Noget om gærflager

Gærflager - nutritional yeast - vegan - christinebonde blogGærflager - nutritional yeast - vegan - christinebonde blog

Nu har jeg spist vegansk i 11 dage, og det er vist på tide med en lille opdatering.

Én af de ting jeg virkelig nyder ved mit lille eksperiment er at jeg bliver tvunget til at tænke anderledes i køkkenet. Det er langt fra alting der er mere kompliceret end almindelig madlavning med animalske produkter, men i nogle tilfælde er jeg selvfølgelig nødt til at ændre ingredienser og fremgangsmåde hvilket udfordrer min kreativitet og gør at jeg opdager nye ting. For eksempel har jeg fundet ud af hvordan man ved hjælp af hørfrø og vand kan lave en erstatning for æg. For et par dage siden fandt jeg så ud af hvordan man laver den lækreste ostesauce, uden ost selvfølgelig, som sparker røv på f.eks. en bechamelsovs. Hemmeligheden er gærflager. Som det fremgår af billederne er det egentlig bare nogle gule, tørre flager som ikke ligefrem ser særligt appetitlige ud. Efter min mening ligner det noget man fodrer fisk med… but don’t judge a book by its cover!

Første gang jeg stiftede bekendtskab med gærflager var faktisk på mit studie for lang tid siden. Vi havde lektioner i køkkenet, og min gruppe og jeg havde til opgave at lave nogle forskellige vegetarretter. Som snack skulle vi lave grøntsagschips i en dehydrator (thumbs up for at skolen lige har en skidegod dehydrator!), og ét af “krydderierne” var gærflager. Jeg har aldrig brudt mig om ostechips, men de her kålchips med gærflager og forskellige krydderier var så lækre at jeg har tænkt på dem alt for mange gange siden.

I lørdags havde jeg mine svigerforældre på besøg og menuen stod blandt andet på vegansk lasagne. Jeg har lavet vegetarisk lasagne tusind gange før, men denne gang var det en udfordring at skulle lave en vegansk erstatning for det lag som indeholder mascarpone. Jeg kunne selvfølgelig bare udelade det, men heldigvis gav jeg mig til at lede efter et alternativ og fandt en opskrift som jeg lod mig inspirere af. Jeg endte med at lave en sauce som bestod af udblødte cashewnødder, citronsaft, vand, basilikum, gærflager, salt og peber. Helt simpelt, men jeg lover jer for at der kom ostesmag ud af det! Nærmest parmesan-agtigt på den cremede måde. Resultatet blev endda endnu bedre end når jeg har brugt mascarpone, og det var ærligt talt den bedste lasagne jeg nogensinde har smagt. Det er helt sikkert en opskrift jeg vil benytte mig af igen. Nu skal jeg bare eksperimentere lidt og finde ud af hvad man ellers kan bruge gærflager til. Som serviceinfo kan jeg i øvrigt oplyse at jeg har købt en bøtte med 180 g til 84 kr. i en helsekostbutik. Er der nogle af jer der har erfaring med gærflager og som har et forslag til hvordan man ellers kan bruge dem?

Translation: It’s been eleven days now with my little experiment. Being on a vegan diet for eleven days has taught me a lot of things. I need to think differently when I cook and learn about vegan alternatives. For instance, I learned how you can make flax eggs as a substitute for regular eggs. This weekend I learned how you can use nutritional yeast to make the most delicious vegan cashew cream cheese. I used it in a lasagna and it’s the best one I’ve ever had in my life! It was even better than the ones I’ve made with regular cheese.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Uh, den opskrift kunne jeg godt tænke mig! Jeg har aldrig selv brugt det, men jeg har set andre bruge det til at lave vegansk mac & cheese, cashew cream cheese og pesto. Det er i hvert fald lige, hvad jeg kan komme i tanke om :)

    • Jeg kan desværre ikke huske hvor jeg fandt opskriften, men prøv og søg på “vegan lasagna cashew cheese” eller noget i den stil :-) Jeg tror da helt sikkert jeg skal prøve at bruge det i pesto også! God ide.

  • Vegansk risotto er det også godt i! I sverige er det meget mere udbredt, kan ikke huske navnet men en gul pose ;-) Vi havde en svensk kok på min skole som levede vegansk agtigt ;-)

    • Jeg har faktisk aldrig selv lavet (eller smagt) risotto før, så hvis jeg endelig skal udfordre mig selv og prøve det, kan jeg vel lige så godt gøre det på den veganske måde? ;-) Tak for tip, Amalie!

  • Jeg plejer at lave en blanding af skyr+hytteost+gærflager istedet forost i lasagne og på pizza. Derudover kan det også bruges til rigtig mange varme gryderetter, hvor der mangler noget “umamismag” som fx risotto eller tomatsuppe. Derudover er det også en hovedingrediens i “facon” (som der findes forskellige opskrifter på, og som smager skønt af bacon)