende ikke har en endegyldig definition på, så virker det som om at fit er noget der i høj grad bliver defineret ud fra hvor stramt et maveskind man har, hvor muskuløs man ser ud eller hvor mange kg. man kan squatte.

For det første synes jeg det er vigtigt – uanset hvilke definitioner man arbejder med – at kunne skelne mellem sundhed og fitness, for efter min mening er der i dén grad forskel, men alligevel er der en vis forbindelse. For eksempel vil jeg mene, at det at være fit ikke nødvendigvis betyder at man også er sund. Her tænker jeg blandt andet på professionelle fitnessatleter (særligt kvinder) som arbejder intensivt på at få deres krop til at se ud på en bestemt måde hvilket ofte betyder at deres fedtprocent skal presses så langt ned at det ikke længere er hverken naturligt eller sundt for kroppen. Dog kan en fit krop godt være udtryk for at man er sund, men hvordan definerer man så det at være fit? Er det store, markerede muskler og generelt en muskuløs og trimmet krop eller er det snarere en velernæret krop som bare fungerer? Jeg synes nemlig der er opstået en uheldig tendens som overvejende måler fitness på synligheden af musklerne, styrke og formen på kroppen generelt. Jeg synes helt klart at styrke er en del af det at være fit, men for mig skal den styrke ikke nødvendigvis måles på hvor mange kg. man løfter i træningscenteret hvis ikke den kan bruges til at klare diverse dagligdagsaktiviteter. Det jeg vil frem til er, at fitness ikke kun handler om styrke – i min optik er det en kombination af både styrke, udholdenhed, hurtighed, smidighed og kondition (og måske endnu mere?!) – alt sammen noget som gavner kroppens funktionalitet. Dermed kan en fit krop ikke kun bedømmes ud fra musklernes synlighed eller formen på kroppen hvilket jeg ellers synes man får indtryk af når man eksempelvis ser hvordan en fitnessmodel eller fitnessatlet ser ud.

Hvad siger I? Hvad er fitness for jer?

Translation: Some thoughts on being healthy vs. being fit.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Jeg synes ordet fit for mig er en blanding af at være sundhed og have en pæn krop. Her tænker jeg ikke på at man skal have sickpack eller fuldstændig gigantiske muskler.

  For mig er fit en balance mellem sundhed og en trænet krop, som betyder man har et aktivt og sundt liv.

  Det er f.eks. os derfor jeg har valgt at kalde min blog getfitinspiration, fordi det er min kamp for at blive fit, og jeg håber at kunne inspirere mine læsere :)

  http://www.getfitinspiration.dk
  Min blog om mit vægttab, har pt. tabt 12, 9 kg.

 • Jeg vil mene, at det at være fit er individuelt. Nu ved jeg jo du har læst mit indlæg (http://healthyandhappy.dk/nyt-traeningsprogram/) omkring min træning, og der kommer jeg jo også ind på at man ikke skal sammenligne andre!! Jeg er sikker på at der er mange ladys derude, der ville være meget mere tilfredse med deres krop, hvis de ikke konstant sammenlignede sig selv med fitness atleter og generelt bare slanke lækre tøser med slanke ben, slank mave og stramme baller. De føler sig sikkert ikke fit nok og stræber sikkert efter mere.
  Personligt ved jeg fx godt at jeg er slank og at min kondi er virkelig god og jeg ikke har noget at skulle leve op til, og sagtens kan være tilfreds med min krop. Jeg har altid spist sund og dyrket meget motion. Så jeg vil mene jeg er sund og fit. Men er jeg veltrænet? Det vil jeg ikke mene endnu, da jeg ikke har en stor procent muskelmasse/markeret muskler, men det er lige netop det der er mit mål. Jeg vil gerne være mere veltrænet og udfordre min krop lidt mere end blot de ugentlige løbeture og sunde madvaner. Vil gerne kunne se nogle resultater på min krop og presse den så jeg rigtig kan få lov at mærke dens styrke. Vil jeg være fitness bikini tøs? Nej! Slet ikke; for jeg synes nærmere det er usundt end sundt med sådan en fedt procent for en pige. De er veltrænet og fit, men om de er sunde kan jo diskuteres.
  Vi andre behøver hvert fald ikke se sådan ud for at være fit (og heller ikke veltrænet), hvis du spørger mig.
  Jeg mener endda at man sagtens kan have et par kilo for meget på kroppen for både at være sund og fit, så længe man dyrker motion og spiser sundt (det behøver ikke være træning 7 gange om ugen og madvaner, hvor man aldrig indtager nogle usunde ting). Hvis man har et par kilo for meget på kroppen, på trods af man dyrker tilstrækkeligt motion og spiser sundt, er det nok bare et tegn på man også er en livsnyder. Der er sikkert også mange kvinder der ikke har et par kilo for meget på kroppen, men som føler det, fordi de sammenligner sig selv med andre, og hvis man spørger dem, føler dig sig sikkert ikke fit nok, men ville i vores andres øjne være det.

  Så når du spørger hvad fitness for os er: Så er det altså i mine øjne individuelt fra person til person, og jeg tror det er meget vigtigt at man ikke sammenligner sig selv med andre, men at man bruger sin sunde fornuft til at sætte ord på om man er fit/sund/veltrænet eller ej :-)