Anmeldelse: 5 x minimalsko til løb (bedre bevægelse og større frihed)

Minimalsko får mere og mere opmærksomhed – især i løbeverdenen – og jeg har igennem de sidste par år testet fem forskellige af slagsen, som jeg gerne vil dele med dig her.

Minimalsko vs. barfodssko

Barfodssko vil altid være minimalsko, altså sko med minimal støtte og generel minimal indblanding i fodens naturlige udformning og bevægelighed, mens minimalssko ikke nødvendigvis er barfodssko. Overordnet kan man sige, at barfodssko har følgende kendetegn:

– lav vægt
– ingen forskel på for og bag (også kaldet zero drop som vil sige, at skoen ikke har en hæl)
– ingen svangstøtte
– tynd og fleksibel sål uden stødabsorbering
– bred snude med plads til tæerne

I dette indlæg vil jeg skrive om 5 forskellige minimalsko som jeg har testet igennem de sidste par år. Meningen er ikke at klassificere dem som barfods- eller minimalsko men at give et indtryk af, hvordan de forskellige modeller klarer sig på nogle parametre, som jeg synes er vigtige for at vurdere, om løbeoplevelsen er så tæt på naturen som muligt.

Minimalistisk fodtøj – maksimal oplevelse

Som jeg skrev i dette indlæg om hvordan jeg blev bedre løber, har minimalsko, og minimalistisk fodtøj i det hele taget, givet mig en rigere oplevelse – både under løb men også generelt. Jeg har bogstaveligt talt bedre jordforbindelse og oplever og sanser derfor meget mere. Minimalsko maksimerer på alle måder min løbeoplevelse, fordi den føles friere, rigere og langt mere sensorisk interessant. Derudover får jeg personligt maksimalt ud af at løbe på denne måde, fordi min løbestil har ændret sig, så jeg har lettere ved at holde mig skadesfri. I høj grad en win-win situation.

Anmeldelse af 5 minimalsko

Vivobarefoot Primus Lite
kan købes HER

Materiale: Vegansk og produceret af genanvendte plastikflasker
Sål: 3 mm. tynd sål som giver maksimum input fra underlaget men som er knap så skridsikker
Pasform: Smal pasform men med fin plads til tæerne
Pris: 999 kr.
Rating: ★★★★☆☆

Disse sko var de allerførste minimalsko jeg stiftede bekendtskab med. Adam fra skobutikken Mærkbare hjalp mig med at navigere i den store nye verden af barfodssko til løb og anbefalede denne model fra Vivobarefoot, fordi den virkelig giver følelsen af at være barfodet men samtidig har en forholdsvist smal pasform, så overgangen fra konventionelle løbesko ikke føltes så voldsom.

Jeg har en meget, meget smal fod og følte mig derfor godt tilpas i denne model i begyndelsen (dog lærte jeg senere, at jeg har brug for langt mere plads til mine tæer!). Sålen er så tynd at man kan registrere alt i underlaget (hvis der lå en 5’er på jorden, ville jeg kunne mærke det), hvilket tvang mig til at løbe endnu blødere og skabe bedre affjedring samt støddæmpning i mit løb.

Primus Lite mister et par stjerner fra mig, fordi der var noget ved materialet og/eller pasformen på oversiden af foden, som generede nogle af seneren. Faktisk fik jeg det som lægen kaldte en seneknude men som heldigvis gik væk igen da jeg skiftede sko. Derudover trækker det lidt ned i min bedømmelse at sålen er temmelig glat og i øvrigt hurtigt bliver slidt og dermed mister endnu mere grip. Efter at jeg har prøvet andre barfodssko med en bredere pasform, savner jeg også lidt plads i denne model. Men jeg har været vildt glad for den som min første barfodssko fordi jeg virkelig fik en god oplevelse af, hvad det vil sige at løbe i sko næsten som om at man var barfodet.

Vivobarefoot Stealth
kan købes HER

Materiale: Vegansk, produceret med genanvendt plastik, åndbart mesh på toppen
Sål: 3 mm. tynd sål for maksimal fornemmelse af underlaget men mindre godt grip
Pasform: Smal pasform men med god plads til tæerne
Pris: 1215 kr.
Rating: ★★★★★☆

Stealth-modellen fra Vivobarefoot foretrækker jeg frem for Primus Lite, da materialet og pasformen er bedre til min fod. Den føles blødere at have på, men har præcis den samme sål, som giver den lækre barfodsagtige fornemmelse af underlaget. Jeg gik faktisk et par størrelser op for at eksperimentere med at give tæerne mere plads, men kunne godt have nøjes med at øge én størrelse. Både Primus Lite og Stealth er dog meget true to size vil jeg mene.

For at opnå topkarakter skulle sålen på denne model have været lidt grovere (for at give et bedre greb i underlaget og), og derudover kunne jeg godt have ønsket mig at materialet var vandtæt. Til tørt vejr er det dog skønt at de er så åndbare.

FiveFingers V-Run
kan købes HER

Materiale: Vegansk, polyester, lycra, åndbar mesh, gummi
Sål: 4 mm. Vibram sål med super godt grip
Pasform: Smal pasform men meget blød og fleksibel (vær opmærksom på at vælge den helt rigtige størrelse, så tæerne passer)
Pris: 1199 kr.
Rating: ★★★★★☆

Da jeg første gang hørte om barfodssko, troede jeg udelukkende at der fandtes de der grimme sko med tæer i. I dag er jeg heldigvis blevet klogere og ved, at der findes mange flere mærker udover FiveFingers, og så synes jeg i øvrigt slet ikke de er så grimme længere.

