BLENDER BATTLE: Vitamix Pro 750 vs. 5200

Blender review: Vitamix Pro 750 vs Vitamix 5200

Jeg elsker min Vitamix 5200 meget højt hvilket nok er ret tydeligt for dem som kender mig eller følger med på bloggen og Instagram. Jeg bruger den hver eneste dag og er ikke begejstret for at skulle undvære den i længere tid af gangen. Det er ikke løgn når jeg siger at den gør mit liv nemmere, i hvert fald rent sundhedsmæssigt. Den gør det lettere at få (endnu) mere grønt ind i min kost, den er nem at rengøre, og den skuffer aldrig. Jeg fodrer den næsten dagligt med stenhårde frosne grøntsager, og den forvandler dem til silkebløde smoothies uden problemer hver eneste gang.

De seneste 2 måneder har jeg haft mulighed for at afprøve den nye Vitamix Pro 750 i forbindelse med min praktik, og jeg tænkte at det ville være oplagt at lave en sammenligning af de to blendere. Der findes allerede flere reviews som sammenligner dem på kryds og tværs, men min sammenligning er baseret på mine personlige erfaringer og de forskelle jeg har hæftet mig mest ved. Jeg har efterhånden en ret stor maskinpark i mit køkken, men utroligt nok bruger jeg hver og en af dem. Min blender er dog uden tvivl den jeg bruger allermest.

Førstehåndsindtryk

Da jeg modtog Pro 750 vidste jeg kun at den skulle være endnu kraftigere (2,2 hestekræfter) og bedre til at suge indholdet ned mod knivbladene – noget som min egen 5200-model (2 hestekræfter) dog bestemt ikke har problemer med. Netop blenderens even til at arbejde med så høj kraft og suge indholdet nedad så konsistensen altid bliver perfekt, er noget af det jeg er mest begejstret for. Jeg havde ærligt talt svært ved at forestille mig hvordan man kunne udvikle en blender som var endnu bedre til det, men jeg blev klogere.

Lyd/støjniveau

En af de ting som blenderne fra Vitamix får lidt kritik for er støjniveauet. En Vitamix er jo en sindssygt kraftfuld blender med gennemsnitligt 2 hestekræfter (svarende til en lille græsslåmaskine!), og derfor larmer den selvfølgelig mere end en helt almindelig blender. Jeg har dog aldrig været generet af lyden, og jeg tænker slet ikke over det når jeg bruger den. Lyden er høj, ja, men det er ikke en skærende eller ubehagelig lyd. Hvis man bruger blenderen rigtigt er det efter min mening overhovedet ikke noget problem. Det er meget muligt at naboen kan høre at den er i brug hvis man bor et sted med papirstynde vægge, men netop fordi blenderen er så kraftfuld behøver man til gengæld ikke at stå og larme i evigheder. Motoren i Pro 750 skulle efter sigende være mere lydløs end 5200, men jeg har nu ikke rigtigt bemærket nogen forskel.

Kande

Begge modeller har en kande som kan rumme ca. 2 liter. I starten havde jeg svært ved at forestille mig at jeg ville få brug for at udnytte hele blenderens kapacitet, men det gør jeg faktisk ofte. Når jeg laver smoothies bruger jeg ofte frosne grøntsager, og de fylder altså også en hel del, og jeg tror ikke jeg ville kunne bruge en blender som kan rumme mindre end 2 liter. Kanden på Pro 750 er, obviously, lavere og bredere end 5200-modellen hvilket har flere fordele. Først og fremmest virker den mere stabil når man står og blender. På grund af højden på 5200-modellen kan jeg godt være lidt bange for at den vælter, selvom jeg altid holder fast i den mens den blender. En anden, og vigtigere, fordel ved den brede kande er at den har en større bundflade og dermed bedre kan suge ingredienserne ned i knivbladene. Det gør den meget mere effektiv – dog primært når konsistensen ikke er for tyk. Kanden på Pro 750 er desuden lidt mere handy når indholdet skal ud derfra. Jeg bruger altid en lille dejskraber til at skrabe siderne, og det er altså noget nemmere når kanden er bredere og lavere.

Tamper

Tamperen på en Vitamix er virkelig et genialt redskab! Den bruges når der arbejdes med meget tyk konsistens og frosne ingredienser hvilket jeg gør meget ofte. Ved at bruge tamperen kan man sørge for at der ikke opstår små lufthuller som forhindrer knivbladene i at få fat i massen. Eftersom Pro 750 har en lavere kande, er tamperen også tilsvarende kortere (24,8 cm). Jeg synes dog det er som om at proportionerne ikke helt er lige så gode som på 5200-modellen. Tamperen på 5200-modellen (31,8 cm) er selvfølgelig længere fordi kanden er højere, men den er alligevel tættere på knivbladene hvilket gør den mere effektiv. Det er som om at tamperen på Pro 750 ikke når langt nok ned til knivbladene til at den fungerer lige så godt. Dette er dog kun et issue når man arbejder med en meget tyk/frossen konsistens som skal hjælpes nedad. Hvis konsistensen er tyndere gør det absolut ingen forskel.

