Vegansk august: tanker på dag 20

141CANON

Der er ét spørgsmål som jeg har fået flere gange i forbindelse med min udfordring: “Har du tænkt dig at fortsætte med at spise vegansk når august er slut?” Det er selvfølgelig et oplagt spørgsmål, og det er noget jeg selv har tænkt over hver eneste dag i løbet af mit lille eksperiment. Jeg er dog ikke kommet frem til et endegyldigt svar endnu. På nuværende tidspunkt tror jeg ikke at den veganske kost er vejen frem for mig. I hvert fald ikke 100%. Ikke fordi jeg savner animalske produkter som sådan, men fordi jeg stadig ikke er overbevist om at man f.eks. kan få dækket sit behov for B12-vitamin når man lever vegansk. Derudover tror jeg stadig på, at der findes gode og vigtige næringsstoffer i kød fra økologiske, græsfodrede køer. Jeg har i øvrigt også tænkt mig at inkludere et tilskud af fiskeolie i min kost igen.

Inden jeg startede udfordringen, havde jeg på fornemmelsen at det ville blive svært for mig at undvære æg, og det blev også tilfældet. Det har ikke ligefrem været dybt problematisk at undvære æg, men jeg skal være ærlig og indrømme, at det gør nogle ting lidt mere besværlige. Jeg havde held til at lave en vellykket brownie hvor jeg erstattede æg med hørfrøskum, men jeg har bestemt også været uheldig med andre ting. F.eks. forsøgte jeg at lave en tærte hvor både bunden og fyldet var rimeligt mislykket. Det kræver selvfølgelig både øvelse og tilvænning at bage uden æg, og jeg skal da også give det nogle flere forsøg, men det er en udfordring.

Der er dog nogle ting som er helt definitive:

 • Jeg vil ikke spise kød fra dyr som ikke har haft det godt
 • Jeg vil aldrig drikke komælk igen
 • Jeg vil udelukkende købe æg fra økologiske høns
 • Jeg vil fortsætte med at udforske det vegetariske og veganske univers af opskrifter
 • Jeg vil udvide min horisont og blive klogere på de ernæringsmæssige fordele og ulemper forbundet med at spise animalske produkter
 • Jeg vil ikke give mig selv et mærkat der putter mig i en bestemt kategori som bestemmer hvad jeg spiser
 • Jeg vil bestræbe mig på at spise så ernæringsmæssigt optimalt som muligt uden at overbelaste miljøet eller lade dyr lide unødvendigt

Min største motivation pt. for at spise vegansk er faktisk ikke ernæringsmæssigt relateret, men har at gøre med etik, miljø og dyrevelfærd. Det er ikke til at sige i hvor stort omfang jeg vil spise vegansk når august er slut, men jeg kan virkelig mærke at jeg har fået meget ud af at give mig selv den udfordring.

Translation: It’s been 20 days with my vegan August challenge, and it’s time for an update. A lot of people have asked me if I intend to stick to the vegan diet when the challenge is over but I don’t have a final answer to that. Not just yet. As anticipated, it’s been a challenge to not eat eggs. My vegan brownie with flax eggs was a success but other experiments have been less successful and I find it quite hard to bake without eggs. Also, I don’t feel 100% convinced that a vegan diet will not result in a deficiency of vitamin B12. I also believe that there are some good and essential nutrients in meat from organic, grass-fed animals. However, I still need to look more into the benefits and drawbacks of a vegan diet. I’m still learning!

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Hej Christine.

  Spændende tanker på veganisme! Hvad er din begrundelser for, at du “aldrig” vil drikke komælk igen? (jeg prøver nemlig selv at undgå det, men vil gerne høre argumenterne, evt. fra the China study, som du anbefalede?)

  Hilsen Lene

  • Det er sådan set ikke noget jeg har besluttet mig for pga. the China Study eller mit veganske eksperiment. Jeg har aldrig været specielt vild med mælk, og så synes jeg at plantebaseret mælk er meget mere lækkert. Jeg ELSKER fx mandelmælk! Derudover synes jeg ikke komælk har en ernæringsmæssig interessant eller nødvendig værdi. Og nok vigtigst af alt synes jeg det er frygteligt at køer får frataget deres kalve og bliver behandlet som maskiner der kun er sat i verden for at producere mælk til os, selvom vi ikke behøver det.

   • Har du nogen tips til at få kalk nok uden komælk – eller vil du sige, det “kommer af sig selv” ved en nærende kost? Eneste grund til, jeg drikker mælk (eller bruger det i grøden) er fordi, jeg er bange for ikke at få nok kalk – som dig bryder jeg mig heller ikke synderlig meget om smagen!

    • Hvis du drikker komælk for at få kalk (calcium) synes jeg du skal overveje at læse the China Study. De argumenter og undersøgelser der præsenteres i dén forbindelse er efter min mening er værd at læse. Du kan få rigeligt med calcium fra især mørkegrønne bladgrøntsager som fx spinat og grønkål :-)

 • Har du lyst til at forklare hvorfor du ikke vil drikke komælk mere?
  Ville i en periode overveje det samme, men kom så hen på at drikke økologisk mælk. Kan ikke helt finde ud af om det er godt eller ej? Vil gerne høre dit view på det?

  Har du evt tip til den der kinesiske bog du læser (titel, tak?) på hvad man kan gøre for at forbedre sine hormoner og cyklus?

  • Jeg har svaret på det i kommentaren ovenfor :-)

   Jeg er ikke sikker på hvad du mener med dit sidste spørgsmål, men “The China Study” er titlen på bogen af Dr. Campbell som har lavet et meget omfattende studie i Kina – deraf navnet. Ift. hormoner og cyklus er jeg faktisk selv i gang med at undersøge nogle forskellige ting, men jeg er ikke 100% velinformeret endnu.

  • Jo, det kan du tro :-) Det er noget jeg begynder at undersøge lidt mere i dybden når vi går ind i september.

 • Ikke for at være besværlig. Når du siger du undersøger det hvordan gør du det så?
  Kan du evt give nogle titler på bøger samt links hvis man selv vil gå i gang også? Du jo meget inde i alle de ting der ;)

  • Jeg bruger mit netværk, læser bøger og forskellige studier, og med nogle ting prøver jeg mig frem :-)