FiveFingers adskiller sig naturligvis ved, at der er tæer i skoene, hvilket er noget som kan dele vandene. Det kræver lidt tilvænning, men jeg kan personligt virkelig godt lide det. Det har nok også noget at gøre med at jeg lærer mere og mere om fordelen ved, at vores tæer kan bevæge sig frit.

Jeg har indtil videre kun brugt skoene til indendørs løb eller ganske korte ture på flad asfalt, men jeg synes de er intet mindre end fantastiske at løbe i. Det er så tæt på en barfodsoplevelse som det kan være, og skoene er super lette, bløde og behagelige. Det eneste der trækker ned er, at man er nødt til at have bare tæer (hvilket dog kun er en udfordring i de koldere måneder) eller at man må investere i tåstrømper som passer til skoene.

New Balance Minimus Trail
kan købes HER

Materiale: Gummi, åndbart mesh
Sål: Fleksibel Vibram-sål til trail
Pasform: Smal pasform
Pris: 1000 kr.
Rating: ★★★☆☆☆

Det var meget tilfældigt at jeg endte med at købe disse sko. Jeg manglede et par til trailløb, og Morten anbefalede denne model fra New Balance. Jeg tænkte at det kunne være interessant at teste er par minimalsko fra et mærke, som ellers ikke er kendt inden for barfodsgenren.

De kan nok ikke klassificeres som barfodssko, da snuden er for smal, men sammenlignet med hvad New Balance (og andre kendte mærker som Nike og Asics) ellers laver, er det helt klart en minimalsko. De får point for at være letvægt, meget fleksible og åndbare samt den gode Vibram-sål uden hældrop. De klarede alle former for sten, grus, grene, kviste og generelt løst underlag, da jeg løb med dem i Sverige og gav mig en følelse af at være barfodet men stadig beskyttet mod underlaget.

Joe Nimble NimbleToes
kan købes HER

Materiale: Læder og kunstlæder
Sål: 4 mm. Vibram sål med virkelig godt grip
Pasform: Relativt bred med masser af plads til tæerne
Pris: 1350 kr.
Rating: ★★★★★★

Den bedste anmeldelse og dermed førstepladsen går til disse minimalsko fra mærket Joe Nimble. Jeg havde på ingen måde regnet med, at jeg med mine meget smalle fødder ville føle mig så godt tilpas i denne barfodssko som, sammenlignet med Vivobarefoot, er relativt bred og generelt bredere end alle andre løbesko, jeg har prøvet.

Jeg kan tydeligt huske, hvor anderledes det føltes at løbe i en sko, hvor der for alvor var plads til tæerne. Dagen efter min første løbetur i disse sko føltes mine tæer ret trætte og nærmest overstimulerede, hvilket der ikke er noget at sige til. Pludselig havde mine tæer al den plads de havde brug for og kunne på den måde virkelig støtte mig i mit løb, mens de nærmest fik en naturlig omgang styrketræning. Jeg tror også jeg kan takke disse sko for mine tæers nyfundne mobilitet og bevægelighed aka. toe splay. Jeg er kæmpe fan!

Der er stor forskel på at løbe i en 3 mm. tynd sål og en 4 mm. tynd sål – men på den positive måde. Den ekstra millimeter gør nemlig NimbleToes til en super alsidig sko, som jeg ikke kun har brug til almindeligt løb, men også trail-løb, parkour, klatring i træer og alle mulige former for udendørs aktiviteter. Derudover synes jeg at det er en ret fed sko, som ikke er meget langt fra en traditionel sneaker.

Barfodssko er det nye sort

Indtil videre er det altså NimbleToes fra Joe Nimble, som er min klare favorit. Kunne jeg have fået alle de positive egenskaber men med en 3 mm. tyd sål (for lidt mere jordforbindelse) ville det være helt optimalt, tror jeg. Jeg har tænkt mig at fortsætte med at teste andre mærker og modeller. Lige nu er jeg især nysgerrig på brands som Merell og MukiShoes, og så må vi se, om jeg skal lave en opdateret version af denne anmeldelse.

Én ting er sikker; barfodssko er kommet for at blive. Ihvertfald hos mig. De har ændret min løbeoplevelse helt vanvittigt meget sammen med mine fødders, mine knæs og mine hofters sundhed og velvære. Jeg har faktisk en ambition om at gå over til barfodssko 100%, så alt mit fodtøj er minimalistisk. Der findes så mange spændende mærker og flotte former for barfodssko, at jeg ikke tror det bliver et problem.

Jeg håber du kunne bruge anmeldelsen, og…

Jeg kunne vildt godt tænke mig at høre om DU bruger barfodssko? Til løb? Til hverdag? Hvorfor, hvorfor ikke?

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    • Jeg skal helt sikkert ha’ prøvet Earthrunners! Det må blive den kommende sommer ?

    • I øjeblikket er jeg vildt glad for mine Vivo Tracker Hi, som nok bedst kan beskrives som en vinter-/vandrestøvle :-) Men den er lige som alle andre minimal sko super let og fleksibel men kan holde fødderne varme i alt slags vejr. Jeg kan sågar klatre og løbe rundt i dem hist og her. Mærkbare har enormt mange gode sko til almindelig hverdagsbrug herunder gåture :-)