Et liv med mindre plastik #1 – Klude og viskestykker

Et liv med mindre plastik #1 - Klude og viskestykker2Et liv med mindre plastik #1 - Klude og viskestykkerEt liv med mindre plastik #1 - Klude og viskestykker4 Et liv med mindre plastik #1 - Klude og viskestykker5

Det er efterhånden nogle måneder siden jeg satte gang i dette lille projekt. Eller… Det viste sig at være lidt mere end bare et lille projekt. Jeg er nemlig i gang med at minimere min brug af plastik hvilket er en længere og ret så omfattende proces. Derfor har jeg også valgt at lave en lille føljeton med en række indlæg om hvad jeg har gjort for at finde alternativer til alle de plastikprodukter jeg kan undvære i mit liv.

Overordnet er der 2 grunde til at jeg er i gang med det her projekt. Det er først og fremmest noget jeg gør for min egen sundheds skyld, da jeg ikke er interesseret i at komme i kontakt med unødvendigt store mængder plastik, som kan ophobe sig i min krop og forstyrre fx min hormonbalance (som altså stadig er mærket efter de forbandede p-piller). Derudover vil jeg forsøge at være endnu mere miljøvenlig ved at undgå produkter som indeholder miljøskadelig mikroplast. Efter min mening er det to ret gode incitamenter, og selvom det er et omfattende projekt, er det ikke nødvendigvis et svært et. Jeg synes virkelig det er tankevækkende hvor mange gange i løbet af en dag vi er i kontakt med plastik uden vide helt præcist hvad det kan have af konsekvenser på den lange bane. Jeg siger ikke at man skal udrydde plastik fuldstændigt, men jeg vil gøre hvad jeg kan for at skille mig af med den form for plastik som kan erstattes med noget andet eller som måske slet ikke er nødvendig. Der er mange ting man kan gøre for at skåne miljøet, men det er bare ikke alt der er realistisk i det liv vi lever i dag. Man kan heller ikke redde hele verden eller være totalt Greenpeace-agtig i alle situationer. Omvendt er der bare alligevel en masse man kan gøre, som ikke nødvendigvis kræver den helt store indsats eller omvæltning – fx at minimere sit plastikforbrug.

Jeg kan faktisk ikke helt huske hvordan inspirationen kom, men lige pludselig fik jeg i hvert fald travlt med at skille mig af med mine karklude – i hvert fald i køkkenet. De der velkendte, syntetiske plastikklude som typisk er pastel- eller neonfarvede skal ikke ind i mit køkken igen. Jeg har dog valgt at beholde nogle som jeg vil bruge til de helt store hovedrengøringer, da det trods alt sker sjældnere end de mange gange i løbet af en dag at køkkenbordet bliver tørret over. Jeg er så heldig at min mor er sindssygt god til at stikke og har været så sød at lave en omgang karklude til mig. De er strikket af økologisk bomuld som jeg vil tro findes i de fleste garnforretninger. Derudover har jeg også fået nogle viskestykker fra The Organic Company som jeg har erstattet nogle af mine almindelige viskestykker med. The Organic Company anvender økologisk bomuld og er GOTS-certificeret hvilket i øvrigt betyder at der ikke bruges giftige, kræftfremkaldende eller miljøskadelige kemikalier under produktionen. Derudover er firmaet dansk, og for mig er det en dejlig bonus at kunne støtte en dansk virksomhed.

Hvis nogle af jer ligger inde med nogle tips til at minimere sit forbrug af plastik, må I endelig gerne give dem videre! Bruger I også en bestemt type karklude?

I’m trying to reduce my everyday use and waste of plastic – at least the kind of plastic that can be harmful to my health and our environment. There are so many ways this can be done, and this is just the first of a few posts about the changes I made. First, I replaced my regular kitchen cloths and towels with ones that are organic and free from microplastics. The towels are from a Danish company called The Organic Company, and the cloths are a gift from my mom who knitted them herself.

