I did it!

Les Mills GRIT Series christinebondeLes Mills GRIT Series christinebonde

Jeg ligger lige nu på sofaen under dynen med de værste DOMS jeg nogensinde har oplevet. Det er en kamp bare at skulle løfte en arm eller et ben, og det er næsten umuligt for mig at komme op at stå. Mine lår og baller føles som én stor fibersprængning og mine skuldre er så spændte at jeg føler de sidder klistret til mine ører. Ironisk nok har jeg det fantastisk! Sent i går aftes kom jeg hjem fra GRIT-uddannelse i København, og jeg er fuldstændig høj over at jeg blev godkendt til at undervise. I løbet af uddannelsens to dage har jeg presset mig selv maksimalt og trænet til grænsen hvor det virkelig ikke er sjovt, og i dag betaler jeg prisen ved at være fuldstændig smadret. Men hold kæft hvor er jeg glad. Og stolt.

Da jeg i oktober sidste år blev spurgt om jeg ville tage uddannelsen kan jeg tydeligt huske mit svar: “Det er ganske enkelt ikke realistisk for mig at bestå”. Nu står jeg med en instruktørkontrakt og gode chancer for at kunne blive certificeret om 3 måneder. Det er faktisk lidt svært for mig at fatte. Jeg har knoklet for at forbedre min fysik markant i forhold til styrke, udholdenhed, eksplosivitet og kondition (et projekt som i øvrigt har gået under navnet projektgrrrrr på min Instagram-profil), og heldigvis betalte det sig, men jeg er langt fra i mål. Jeg har nydt at træne på en mere intens og fokuseret måde og se hvordan kroppen langsomt tilpassede sig, så jeg har tænkt mig at fortsætte i samme stil. For at få mit certifikat som Les Mills GRIT coach skal jeg inden for 3 måneder indsende en video hvor jeg underviser, og til den tid skal det meste sidde lige i skabet.

Men hvad er GRIT egentlig for noget, og hvorfor er jeg så begejstret for det? GRIT er det absolut hårdeste koncept som Les Mills indtil nu har udviklet. Det er højintens intervaltræning af 30 minutters varighed som findes i tre varianter; Strength, Cardio og Plyo. GRIT er for folk der elsker at presse sig selv og gerne vil tage deres træning til et højere niveau. Jeg plejer at sige, at det er 30 minutter i helvede, for det er virkelig ikke sjovt mens det står på, men når man er færdig har man det for vildt. Når jeg har overlevet en GRIT-time føler jeg, at jeg kan klare alt. Min krop er udkørt og jeg ligger sikkert på gulvet med følelsen af at lungerne hænger ud af halsen, men jeg er høj på endorfiner! Der er ingen anden form for træning der kan give mig den følelse. Man skal endelig ikke lade sig narre af at det kun varer 30 minutter, for det er meningen at man ikke skal være i stand til at træne hverken før eller efter. I de 30 minutter skal man give ALT hvad man har, og i pauserne skal man gerne ligge (ja, LIGGE) fuldstændig flad på gulvet og forsøge at få vejret. Det bliver aldrig nogensinde let, men det er vildt hvor hurtigt man kan mærke at man forbedrer sig. Det er så vanvittigt effektiv træning! GRIT skiller sig ikke kun ud fra de andre Les Mills programmer på grund af intensiteten, men især også i forhold til instruktørens funktion. Instruktøren skal fungere som coach og være den der hjælper hele holdet i gennem træningen og presser dem maksimalt. Instruktøren skal gerne rundt i holdsalen til alle deltagere og nærmest give dem en kortvarig personlig træning med fokus på den enkelte for at sikre at alle presser sig selv til det yderste, men selvfølgelig også for at sørge for god teknik over hele linjen. Derudover er der i GRIT et meget vigtigt fokus på både konkurrence (med sig selv) og team spirit. Selvom man konkurrerer mod sig selv og stræber mod at forbedre sig, står man sammen som et team. Det betyder masser af high-fives, klap på skulderen, motiverende råb og gejst som alt sammen bidrager til en fed stemning. Få en lille smagsprøve i denne video:

 

 

Det har været hektisk de seneste måneder, og det næste stykke tid indebærer ikke flere instruktøruddannelse på programmet for mit vedkommende. Nu skal jeg fokusere på at dygtiggøre mig i CXWORX, TRX og GRIT – og nå ja, så har jeg også lige et par eksaminer der kræver min opmærksomhed. Til februar sker der dog igen noget nyt, for jeg skal i praktik hvilket jeg glæder mig rigtigt meget til! Det kommer jeg højst sandsynligt til at fortælle mere om til den tid. Jeg kan i hvert fald ikke klage over 2014 so far.

Jeg kunne rigtigt godt tænke mig at høre, om nogle af jer har prøvet GRIT. Hvad synes I om det? Kunne I tænke jer at afprøve det?

