Cassava brownies er de lækreste, mest saftige og måske også de mest farlige små stykker chokoladekage du har smagt. “Farlig?!” tænker du sikkert nu. Forhåbentlig – for jeg vil gerne lige ha’ din fulde opmærksomhed et øjeblik. Casssavaroden, som er hovedrollen i disse cassava brownies, er nemlig giftig i rå tilstand pga. dens indhold af plantesafter der frigiver cyanid. Der findes en syrlig og en sød variant, hvoraf sidstnævnte er den mest udbredte og har det mindste indhold af cyanid.
Cassava – hva’ ka’ den?
Så hvordan får jeg dig overbevist om, at disse cassava brownies er værd at lave, når nu hovedingrediensen åbenbart er giftig? For det første sidder cassavarodens giftige stoffer primært i skrællen, som du fjerner, og når den efterfølgende koges i mindst 20 minutter, er den helt ufarlig at spise. For det andet får du prøvet en ny ingrediens som bidrager med en smag jeg bedst kan beskrive som en blanding af søde kastanjer og nødder. Vildt lækkert! Og så er jeg generelt stor fortaler for at man holder sin nysgerrighed ved lige og kaster sig ud i at prøve noget nyt. Gerne ofte.
Kært barn har mange navne
Cassava, kassava, yucca, yuca, maniok… Jeg har sågar set den omtalt som “kartoflens giftige fætter”. Eller farlige fætter. Uanset hvad er det ihvertfald vigtigt lige at orientere sig om, hvad det er for en rodfrugt man har fat i. Cassava kan findes i etniske grønthandlere, hvor du højst sandsynligt vil kunne få vejledning i, hvordan roden skal tilberedes. Jeg googlede mig frem til det, men var i øvrigt ret rolig fordi Morten har prøvet at spise den rå (fordi han dengang ikke vidste bedre) og “kun” fik lidt udslet omkring armhulerne. Mere farlig er den altså heller ikke. Men better safe than sorry så husk at skrælle den og koge den.
Og apropos navne… Jeg fik da også et godt grin da jeg sendte et billede af den til min familie, som kom med nogle meget kreative bud på hvad det var for en fætter:
“En forvokset iberisk skovsnegl”
“Rodfrugtpølse”
“En agurk der har ligget for længe i solen”
Den sejeste rod
Cassavaen er altså ret speciel i sig selv, men for at gøre disse cassava brownies endnu mere anderledes (og lækre!) har jeg inkluderet endnu en rod – muligvis min yndlings, nemlig ingefær. Ingefær er da en rod, ikk’? Den bidrager med en lækker bitterhed som komplementerer sødmen fra dadlerne, kakaoen og de søde krydderier. Derudover har jeg tilføjet Purple Brain, som er en pulverblanding min søde veninde Ida har udviklet. Den smager så skønt!
Opskrift på cassava brownies
Ingredienser
til ca. 12 stykker
- 400 g skrællede og kogte* cassavarødder
- 200 g udstenede dadler
- 30 g frisk ingefær
- 1 banan (ca. 75 g)
- 30 g kokosolie
- 1 spsk Purple Brain**
- 40 g kakaopulver
- 2 dl risdrik (eller anden plantedrik)
- 75 g grofthakket mørk chokolade (jeg bruger denne)
- 50 g grofthakkede mandler
- 1 ½ tsk Maldon salt
- 1 tsk Ceylon kanel
- ½ tsk vaniljepulver
*det er MEGET vigtigt at cassavarødderne koges i mindst 20 minutter, da de ellers kan være giftige
**Purple Brain kan udelades og erstattes med mere kakaopulver og ekstra krydderier (gurkemeje, kanel, peber)
Fremgangsmåde
- Formvarm ovnen til 200 grader (varmluft).
- Bland alle ingredienser (pånær chokolade og mandler) sammen i en foodprocessor. Sørg for at især ingefæren er blendet helt sammen med de øvrige ingredienser.
- Vend chokoladen og mandlerne i dejen.
- Fordel dejen i en form eller et fad beklædt med bagepapir så kagen er 2-3 centimeter høj.
- Bag dine cassava brownies i 25 minutter. De vil virke ubagte når de kommer ud af ovnen men lad dem stå i en times tid – eller endnu bedre til dagen efter – så de sætter sig og får den lækreste konsistens.
Indlægget indeholder reklame-links (læs mere om min reklame-politik her)