Et kig i mit køkken – og noget om udblødning af nødder, ris og bønner

Udblødning nødder ris bønner fytinUdblødning nødder ris bønner fytinUdblødning nødder ris bønner fytin

Vi har nu boet i vores skønne lejlighed på Østerbro i halvanden uge, og jeg er fuldstændig forelsket – i lejligheden, byen, menneskerne, stemningen, indtrykkene og mulighederne. Som jeg før har skrevet om på bloggen, er jeg virkelig en tryghedsnarkoman når det kommer til mit hjem, så jeg er vildt overrasket over at jeg allerede føler mig hjemme i vores nye omgivelser. Her kunne jeg altså godt bo i mange år… Undskyld, mor ;-)

Selvom det mildest talt har været et helvede at finde noget at bo i og jeg har været møghamrende stresset, tror jeg faktisk at flytningen er en af grundene til at jeg lige nu føler mig super inspireret på alle fronter. Jeg har sådan en lyst til at gribe alle de muligheder jeg kan og gøre dét som jeg inderst inde føler allermest for. Bare det, at jeg befinder mig i et nyt køkken når jeg laver mad, inspirerer mig helt vildt. Og det er endda på trods af at min juicer først kom på plads i går og min foodprocessor stadig står i en flyttekasse og venter på at blive pakket ud (Vitamixen har selvfølgelig været i brug siden dag 1 – lidt afhængig er man vel…).

At mit køkkenbord pt. er fyldt med iblødsatte nødder, ris og bønner er endnu et tegn på at jeg føler mig hjemme. For et par dage siden fortalte jeg på Instagram om mit tilskud af selen, og hver tredje dag sætter jeg nye paranødder i blød så jeg kan tage 2-3 stk. om morgenen. I dag er jeg også ved at udbløde bønner og ris. Det er ikke spor unormalt at jeg har et par glas eller skåle stående på køkkenbordet med noget der skal udblødes. Og hvorfor så det? Det korte svar er at det letter fordøjelsen og optagelsen af næringsstoffer. Det lange svar findes allerede utallige steder på nettet, fx hos The Nourishing Home.

I går havde jeg også cashewnødder i blød, og planen var egentlig at jeg ville lave cashewmælk, men jeg endte med at lave den (hvis jeg selv skal sige det) lækreste veganske ostesauce. Det var egentlig en opskrift på sund, vegansk bechamelsovs som jeg gik ud fra, men nu har jeg både brugt den som dressing til salat og dip til bønnekiks, og det fungerer bare sindssygt godt! Oooomnomnomnom… Jeg tænker at der er potentiale til en ret god opskrift til bloggen.

Translation: We’ve now lived in our new apartment in Copenhagen for one and a half week, and I’m really falling in love with this place. Not only the apartment but also the city, the surroundings, the people, and the opportunities. It already feels like home to me even though everything is still very new. I also feel very comfortable in my new kitchen. These days, my kitchen table is full of nuts, rice, and beans soaking in water. Whenever I can, I always soak these foods in order to ease digestion and optimize absorption of vitamins and minerals.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Hej :) Jeg tænker på, hvad du udbløder dem i? Artiklen i linket fortalte om lidt forskellige muligheder, men jeg syntes det var svært at finde rundt i :) Giver det nogen effekt, at udbløde ris, mandler og havregryn i almindeligt vand bare?
  Kh

 • Hej Christine! Jeg har lagt mærke til, at du ikke rigtig bruger havregryn i din mad – må jeg spørge hvorfor? Jeg er selv blevet bidt af glutenfri og vegansk madlavning (jeg er selv vegetar, men spiser primært vegansk), men jeg spiser stadigvæk havregryn, da jeg ser en stor næringsværdi i dem, og derudover er jeg ikke glutenallergiker, så jeg har ingen problemer med at fordøje dem. Jeg undrer mig rigtig meget over, hvorfor der er så mange – selv ikke-glutenallergikere – der vælger de gode gamle havregryn fra.

  Kan du måske lave et indlæg om dit syn på gluten og glutenhysteriet? Tror du, korn er godt eller skidt?

  Tusind tak for inspiration og din sprudlende personlighed!

  PS. Jeg er selv Østerbroer og har boet her – faktisk blot et par gader væk fra dig – hele mit syttenårige liv. Jeg håber, du falder godt til, og glæd dig til alt lige fra Willemoesloppemarked, at skøjte på søerne og et kig hos Urtehuset ved Trianglen. Du har i den grad fundet dig et dejligt sted at bo :)

  Mathilde

  • Hej Mathilde!

   Selvfølgelig må du spørge :-) Og godt spørgsmål i øvrigt.

   Det er faktisk godt spottet, for du har det; jeg bruger ikke havregryn særligt ofte. Det er dog ikke så meget på grund af glutenindholdet. Som udgangspunkt er havre egentlig glutenfrit, men det kan indeholde spor af andre glutenholdige kornsorter hvis de forarbejdes samme sted, hvorfor det kan være en god ide at undgå havregryn hvis man har cøliaki. Grunden til at jeg sjældent bruger havregryn er primært på grund af to ting. For det første findes der så mange andre former for gryn som jeg elsker at eksperimentere med. For det andet kan havre hindre optagelsen af diverse mineraler på grund af kornets indhold af fytin. På trods af det har jeg dog ikke udelukket havregryn fra min kost – slet ikke! Jeg synes nemlig de smager dejligt, og så er de forholdsvist lette at bage med. Jeg kan også godt lide dem i grød men så vil jeg typisk udbløde dem.

   Jeg vil helt klart overveje at lave et indlæg om gluten (og korn)! Og tak for de søde ord. Jeg er glad for at du finder inspiration i min blog. Jeg er også bare blevet SÅ glad for at bo her på Østerbro og håber at jeg kan blive boende her længe :-)