Hvem lytter du til?

Hvem lytter du til?

Alle har en mening om sundhed, og flere og flere lever efterhånden af at vejlede og rådgive folk på netop det område. Jeg vil i hvert fald ikke mene at der i Danmark er synderligt stor mangel på kostvejledere, personlige trænere, diætister og andre fagfolk i den boldgade, men samtidig er det heller ikke specielt svært at opsøge information selv via internettet, bøger osv. Derfor skulle man næsten synes at det overhovedet ikke er noget problem at blive klogere på sundhed, men hvad eller hvem skal man egentlig tro på? Vi bliver bombarderet med sundhedsbud, ny forskning og diverse overbevisninger fra alle sider, men hvordan finder man ud af hvad der egentlig er hold i? Og kan man egentlig stole på hvem som helst?

Det er spørgsmål jeg faktisk tit stiller mig selv, men jeg har ikke rigtigt formået at svare konkret på dem, så jeg tænkte at jeg ville tage det op her på bloggen. Selvom jeg med min baggrund og min passion allerede nu er en del af sundhedsindustrien, synes jeg til tider det kan være utroligt svært at sortere i al den information man får smidt i hovedet. Det på trods af at jeg altid er lidt skeptisk og forhold mig kritisk selv over for de kilder jeg stoler på og hellere end gerne lytter til. Jeg synes i øvrigt der kommet en ærgerlig tendens til at kaste rundt om sig med titler som coach, personlig træner, kostvejleder osv. (måske er det bare mig?) som gør at alle og enhver lige pludselig kan komme med såkaldte ekspertudtalelser.

Så når det kommer til sundhed – hvordan holder du dig opdateret og hvem lytter du til i sidste ende? Magasiner som iForm og FitLiving? Diverse sundhedseksperter der optræder i Go’morgen Danmark? Den personlige træner i dit fitnesscenter? Bloggere der interesserer sig for sund kost og træning? En Instagram-bruger med tonsvis af seje træningsbilleder? Sundhedsstyrelsen? WHO? Din praktiserende læge??? MOR???!!

Translation: In terms of health, where do you go to seek advice and who do you listen to? What kind of information do you trust?

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • SÅ sandt! Og virkelig godt formuleret.. Det er virkelig vigtigt med kildekritik, og især hvis man vælger at omlægge sin livsstil og stole på nogen til at være “eksperter” på noget så vigtigt som din egen krop.

  Jeg læser meget, lytter meget, men synes jeg er god til at være meget kritisk og altid krydre med min egen sunde fornuft. Indenfor træning har jeg heldigvis selv en uddannelsesbaggrund, så der føler jeg ikke det er svært at sortere i hvad jeg vil bruge og hvad jeg ikke vil tage til mig – for det meste af tiden arbejder jeg her ud fra min egen viden og krydrer det med inspiration fra andres.
  Omvendt har jeg ikke andet end basal fysiologi-viden om kost (har kursus i kost-behov hos idrætsudøvere, men ellers ikke noget) og det synes jeg er lidt af en jungle. Jeg er for nylig kommet frem til at jeg skal lukke ørerne for det meste af det der kommer ind udefra og mærke efter hvad der virker for MIG. Men det er svært at bestemme sig for og så rent faktisk gøre det.

  Puha. Det blev en lang smøre, men virkelig relevant diskussion.

  • Du har så ret! Ofte kommer man langt med at være sin egen sundhedsekspert. Jeg forstår simpelthen ikke at folk ikke er mere kritiske – det er deres HELBRED det drejer sig om! Jeg kunne i hvert fald ikke tænke mig at følge et råd fra en person som ikke er 100% kvalificeret til den pågældende vejledning.

 • Jeg lytter nok mest af alt til mig selv, dermed ikke sagt at jeg ikke bliver inspireret og henter inspiration hos andre. Men min træningsplan og kostplan den styrer jeg helt selv, og det har jeg det bedst med. Jeg læser mange artikler og interviews af folk indenfor sundhedsområdet. Men jeg bruger også hovedet og tænker på min egen krop og, hvad der er realistisk i forhold til den og min egen sundhed.
  Jeg føler ikke det store behov for at få lagt kostplaner osv. jeg har flere veninder og familiemedlemmer som har taget uddannelses indenfor området som jeg spørg til råds og henter ideer fra men mest af alt styre jeg det selv og lytter til mig selv, fordi selv med en kostplan som jeg har betalt i dyredomme for ved jeg bare at nogle ting ikke er realistisk i forhold til min krop og den kropsbygning jeg har.
  Det nye sort er jo nærmest at have en kostplan :b

  • Jeg synes det er fedt at høre du lytter til dig selv. Det er man simpelthen nødt til! Og hvor har du bare ret i at alle efterhånden har en kostplan. Hvordan kom det lige så vidt? Hvorfor skal man absolut have en kostplan for at være helt almindelig sund og rask? Jeg kan selvfølgelig se meningen hvis man gerne vil tabe sig eller har et helt konkret mål, men hvis ikke dét er tilfældet forstår jeg virkelig ikke hvorfor man gider følge en kostplan. Det er hverken sundt eller normalt i min optik. Brug i stedet den sunde fornuft og lyt til kroppen!