Blender review: Vitamix Pro 750 vs Vitamix 5200Blender review: Vitamix Pro 750 vs Vitamix 5200Blender review: Vitamix Pro 750 vs Vitamix 5200

Knapper

I modsætning til 5200-modellen har Pro 750 både en on/off switch og en start/stop switch. Det tog mig ganske vist lidt tid at finde knappen til at tænde blenderen hvilket gav anledning til en lille smule frustration, men det er en anden sag… Jeg synes det er meget rart at man kan slukke blenderen helt, så man ikke risikerer at den starter uventet når man sætter stikket i stikkontakten (hvilket dog heldigvis ikke er sket for mig endnu). Den start/stop switch som Pro 750 har svarer principielt til den on/off switch som 5200-modellen har, men da de er placeret samme sted på blenderen synes jeg egentlig at man skulle have givet dem det samme navn for at undgå forvirring. Efter min mening er der i hvert fald forskel på tænd/sluk og start/stop – en forskel som virker rigtigt godt på Pro 750 og er en forbedring af 5200-modellen.

Til venstre for hastighedsindstillingerne (hjulet) er der endnu en knap på begge blendere. På 5200-modellen er der en high/variable switch som egentlig bare giver mulighed for at lade blenderen køre på endnu højere hastighed hvis man vælger “high”. Jeg bruger faktisk ikke dén funktion så tit, men den fungerer super godt i tilfælde hvor man har brug for lidt mere kraft (hastighed). Pro 750, derimod, har en pulse switch som også kan være brugbar. Det er en funktion som jeg bruger rigtigt meget på min foodprocessor, og jeg ved ikke helt hvorfor, men jeg synes ofte det gør processen lidt lettere. Man kan i princippet godt bruge on/off switch’en på 5200-modellen til at gøre det samme, men eftersom det ikke er dét som knappen er udviklet til, vil jeg ikke gøre det.

Programmer

Min egen blender har ingen programindstillinger, og man skal derfor selv justere hvilken hastighed den skal køre på. Pro 750 har 5 forskellige programmer; 4 som passer til de mest anvendte opskrifter (smoothies, frosne desserter, varme supper, puréer) og et der fungerer som rengøringsprogram. Programmerne er optimerede i forhold til de specifikke formål men kan sagtens bruges til andet derudover. Eftersom jeg har været vant til den manuelle version og i øvrigt aldrig har følt at der manglede noget i form af programindstillinger, ser jeg indstillingerne som en fin bonus men som ikke nødvendigvis er uundværlig.

Pris

Okay, helt ærligt… Da jeg så prisen på Pro 750 (som jeg altså kun har været heldig at låne), var jeg lige ved at falde ned af stolen. Jeg synes i forvejen at 5000 kr. for 5200-modellen var mange penge, men efter at jeg har brugt den og fundet ud af hvor vild den er, forstår jeg det bedre. 5000 kr. for en blender med 7-års garanti af så høj kvalitet er der ikke noget at sige til. Det er en decideret god investering. De fleste almindelige halvgode blendere koster nemt 2000 kr. men hvor mange kan man nå at ødelægge på 7 år? Selvfølgelig afhænger det helt af hvordan og i hvilket omfang man bruger sin blender, men jeg har altså brug for en blender som kan bruges hver dag (også flere gange dagligt), som kan blende selv de hårdeste madvarer uden problemer, og som generelt overgår mine forventninger. Den slags koster. Jeg ved dog ikke om jeg synes at Pr0 750 er værd at give yderligere 2500 kr. for (sammenlignet med 5200-modellen).

I øvrigt…

Det er vigtigt for mig at pointere, at jeg nok i høj grad er et vanemenneske i forhold til brugen af min blender. Jeg bruger den hver eneste dag, og det skal være nemt, og det skal gå hurtigt. Det betyder at jeg oftest laver de samme opskrifter og derfor har nogle helt bestemte rutiner. Jeg ved lige præcis hvor meget jeg skal skrue på knappen for at konsistensen på min smoothie bliver som jeg vil have den. Jeg ved lige præcis hvor meget væske der skal i. Jeg ved lige præcis hvor meget jeg skal bruge tamperen. Det er lige før jeg vil gå så vidt og sige at jeg har fået et forhold til min blender. Det betyder at det er ret svært for en anden blender at overgå min nuværende fordi jeg er så vant til den. 5200-modellen er i forvejen så god en blender at det faktisk er svært for Vitamix at udvikle en der er endnu bedre. Min pointe er at Pro 750 i dén grad er en forbedring af 5200-modellen på flere forskellige parametre, men 5200-modellen er dog stadig så fantastisk en blender at den allerede opfylder alle mine krav. Pro 750 er bare toppen af kransekagen!

Vitamix TNC-500 kan købes HER og Vitamix Pro 750 kan købes HER (reklame-links)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.