5 øvelser til at gå i spagat

Lige nu har jeg et ønske om at kunne gå i spagat, altså et ret konkret mål, men smidighed og mobilitet er generelt bare noget jeg går meget op i. For mig er det lige så vigtigt som styrke, hurtighed, kondition – you name it. Det giver en helt speciel følelse af frihed når kroppen samarbejder og ikke føles stram og begrænset.

Læs også: Guide til det bedste udstyr til hjemmetræning

Derudover er  smidighed og mobilitet bare en gave i forhold til træning generelt da det forbedrer ens range of motion og i øvrigt reducerer risikoen for skader. Efter min mening er smidighedstræning dybt undervurderet – og med smidighedstræning mener jeg ikke bare 5 minutters udstrækning efter endt træning (selvom lidt selvfølgelig også har ret), men at man sætter tid af til at lave en række udstrækningsøvelser og er fokuseret og lige så seriøs omkring det som med den øvrige træning.

Mobilitet og udstrækning #doingthesplitsMobilitet og udstrækning #doingthesplitsMobilitet og udstrækning #doingthesplitsMobilitet og udstrækning #doingthesplitsMobilitet og udstrækning #doingthesplits

Det her er ikke en guide til hvordan man går i spagat eller på magisk vis bliver super smidig, men blot et indblik i de øvelser jeg laver for at forbedre min smidighed omkring især hofter og haser. Det er noget der virker for mig, men ikke nødvendigvis for alle. Som et lille mål her i september har jeg sat mig for at strække ud hver aften inden jeg går i seng, og de viste øvelser er nogle af dem jeg udfører og veksler lidt imellem efter en kort opvarmning som får pulsen op. Derudover får jeg også en masse smidighedstræning i kraft af mit arbejde som Bodyflow-instruktør, så de øvelser jeg omtaler i dette indlæg er altså ikke det eneste jeg gør for at træne min smidighed.

1) Forward fold – en øvelse der primært giver et stræk for haserne, især hvis man flytter vægten frem på fodballerne. Jeg elsker det her stræk fordi man bare kan lade tyngdekraften gøre arbejdet og dermed være fuldstændig afslappet i øvelsen.

2) Siddende forward fold – igen et stræk for haserne. Jeg udfører både øvelsen med ét ben og med begge. Dette stræk kan være lidt vanskeligere end nummer 1 da man virkelig skal passe på med at blive anspændt i overkroppen.

3) Downward facing dog – endnu et effektivt stræk for haserne. Dette er også en øvelse hvor man bare kan stå og slappe af og fokusere på dybe vejrtrækninger for at øge strækket.

4) I denne øvelse fokuserer jeg meget på at løsne lidt på indåndingen og trække benet lidt tættere på hver udånding. Nogle gange udvider jeg øvelsen ved at lade benet falde ud til siden (ned mod gulvet) for samtidig at arbejde med mobiliteten i hofteleddet.

5) Et super godt stræk for hoften! Jeg laver et “direkte” stræk ved at komme ned at ligge på underarmene, og her bliver jeg liggende i et godt stykke tid. Nogle gange ændrer jeg strækket en lille smule ved at rotere overkroppen ind mod knæet (som på nederste billede) eller ved at placere hænderne på hver sin side af foden.

Hvis I har spørgsmål til nogle af øvelserne må I endelig fyre løs! Ellers kan I følge med på min Instagram-profil hvor jeg fortsat vil poste billeder af nogle af mine smidighedsøvelser.

Indlægget indeholder reklame-links (læs mere om min reklame-politik her)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Det er lidt forskelligt, men ofte mellem 30 og 60 sekunder. Andre gange holder jeg strækket indtil jeg har taget 8 dybe vejrtrækninger.

 • Gode billeder og godt indlæg!
  Og jeg vil også gerne vide hvor længe du holder strækkene? Jeg holder mine i omkring 20 sekunder og derefter mister jeg tålmodigheden :D

  Smiles,
  Maia/www.fitskinnyandhealthy.wordpress.com

  • Tak, Maia! :-) Jeg kender også godt det med at miste tålmodigheden, men det betaler sig virkelig at være konsekvent og holde sig til det man har planlagt.

 • Hej Christine
  Jeg elsker din blog! Kigger flere gange hver dag for at finde ny inspiration til min kost og træning :) Får du nogle gange hjælp af en pro fotograf? Dine billeder er simpelthen SÅ lækre!!

  Love,
  Malene

  • Sikke en dejlig kommentar, tusind tak, Malene! :-)
   Min kæreste er ved at uddanne sig til fotograf (nicklasingemann.com) så nogle gange benytter jeg mig af ham, men pt. tager jeg faktisk langt de fleste billeder selv :-) Dog kan jeg godt finde på at låne hans kamera hvis muligheden byder sig ;-)

 • Jeg følger din blog dagligt og det er med stor fornøjelse!

  Jeg er medlem af gruppen 5:2 diæten inde på facebook og kan det passe at jeg har set dig være medlem derinde og at du også faser? Jeg tænker bare, du vil vel ikke tabe dig?
  Ikke at jeg skal blande mig, men du er jo så fin og slank, du har da under ingen omstændigheder brug for det! :)

  Blot en undren herfra!

  Kærlig hilsen en trofast læser

  • Hej Mathilde! Tak for de søde ord :-)
   Jeg er blevet medlem for nylig da jeg gerne vil afprøve det og fordi jeg er nysgerrig – faktisk kommer der et indlæg om det på bloggen senere i dag!

 • Årh, de her øvelser ser virkelig rare ud :-)
  Jeg kunne virkelig godt bruge lidt mere smidighed!
  Der er jo stort set ikke nogle af de her øvelser, jeg rent faktisk kan udføre. Haha

  • Du kan udføre alle øvelserne! Men det er selvfølgelig klart at du ikke kommer lige så dybt ind i strækket hvis din smidighed ikke tillader det – den slags tager tid :D

 • Har den sidste øvelse et navn ?
  – Er ved at sammensætte et program, der forbedre min smidighed :)
  BTW. Tak for inspirationen :)