 • Rigtig godt indlæg, der virkelig satte tanker igang!
  Jeg finder rigtig meget inspiration hos diverse sundhedsblogs og instagram brugere, men prøver også at være lidt kritisk, og mærke efter hvad der føles bedst for mig og min krop.
  Desuden er jeg så heldig, at min far er læge, og jeg spørger altid ham til råds inden jeg afprøver en ny sundhedsdille :-)

  • Jeg synes også der er meget inspiration at hente, både på Instagram og på diverse blogs, men ofte er det bare ikke fagfolk der sidder bag skærmen, så man skal virkelig huske at være kritisk. Der er så mange der bliver fristet hvis de ser en Instagram-bruger der har et flot vægttab bag sig eller har en super rippet mave og spørge dem hvordan de har gjort, men for det første er det ikke sikkert de har en uddannelsesmæssige baggrund der gør dem i stand til at svare og for det andet er det jo højst sandsynligt ikke sikkert at deres metoder kan kopieres og have nøjagtig samme effekt.
   Hvor er det fedt for dig du har en far som er læge! Han vil da helt sikkert kunne svare på mange helbredsmæssige spørgsmål :-)

 • Åh hvor har du bare ret Christine! Jeg er stoppet med fx at læse I form, for de kommer med SÅ mange forskellige fakta fra blad til blad, og ja endda bare i hvert blad, at man jo slet ikke kan finde hoved eller hale i noget som helst! Og man kan ikke se, hvor de har deres kilder fra, om de er peer rewied, evidensbaserede osv..
  Jeg tror man skal finde ud af, hvad der fungerer bedst for en selv, om det så er paleo, lchf o.lign – måske tage lidt fra hvert sted efter hvad ens krop har det bedst med.
  Jeg var til et foredrag med Thomas Rode for et par uger siden, og det var rigtig spændende, tankevækkende og inspirerede mig da meget; men jeg er på SU, og jeg har altså ikke mulighed for at fremskaffe kød fra køer, der kun får naturligt mad, tage ud og fange min egen fisk, købe grøntsager jeg ved er fyldt med de rigtige vitaminer osv.
  Så fx også tv2´s nye program Rene varer om æbler i mandags, og var helt deprimeret bagefter, fordi man bliver snydt SÅ meget som forbruger, man kan jo ikke engang stole på de sunde varer mere.

  • Jeg læser også kun den slags blade for hyggens skyld. Jeg ender altid med at sidde og ryste på hovedet, i hvert fald når jeg læser det de har valgt at fremhæve som “det nye man nu skal prøve”. Hvor er forskningen bag? Hvor er kildeangivelserne? Og hvad er det for nogle mærkelige konklusioner de nogle gange kommer med? Jeg tror der er SÅ mange der læser de magasiner og bare tager det for gode varer, men jeg bebrejder dem ikke, for hvordan skulle de vide bedre?
   Man bliver simpelthen nødt til at sætte sig lidt ind i tingene og finde en gylden middelvej – præcis som du siger.
   Og ja, det er virkelig sørgeligt at man ikke kan være sikker på noget som helst. Det tænker jeg virkelig tit på – især når jeg køber ind. “Er det nu også økologisk?”, “Hvordan mon den her vare er blevet behandlet gennem produktionen?”, “Hvor lang tid siden er det at dette æble blev plukket?” osv. Det ender sgu med at vi alle sammen bliver nødt til at være selvforsynende for at være sikker på hvad vi putter i munden :/

 • Jeg lytter til mig selv. min krop og min fornuft, og så får jeg inspiration til nye opskrifter ved at følge blogs mm. Almindelig sund kost med plads til et stykke kage eller en håndfuld lakridser i ny og næ kombineret med et medlemskab i et fitnesscenter og snøring af løbesko har gjort at jeg har tabt 26 kg – 1/3 af min vægt – siden januar. Uden hokuspokus, kostplaner eller pulsmålere! Jeg har det SÅ godt og har den vægt, størrelse og livsglæde, jeg har ønsket mig i 10 år! Jeg køber både I Form og FitLiving, men læser det mest som ‘forkælelse’ og inspiration til at prøve nye ting, fedt træningstøj mm. Mange af deres ‘facts’ virker ret tilfældige, så dem tager jeg ikke så alvorligt. Men inspiration til god mad og sjove træningsformer synes jeg er skønt. Jeg oplever i øvrigt at folk vil have ‘tips’ fra mig om min ‘kur’ – men der er faktisk ikke nogle hemmelige tricks. Luk munden og let røven har været mit motto – kombineret med at intet er forbudt!

 • Ny læser her, men jeg måtte lige smide en kommentar. Jeg kan huske da fitliving blev introduceret, hvor det var som et indstik i Sirene. Jeg synes det var ret spændende indtil jeg læste om den her detox-kur, for på det tidspunkt var detox på sit højeste. De anbefalede man en af de første dage skulle drikke vand med epsomsalt. Epsomsalt har en afførende effekt, hvilket de ikke skrev direkte, men det skulle “udrense” så der stod man skulle ikke planlægge alt for meget den dag… Jeg tror det er det første læserbrev jeg nogensinde har skrevet, for jeg synes egentlig ikke det er okay, at man opfordrer i blade til at ødelægge sin krop ved at tage afføringsmiddel.
  Min pointe er at jeg nok allerede der, opdagede at “sunheds”bladene skal tages med et gran epsomsalt