Frisk citronkage med gurkemeje og kokosflødeskum – og noget om at bage i søvne

Citronkage med gurkemeje og kokos4

Citronkage med gurkemeje og kokos3Den her kage blev bagt i går klokken kvart i kvalme. 6.30 for at være helt præcis.

Jeg sover ret dårligt lige for tiden på grund af det vanvittige blæsevejr (det larmer pænt meget på 5. sal), og i går blev jeg vækket af det kl. 4. Efter at have vendt og drejet mig i en time, valgte jeg, dybt frustreret og irriteret, at stå op. Jeg ved ikke helt hvorfor eller hvordan det gik til, men en halv time senere var jeg i gang med at bage kage. Det afslører vist hvor stor en madnørd/kagegris jeg er, når jeg totalt zombie-agtigt vælger at gå i gang med kagebagning klokken fucking halv seks om morgenen… Eller måske gik jeg i søvne?

Kagen jeg bagte var ikke engang specielt let at lave eftersom opskriften ikke var færdigudviklet. Jeg har eksperimenteret med en opskrift på citronkage i flere uger nu, og det har irriteret mig grænseløst at smagen var præcis som jeg ville have den, men at konsistensen aldrig fungerede. I går lykkedes det endelig at få det hele til at spille. Måske skal jeg fremover bare bage kage klokken alt-for-tidligt mens min hjerne stadig er lidt tåget.

Til 8 stykker:

 • 2 store økocitroner (skallen fra 1 og saften fra 2)
 • 400 g usødet æblemos
 • 4 æg (str. M)
 • 2 dl fuldkornsrismel
 • 50 g kokosfibermel
 • 1-2 tsk vaniljepulver
 • 1 tsk gurkemejepulver
 • 2 spsk blå birkes
 • 1 tsk bagepulver

Topping:

 • Den faste del (kokosfløden) fra 1 dåse kokosmælk*
 • Et par håndfulde kokoschips

Sådan:

 1. Riv citronskallen fint og pisk det sammen med citronsaft, æg og æblemos sammen.
 2. Bland vaniljepulver, fuldkornsrismel, kokosfibermel, bagepulver og blå birkes i dejen.
 3. Lad dejen stå og trække i ca. 10 minutter så fibrene kan binde noget af væsken.
 4. Hæld dejen i en form beklædt med bagepapir (min var ca. 16×24 cm)
 5. Bag i 30-35 min. ved 170 grader (varmluft).
 6. Tag kagen ud af formen og lad den køle helt af.
 7. Pisk kokosfløden så den bliver mere cremet og smør den på kagen. Bliver den ikke cremet nok, kan man tilsætte lidt af kokosmælken indtil den ønskede konsistens opnås.
 8. Pynt med kokoschips.

*Det er faktisk lidt en kunst at vælge en perfekt kokosmælk hvor kokosfløden er adskilt fra resten. Lidt lige som at vælge en perfekt moden avokado – det kræver også lige lidt øvelse. Jeg har bedst erfaring med de økologiske fra hhv. Santa Maria, Blue Dragon og Irma.

Citronen smager meget igennem hvilket jeg personligt elsker, især fordi det passer så godt til sødmen fra vanilje og fedmen fra kokosmælk. Den er selvfølgelig langt fra lige så sød som en citronmåne. Det er dog nemt at gøre den sødere ved fx at bruge sødet æblemos eller tilsætte et par spiseskeer agavesirup/honning/kokossukker etc.

Yesterday, I made this lemon cake with coconut cream frosting. At 6.30am to be exact! I woke up at 5am and couldn’t sleep because of the incredibly noisy wind outside, and for some reason I suddenly found myself in the kitchen trying to perfect this recipe. I’ve been testing this recipe for several weeks but it never turned out totally the way I wanted it to. This time, luckily, I was finally happy with the end result. Recipe approved! Maybe I should practice sleep baking more often?

Citronkage med gurkemeje og kokos2 Citronkage med gurkemeje og kokos1 Citronkage med gurkemeje og kokos5

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.