Jeg forstår ikke sundhedsverdenen #4

det-vidste-du-ikke-om-mig-7-1

{ Jeg falder ofte over trends, bekendtgørelser, samarbejder, nyheder, tendenser, udsagn, produkter, kostretninger og lignende som jeg simpelthen ikke forstår. I hvert fald ikke hvis det skulle forestille at have noget med sundhed at gøre. }

Er I ved at være klar til juleaften? Jeg er faktisk slet ikke i julestemning, men til gengæld glæder jeg mig til nytår, hvilket jeg ellers ikke plejer at gøre. Jeg glæder mig nemlig til at afslutte 2016 og tage hul på 2017, som jeg har ambitioner om at gøre til noget særligt. Især på sundhedsfronten, faktisk i forhold til min egen sundhed, skal der ske en masse, og det fik mig til at tænke på min lille føljeton om sundhedsverdenen. De ting jeg har listet i dag har dog ikke nødvendigvis noget med selve branchen at gøre, men mere mine personlige oplevelser der relaterer sig til sundhed.

5 ting jeg ikke helt forstår ved sundhedsverdenen:

1 ⎠ At der stadig er mange kostretninger som er totalt ensporede og holder fast i, at der findes én måde at spise på, og den ene måde er optimal for alle.

2 ⎠ Det er som om at der bliver langet lidt ud efter dem som laver sundere alternativer – særligt her i julen. Jeg ved ikke om det er fordi julemaden på én eller anden måde er lidt hellig og helst ikke skal udsættes for variation. Selv synes jeg heller ikke at man behøver lave alting i en sundere version, for nogle gange er der altså bare ikke noget der kan hamle op med originalen, men at folk ligefrem kan blive provokerede over at risalamanden ikke er som den plejer – dét forstår jeg ikke.

3 ⎠ Salget af kosttilskud er boomet fuldstændigt. Jeg ved ikke helt om det er fordi industrien bare har dollartegn i øjnene og udnytter den stigende interesse for sundhed, eller om det egentlig er fordi man er begyndt at indse, at vores fødevarer er i så dårlig kvalitet, at vi er nødt til at supplere med kosttilskud. Eller er det simpelthen fordi vi er blevet dovne og derfor bilder os selv ind at kosttilskud kan kompensere for en dårlig kost?

4 ⎠ Flere og flere går ned med stress, men alligevel har vi tendens til at rose og beundre dem som arbejder døgnet rundt 7 dage om ugen – dem som konstant har fart på og jonglerer med alt for mange projekter. Hvor ville det være skønt hvis vi også kunne rose dem som formår at lave ingenting og sige fra. Dét ville højne sundhedsværdien ret meget, tror jeg.

5 ⎠ Jeg synes at man skal tillade sig selv at skeje ud i julen hvis man virkelig har lyst (og ikke fordi det er blevet en tradition der egentlig bare udspringer af grådighed), men hvis man allerede ved på forhånd, at der skal kompenseres til januar med streng diæt og absurde mængder træning, så forstår jeg det ikke helt… Træning er i hvert fald ikke sundt hvis det bare fungerer som en kompensation for overspisning eller en metode til at skille sig af med dårlig samvittighed.

Har I andre ting til listen?

 

Christine_bottom_2

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Halleluja… Jeg er så enig i alt det ovenstående! Og kan også se mig selv i meget af det. Så det er egentlig meget sjovt at genkende noget dobbeltmoral i sig, som jeg ikke nødvendigvis synes er så klædeligt :) Men så er det da fedt, du lige fik sat lidt fokus på det, så man kan reflektere over ens til tider gode idéer og hensigter.

  • Hvor er jeg glad for at du kan bruge indlægget på den måde, Pernille! Jeg fik faktisk også selv en hel del at tænke over mens jeg skrev det.

 • Kunne ikke være mere enig…især det om stress, strikse kostvaner og kosttilskud…synes selv det er svært at gennemskue om kosttilskud er genialt eller blot et genialt marketingskoncept (nogle af dem er i hvert fald). Men god pointe med at vi muligvis mangler næring fra kosten og det derfor kan være en nødvendighed. Jeg slipper i hvert fald ikke mine foreløbig, om ikke andet giver det en psykisk ro på de dage hvor jeg ikke spiser optimalt (for det skal der være plads til jf. afsnittet om julemad ;))

  • Enig, enig, enig. Jeg har jo også selv en del kosttilskud som jeg ikke synes jeg kan undvære lige nu. Jeg ville da helt klart ønske at jeg en sund og varieret kost var nok.

 • Jeg er netop selv én af dem, der gik ned med stress her i 2016, så EGENOMSORG kommer til at stå allerøverst på min liste i 2017! Sjovt nok har jeg aldrig fået så meget ros for mit arbejde som lige før jeg gik ned.. Tankevækkende!

  Hvilke sundhedsambitioner har du selv for 2017?

  Nå, men det var egentlig ikke et svar på dit spørgsmål, men blot en kommentar herfra☺️

  • Det lyder skønt, Eva! Et ambitiøst og vigtigt mål at have 😊
   Jeg synes jeg har mange ting jeg gerne vil rent sundhedsmæssigt – måske det skulle have sit helt eget indlæg.

 • Så enig i ovenstående – især nummer 4. Det er jo helt til at få stress af hvor meget man hele tiden skal nå – jeg skal i hvert fald selv blive bedre til at lave ingenting og sige fra. Og stor respekt for dem der gør det – det er sejt! :)

  • Helt enig! Man skal være ambitiøs, produktiv, succesfuld, nytænkende osv. osv. Og det er jo alle sammen positive ord, men det kan også være roden til stress.