Translation: Right now, I’m lying on the couch, suffering from the worst DOMS ever. Ever, ever, ever! Last night I came home from Copenhagen where I passed the GRIT Basic Training, and I am so happy and proud. I worked my ass off this weekend in order to pass, and I DID it! I can’t believe it… 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Jeg har ikke prøvet det, men det lyder som en virkelig fed træningsform, hvor man kan presse sig selv max, Jeg er fan! :)

  • Enig! ;-) Selvom jeg er i smertehelvede lige nu, var det det hele værd. Uden tvivl! Det er fantastisk at mærke, at man har brugt sin krop.

 • Stort tillykke – SEJT du bestod. Jeg har været til et par Grit timer (jeg fik engang den geniale idé at tage to i træk… DUMT), og det ER super fedt – jeg er vild med holdånden, og det der med, at instruktøren kommer ned og presser en, når man er ved at give op. Jeg har dog ikke været til det et par måneder pga. en skade, men nu får jeg helt lyst igen:-) Kh Trine

  • Tusind tak, Trine! Hæhæ, den fejl har jeg også selv lavet ;-)
   Holdånden og den måde man bliver presset af sin coach er helt klart også nogle af de allerbedste ting i GRIT efter min mening. Det får man ikke på ret mange andre hold. Du må da bare i gang igen! There’s no quit in Les Mills GRIT!

 • Hej Christine.

  Jeg har ledt lidt på din blog efter et indlæg omkring din uddannelse, men jeg har altså ikke rigtig fundet noget. Så nu tillader jeg mig lige at spørge.
  Var det noget du kunne tænke dig at skrive et indlæg omJeg er selv 99% sikker påat jeg gerne vil læse det samme! dog i København. Men jeg er alligevel bare i tvivl.
  Hvad går selve uddannelsen ud på? Har i praktiske timer hvor i fx er i et køkken eller er det udelukkende på et teoretisk plan? Og vigtigst af alt, hvor ser du dig selv ende henne? Og hvad føler du, at det kan føre til?

  Jeg er nemlig blevet rigtig meget i tvivl, om jeg skal tage det fra hobby niveau og gøre det til min karriere, eller om jeg skal gå i en hel anden retning.

  Ville i hvert fald blive glad, hvis du ville svare mig her :-)

  • Selve uddannelsen kan du læse om på VIAs hjemmeside. Vi har både praktiske lektioner i køkkenet og i gymnastiksalen, så det hele er ikke kun teori. Jeg har meget svært ved at svare på hvor jeg ser mig selv henne, men jeg satser på at læse videre på en kandidatuddannelse når jeg engang er færdig, og så tager jeg den derfra :-) Jeg tror på at det er altafgørende at man ikke kun er fokuseret på selve uddannelsen og det materiale man bliver præsenteret for derigennem. Det er mindst lige så vigtigt at skabe et godt netværk med kompetente mennesker og uddanne sig selv på egen hånd gennem foredrag, bøger/videnskabelige artikler, kurser m.m.
   Hvis du har flere spørgsmål eller stadig er i tvivl om nogle ting er du meget velkommen til at sende mig en e-mail :-)

 • Hvor er du bare røvsej! (undskyld sproget)…

  Jeg har selv kun oplevet GRIT en enkelt gang, hvor mit fitnesscenter havde arrangeret et kombineret BODYCOMBAT- og GRIT-event. Det var så fedt, men SÅ hårdt. Jeg tror måske, du kender instruktøren, da hun var gæst fra Fitness dk i Randers – Rie? Hun var simpelthen så dygtig! :-)

  • TAK! :D
   Jeg kender godt Rie! Hun underviser i Bodycombat og GRIT i mit center, og hun er SÅ sej. Hun har også hjulpet mig rigtigt meget til at blive klar til GRIT-uddannelsen. Hvilket center er du fra?

   • Jeg tænkte nok, at du kendte hende. Hun var bare så god til at få os igennem “pinslerne”! Jeg er fra Odder Fitness Center, det er ca. 25 km syd for Aarhus :-)

    • Ja, hun er virkelig god til at movitere én.
     Du skal da bare prøve at foreslå den holdansvarlige eller centerchefen at I får GRIT? :-)

     • Det tror jeg da også, at jeg skal. Det kunne være så fedt!
      Endnu engang STORT tillykke! :-)

 • Hej Christine. Jeg vil gerne uddanne mig indenfor noget med træning/kost. Hvor startede du? Det er første gang jeg hører ordet GRIT, og det lyder sindssyg spændende, og vildt! Kan inde på VIA’s hjemmeside finde uddannelserne, men hvad har du gjort?
  Hilsen Line

  • Hej Line. Jeg er lige nu i gang med en professionsbachelor i Global Nutrition and Health på VIA i Aarhus. GRIT er et Les Mills koncept som jeg underviser i i mit fitnesscenter :-)

 • Jeg er så meget FAN af det og jeg syntes du er en mega sej instruktør… Helt klart en af mine yndlings timer selvom det er så sindssyg hårdt…

  • Hvor er du sød, Meggie! Det er så fedt at høre. Jeg vil så gerne ha’ at folk skal gå derfra og føle sig uovervindelige selvom de måske har været nær opkast-grænsen ;-)

 • Hej Christine

  Kunne du evt. åbne op for hvordan du trænede dig op til uddannelsen og hvad det krævede? (et indlæg ville heller ikke skade da ;-) )
  Jeg er selv blevet spurgt om jeg vil tage uddannelsen, men lige nu føler jeg da, at det bliver umuligt at bestå, selvom jeg allerede er certificeret instruktør i et andet Les Mills koncept, så er Grit noget på et helt andet niveau… Men elsker konceptet og alle tre typer af programmerne. Det er virkelig det fedeste, og man er virkelig høj på endorfiner efter sådan en time.

