ROSINVAND – nem naturlig sødning

Rosinvand - nem naturlig sødning

Rosinvand - nem naturlig sødning

rosinvand nem-naturlig-soedning-1-2

Rosinvand lyder umiddelbart ikke som den lækreste cocktail, og det ser heller ikke ligefrem appetitligt ud. Heldigvis er det heller ikke meningen at det skal gøre det ud for en drink man lige slukker tørsten i. Jeg er blevet helt vild med at bruge det i det søde køkken i stedet for almindeligt vand eller fx plantemælk, og jeg kan kun anbefale at prøve det af. Det søder meget mere end man regner med og er en genial smutvej til at minimere indholdet af sukker (og her mener jeg også det fra sirup, dadler, honning ov.) men uden at mangle sødme. Jeg tror det var i Umahros bog, Køkkenrevolution på høje hæle, jeg læste at det kan få helt almindeligt brød til at smage som kage hvis man erstatter alt vand med rosinvand.

Opskrift på rosinvand

Du skal bruge:

 • Økologiske rosiner
 • En beholder (jeg bruger en af glas)
 • Ganske almindeligt vand (jeg filtrerer det hvis jeg bruger postevand)

Sådan gør du:

 1. Kom rosinerne ned i glasset. Undlad at trykke dem sammen.
 2. Hæld vand ned til rosinerne så vandet står ca. 2-3 cm. over dem.
 3. Stil glasset i køleskabet i min. 12 timer så vandet kan trække sødmen ud af rosinerne. Jo længere du lader dem stå, jo sødere vil vandet selvfølgelig blive. Hæld evt. vandet på et andet glas når du synes at det smager sødt nok.

Nemt, ikke?

Rosinerne som bliver tilbage kan man bruge i smoothies, bagværk, som topping osv. Der er i hvert fald ingen grund til at smide dem ud. De mister dog – selvfølgelig – en del af deres sødme.

TIP: Sørg for at vælge nogle gode rosiner som kun indeholder én ting – rosiner. Det er lidt absurd at det er nødvendigt at gøre opmærksom på det. Men det er faktisk halvsvært at finde nogen som ikke er overfladebehandlet med olie (eller endda kemisk behandlet på anden vis) og som ikke er tilsat op til flere unødvendige e-numre. De fleste er overfladebehandlet med solsikkeolie, og selvom jeg ikke synes det er den mest fantastiske olie, er det selvfølgelig ikke noget man dør af (…no shit). Jeg synes bare det er så unødvendigt og ærgerligt at man overfladebehandler på den måde, især fordi det ofte bare er for at få dem til at se pænere ud. Kan vi ikke bare lade rosiner være rosiner og acceptere at de nu engang er brune, rynkede, halvgrimme druer men på trods af udseendet smager skidegodt?

rosinvand-nem-naturlig-soedning-4

Christine_bottom_2

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Jeg har godt set, at du har brugt det i mange af dine seneste opskrifter – det har virkeligt givet mig lyst til at prøve det af! Jeg er en sukkergris, og jeg kan let overforbruge stevia. Det er både dyrt, og nok ikke så sundt (man skal passe på med at bruge det ord efterhånden, men jeg tror, du ved, hvor jeg vil hen ;-) ), men rosinvand lyder virkelig smart!

  • Jeg ved præcist hvad du mener 😉 Rosinvand kan selvfølgelig ikke erstatte alt, og slet ikke 1:1, men i bagværk og grød og den slags er det genalt. Og det gør jo heller ikke noget at det er mega billigt og nemt at lave!

 • EJ, men hvor er det genialt! Jeg brugte det i min grød i morges, og det smagte fantastisk! :D Jeg kan bare ikke lade være at undre mig – og nu spørger jeg sikkert dumt – men hvordan sker det? Jeg mener, grunden til det søder, er det ikke, at noget af sukkeret bliver trukket ud i vandet? Sådan man alligevel får en del sukker og kalorier? Jeg undrer mig bare, da jeg slet ikke kan forstå, det kan smage SÅ sødt :D

  • Fedt at høre at du også er vild med det 😃
   Og det er da slet ikke et dumt spørgsmål! Jeg ved heller ikke hvordan det helt nøjagtigt sker, men jeg forestiller mig at det er en form for osmotisk tryk, der får noget af sukkeret (fruktosen) fra rosinerne til at ende i vandet. Man får selvfølgelig ikke lige så meget sukker eller lige så mange kalorier som hvis man brugte rosinerne hele. Rosinerne er faktisk også overraskende søde, selvom de har været udblødt. Håber det var svar nok 😊

   • Ja, det giver helt sikkert god mening! Jeg var nemlig også overrasket over, hvor søde rosinerne stadig var, selvom de havde ligget i vandet, så nej, det er da helt sikkert ikke alt sukkeret, der er blevet trukket ud.. men genialt er det i hvert fald! :D

    • Nemlig! Men det vigtigste for mig var nu også at vise et eksempel på sødning der rent faktisk ER 100% naturlig og ikke indeholder noget som helst andet unødvendigt stads 😄