Sundhed er omsorg

_MG_0958

– når alt kommer til alt. I hvert fald for mit vedkommende. De to begreber er efter min mening meget nært knyttet til hinanden, og det ærgrer mig virkelig at den sammenhæng ikke får mere opmærksomhed.

Det er, og har længe været, trendy at gå op i sundhed. Man kan vel efterhånden tillade sig at sige, at der er prestige i at interessere sig for det. “Sund” er nærmest blevet et buzzword – et ord som vi bruger i flæng men egentlig ikke rigtigt forstår betydningen af. Overordnet synes jeg selvfølgelig det er skønt at flere og flere mennesker går op i deres sundhed – især hvis de helt oprigtigt nyder det og er bevidste om, at det er en interesse som gerne skulle hænge ved hele livet og derfor kræver en indsats at bevare. Problemet er selvfølgelig hvis denne trend blot er et midlertidigt modefænomen som på et eller andet tidspunkt mister sin glans. Jeg ser lidt på sundhedstrenden som en reaktion, og som bekendt skaber enhver reaktion en modreaktion. Det er i hvert fald allerede ret tydeligt på de sociale medier hvor der lejlighedsvist nærmest går konkurrence i at lægge billeder op der dokumenterer at vi bestemt ikke altid går op i sundhed. Modreaktioner. Modreaktioner som jeg på en måde godt kan forstå. Jeg kan i hvert fald godt forstå at man på et tidspunkt får nok og derfor reagerer ved at gå i den helt anden retning. Jeg forstår bare ikke hvorfor vi ikke har forsøgt at undgå at komme helt dér ud.

Efter min mening er der bare så mange vigtige værdier i sundhed der desværre må vige pladsen til fordel for aspekter som æstetik, performance, prestige og lignende. I virkeligheden kan jeg nok bedre lide at bruge ordet helbred end sundhed. Jeg er ikke helt sikker på hvad forskellen er – eller om der ér nogen – for der er selvfølgelig lige så mange forskellige definitioner på sundhed som der er mennesker. Min pointe er bare at sundhed har fået en lang række konnotationer som jeg er lidt uforstående over for. Når alt kommer til alt, indebærer sundhed for mig i høj grad det at drage omsorg – for sig selv  men i den grad også for andre. Jeg bruger ernæring, træning, hvile og socialt samvær til at drage omsorg for mig selv og min krop. Jeg får mulighed for at drage omsorg for min veninde når hun spørger mig om hjælp til sin træning fordi hun har problemer med sin ryg. Jeg kan drage omsorg for min familie når vi samles om et nærende måltid som jeg har lavet til dem. Jeg forbinder det med omsorg at dele erfaringer og gode råd her på min blog fordi det forhåbentlig kan hjælpe andre. At hjælpe andre til at optimere deres sundhed kan i nogle tilfælde være en decideret kærlighedserklæring. Jeg kan godt høre at jeg kommer til at lyde totalt hippieagtig fordi det står i så skarp kontrast til de lidt mere hårde værdier som knyttes til sundhed for tiden. Når det kommer til sundhed synes jeg bare det er utroligt vigtigt at give noget videre i stedet for blot at akkumulere. Pay it forward!

Måske skulle vi prøve at revurdere vores grunde til at gå op i sundhed. Er vi optagede af sundhed fordi det giver os flere likes og followers at dokumentere vores sunde hverdag? Er sundhed betydningsfuld for os fordi det får os til at føle os som en del af en velset gruppe mennesker? Går vi op i sundhed fordi alle andre gør det?

Har vi glemt det helt grundlæggende ved sundhed og hvorfor vi overhovedet startede med at (op)prioritere den? At sundhed også har en positiv virkning på hvordan vi ser ud og hvad vi kan udrette er da fantastiske sidegevinster, som bestemt er værd at stræbe efter, men jeg tror bare det er utroligt vigtigt ikke at glemme det helt basale; hvordan vi har det. Sundhed er ikke livet selv, men det er og bliver en forudsætning for hvordan vi kan leve det. Vi behøver ikke blæse det op til alt muligt. Back to basics!

Translation: Health is trendy. That sounds like a good thing, right? I think it’s great that more and more people care about their health and actually do something to optimize it. I’m just afraid that it turns out to be just a fad for those people who don’t have the right reasons to prioritize it.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Jeg kan godt se noget af din pointe med back to basics. Men jeg tror der er stor forvirring omkring sundhed og hvad det er. Helbred mener jeg er noget andet end sundhed. Jeg er selv syg, men gør mit bedste for at være sund, udfra min opfattelse. Og det er jo meget individuelt fordi vi bombarderes fra forskellige sider med hvad der er sundt. Omsorg er for mig både og. Ved at være sund drager man omsorg overfor sin krop, men andre piner sig selv i sundhedens navn. For nogle er omsorg forkælelse og det er ikke altid lige sundt. Det er et rigtigt svært emne, desværre. For det var nok nemmere at være sund, hvis der ikke var så stor forvirring.

  Kh.
  Anne-Marie

  • Selvfølgelig er det individuelt, hvad man mener er sundt. Indlægget var heller ikke ment som en definition af sundhed, men som du selv siger, handler sundhed bl.a. om at drage omsorg for sin krop. Det er jo i stærk kontrast til nærmest at leve i askese for at opnå den meget populære men desværre også uopnåelige sundhed. Jeg er også helt enig i, at der er alt for meget forvirring. Derfor synes jeg at man skal prøve at flytte sit fokus og gøre det mere simpelt ved bare at være god ved sig selv og sin krop og pay it forward :-) Tak for din kommentar!

 • Jeg kan godt lide din tanke med, at sundhed er at drage omsorg for sig selv – eller ihvertfald en del af, at drage omsorg for sig selv :-)

  • Jeg synes i hvert fald at det er en meget, meget vigtig del af sundhed, som får alt for lidt opmærksomhed. Måske er det ikke dét aspekt der fylder mest i andre menneskers opfattelse af sundhed, men mit ønske var lige så meget at kunne sætte nogle tanker i gang hos dem :-)

 • Nogle super fine tanker.

  Hvad sundhed er for en, er individuelt, men hold op hvor er det svært at finde ud af hvad der egentligt er ”sundt”, når man den ene dag læser at for mange æg er for usundt og den anden dag, at man kan spise lige så mange som man vil.

  Tror det vigtigst er at man lære at lytte til ens egen krop og ikke lader sig påvirker for meget af alle andre og deres meninger.

  • Helt enig. Det kan være utroligt forvirrende. Netop det at lytte til sin krop er også en måde at drage omsorg på :-)