  • Hej Sine :-)

   Jeg har faktisk overvejet at lave et indlæg om det, men jeg tror bare ikke det vil være interessant for folk der ikke er Les Mills-entusiaster ;-) Hæhæ. Men jeg skruede egentlig bare en masse op for styrketræning og konditionstræning. I styrketræningen fokuserede jeg på at løfte tungere og mere eksplosivt. Ift. konditionstræning løb jeg en hel del Cooper-tests. Der er ikke som sådan nogle krav til hvor god form man skal være i, men jeg skrev til Les Mills Nordic for at høre om der var nogle retningslinjer (de ændrer sig dog fra tid til anden!). MEN du kan være i nok så god form og stadig ikke bestå, hvis ikke du har styr på floor coachingen – den tid hvor du er hos den enkelte deltager. Det er virkelig vigtigt! Jeg tror at man siger, at floor coachingen skal udgøre omkring 80% af timen, og tiden hvor du rent faktisk står foran holdet og illustrerer øvelserne skal udgøre 20%.

 • Hej Christine,
  Jeg sad og søgte efter forskellige grit sider, hvorefter jeg tilfældigvis faldt over din i øvrigt velskrevne blog.
  Jeg har lige to hurtige spørgsmål.
  1: Har du et favorit grit strengh workout? (personligt er min 7’eren)
  2: Hvorfor er der ikke flere fyre, som dyrker grit strengh? Personligt synes jeg altid, at der er en overvægt af kvinder (i går i Adelgade var det 12kvinder og 4mænd). Jeg synes i hvert fald, at det er en skam, fordi det er en fremrangende træningsform. Og samtlige de kammerater, som jeg har lokket/overtalt til at tage med har været særdeles positivt overrasket. Grit rocks – og træningsformen er (stadig) lidt undervurderet (hvis du spørger mig)
  Mvh Frederik

  • Hej Frederik! Fedt at du lige ville smide en kommentar :-)

   1. Jeg er meget hooked på den nuværende Strength (nr. 11) og synes faktisk at det er den bedste i det nye format. Jeg synes at øvelserne og intervallerne er super godt sat sammen, og det indeholder ingen hop (pånær burpees til sidst). I det gamle format var min favorit nok nr. 5! Jeg blev selv uddannet i 7’eren, så den vil jeg nok også altid have et særligt forhold til – love/hate relationship, you know ;-)

   2. GODT SPØRGSMÅL! Der er også altid flest kvinder på vores hold i Randers. Jeg tror det hænger sammen med, at fyre/mænd måske har en fordom om, at holdtræning kun er for kvinder der gerne vil strammes lidt op eller bare motionere Jeg tror faktisk, at det for mange fyre/mænd er grænseoverskridende at skulle melde sig på et hold, fordi de har en idé om, at det ikke er hårdt/udfordrende nok. De har ingen anelse om, hvilke grænser man kan flytte på en GRIT-time! Når dét så er sagt, kommer der langsomt flere og flere mænd på timerne, og de kommer med fantastisk feedback. Derudover kan jeg jo se med mine egne øjne at de får resultater, og de får resultater HURTIGT.

   …og jeg er helt enig med dig. Det er (af én eller anden uforklarlig grund) en meget undervurdet, og ikke mindst overset, træningsform. Virkelig en skam.

   • Tak for svaret.
    Ad.1. Ja – nr. 11 er bestemt også skarp. Ellers var den i sommers med drop sets (bred bent over row, small bent over row efterfulgt af row med to håndvægte) utrolig godt fundet på – ligesom der var noget for pengene, hvis man var glad for armbøjninger ;).
    Deres valg og sammensætning af træningsmusik er efter min mening (også) i særklasse.

    Ad.2. Ja – det kan være, at der en stille udvikling af sted. Jeg har hvert fald tit tænkt på, at det ikke kan være reklamerne, som lokker os mænd til prøve træningen. Det skal simpelthen bare prøves. I forhold til f.eks. Crossfit, så er der også utrolig meget fokus på den rette teknik i Grit – og det er over hele linjen fra de forskellige trænere.
    Og i forhold til det endorfin kick (runners high), som du får (nogle gange og i varierende omfang) af at løbe, så får du det altså hver evig eneste gang (og i høj grad) af Grit. Og jeg kunne blive ved!
    Du skal hvert fald have held og lykke med Grit-træningen.
    Mvh. Frederik