Gourmetjuice: Grøn juice med timian

En grøn juice med timian lyder måske ikke som det mest gourmet-agtige du kan komme i tanke om. Men der er faktisk en god grund til, at jeg tillader mig at kalde denne grønne sag for en gourmetjuice.

I september sidste år inviterede Nicklas mig med ud at spise. Et sted som han ikke ville nævne navnet på. Det er virkelig sjældent at vi sådan går ud og spiser på den måde, og da Nicklas trak i sit fineste tøj, må jeg indrømme at jeg i et split sekund nåede at blive helt nervøs for, om aftenen ville indebære noget med en lille æske med noget skinnende indeni. Tanken slog mig igen da vi ankom til aftenens spisested som skulle vise sig at være gourmet- og Michelin-restauranten, Kokkeriet. At invitere mig dérhen var nærmest et frieri i sig selv.

Michelin min bare

Nicklas er, i lige så høj grad som mig, en madnørd med stort M – men det er faktisk på en lidt anden måde. Jeg ved ikke om det udspringer af at hans far er kok eller om det hænger sammen med hans store passion for vin, men Nicklas har i hvert fald ævlet om Kokkeriet rigtig mange gange. Derfor var det faktisk utroligt at jeg ikke gættede at det var dér vi skulle hen. Vi snakker ret ofte om Michelin-restauranter – mest fordi Nicklas synes det er dybt fascinerende, mens jeg overhovedet ikke giver en skid for konceptet. Pardon my french. Det er slet ikke fordi jeg ikke anerkender hvor stort det er at få en Michelin-stjerne, men jeg går nok bare op i nogle lidt andre værdier end dem der bruges i lige præcis dén forbindelse. For mig er nogle af de vigtigste kvaliteter at menuen er vegansk, bæredygtig, økologisk, kreativ og selvfølgelig vanvittigt lækker.

Vegansk menu + juicemenu

På trods af min knap så store begejstring over Kokkeriets Michelin-status havde jeg alligevel høje forventninger. Og jeg skal da lige love for at de blev indfriet! Kokkeriet har nemlig ikke bare en vegansk menu (og altså ikke bare veganske alternativer til de “normale” retter) – de har også en juicemenu. Juicemenuen kan man vælge i stedet for deres vinmenu, og eftersom jeg ikke kan fordrage vin, var det et kæmpe kæmpe plus i min bog. Og vi snakker altså ikke bare en hvilken som helst juicemenu med lidt ingefær og æble. Hver eneste juice passer til hver eneste ret, og ofte er de sammensat med nogle af de samme ingredienser. Og det er da også værd at nævne at Nicklas, den største vin-nørd af dem alle, hellere ville have haft juicemenuen end vinmenuen!

Dét bringer mig videre til denne opskrift på grøn juice med timian. Det jeg husker allerbedst fra vores aften på Kokkeriet var nemlig den timianjuice som jeg fik serveret til en af retterne. Selvom jeg elsker grøntsager og krydderurter og bestemt ikke er bange for at bruge dem på alternative måder, ville jeg aldrig have tænkt på at lave en juice med timian. Det bliver der lavet om på nu, for jeg har for nylig forsøgt at lave en efterligning og jeg har virkelig fået mig en favoritjuice.

Grøn juice og grøn smag

Hvis man rynker på næsen over grøn juice og kun kan drikke det hvis der er over 50% frugt i, er det nok ikke lige en timianjuice man skal kaste sig ud i. Selvom jeg har sødet den med lidt æble, er den stadig meget, meget grøn i smagen. I virkeligheden er det faktisk sellerien der smager mest igennem (og heldigvis for det, for jeg har prøvet et grøntsagsshot udelukkende med timian og det er ikke lækkert), men timianen giver en krydret og virkelig interessant smag. Og så er det hamrende sundt.

Jeg håber at du får lyst til at prøve det af! Jeg elsker i hvert fald selv at kaste mig ud i noget, som jeg på ingen måde selv ville have fundet på. Vær opmærksom på at den færdige mængde juice afhænger af hvilken juicer du bruger. Jeg bruger en Green Star Elite slow juicer, som jeg har haft i snart 5 år og varmt kan anbefale.

Og en lille sugerørsbemærkning

Hvis du ligesom mig godt kan lide at drikke juice af et sugerør, vil jeg lige slå et slag for at bruge et bæredygtigt et af slagsen. Et sugerør af plastik virker måske harmløst, men tanken om, at der hver eneste dag bliver brugt 500 millioner plastiksugerør bare i USA, samt hvor meget plastik der ender i havet, er virkelig skræmmende synes jeg. Og når det er så nemt at bytte plastiksugerøret ud med et af glas, rustfrit stål eller sågar bambus, så synes jeg helt klart man burde gøre det. Jeg bruger flere forskellige slags men har besluttet mig for at droppe dem af plastik for good.

Opskrift på grøn juice med timian

Ingredienser
til ca. 1 liter

  • 2 bundter selleri
  • 40 g frisk timian
  • 2 mellemstore æbler
  • Evt. en citron (afhængig af hvor syrlige dine æbler er)

Fremgangsmåde

  1. Fjern enderne på selleristænglerne og kernehuset fra æblerne.
  2. Skyl alle ingredienerne og skær dem til så de passer til indgangen på din juicer.
  3. Kør ingredienserne gennem juicemaskinen og hæld juicen i en flaske.
  4. Stil flasken i køleskabet og nyd juicen iskold evt. med et par isterninger i.

Christine_bottom_2

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.