Et liv med mindre plastik #1 - Klude og viskestykker6 Et liv med mindre plastik #1 - Klude og viskestykker7

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Jeg vil anbefale dig at blive medlem af facebook gruppen “zero waste Denmark”, der er masse inspiration :) Jeg er stoppet med at bruge shampoo og balsam og bruger i stedet hhv noget der hedder rasul og æblecidereddike. Det virker mindst lige så godt! Derudover kan jeg anbefale æblecidereddike og natron (der kan købes i pap-emballage) til rengøring…vi bruger stort set ikke andet mere :)

  • Jeg vil ind at finde gruppen med det samme! Tak :-)
   Jeg bruger faktisk heller ikke rigtigt shampoo mere, men vasker også kun mit hår 1-2 gange om ugen. Jeg bruger en shower gel fra Neutral både til kroppen og håret. Der går nok ikke længe før jeg vil prøve at vove mig ud i æblecidereddike eller ler som jeg også har hørt meget om.

 • Hej Christine!
  Jeg bruger klude lavet af bomuld og cellulose fra det svenske firma Frida! De er fri for mikroplast og de kan smides på komposten (hvis man har sådan en), når de har udtjent deres værnepligt. Jeg køber dem i Irma til 15kr for 3stk!
  De bedste hilsner herfra

  • Jeg tror godt der kan være syntetiske mikropartikler i viskestykker som ikke er lavet i naturmaterialer, men det er nok værst i karkludene (uden at jeg ved det). Grunden til at jeg nævner disse viskestykker er mest fordi de er økologiske og produceret på en miljøvenlig måde :-)

 • Fedt projekt :)
  Jeg forsøger også at undgå plastik så vidt muligt.
  Jeg bruger bl.a. glas med låg til opbevaring af mad og til min madpakke, træ redskaber og bambus skåle til madlavning. Og så har jeg en bambus tandbørste :)

  • Tak for inputs, Sofie! :-) Jeg har faktisk også en bambustandbørste liggende. Den burde jeg da lige få i brug!

 • Jeg prøver også at efterleve det trods det kræver tid (og penge) – så jeg er glad for dette indlæg :D Et lille fif ift. butikker med fokus på bionedbrydelse og økologi, her i københavn (hvis du ikke allerede har besøgt den), så er Gå grøn på Jægerborgsgade så skøn – Jeg vil eje alt derinde fra.

  • Jeg har hørt en del om butikken, men aldrig været der, så den glæder jeg mig helt vildt til at besøge! :-D

 • Spændende lille projekt du har gang i, Christine! :-)
  Jeg skrev faktisk for nyligt en 20 sider lang eksamensartikel om lige netop blødgere i plastisk (phtalater) og hvordan man på sigt vil kunne gøre dem mere miljøvenlige, ved brugen af lipidbaserede blødgørere. Et spændende emne, hvor man hurtigt får øjnene op for hvor megt plastisk vi faktisk dagligt er i kontakt med! Det er jo helt vildt! :O
  Det kan ikke vare længe før der bliver fundet gode alternativer. For den nuværende situation kan ikke blive ved ret meget længere.

  • Tak, Tine! :-)
   Det lyder jo som en mega nørdet og derfor mega spændende opgave :-D Er der mon håb forude ift. at gøre dem mere miljøvenlige så? For ja, det er jo sindssygt at tænke på hvor meget plastik der er alle vegne i vores dagligdag :s

 • Det er skønt at du er i gang med projekt mindre plastik! Jeg er selv i gang med at hækle karklude, selvom min mor nok også ville være hurtigere til det :)
  Jeg synes blandet at Lauren Singer er vildt inspirerende! Hendes blog hedder trashisfortossers.com og er fyldt med gode ideer.

 • Hej søde Christine.

  Faldt lige over dette spændende indlæg! Jeg har selv været igang med at løbende skille mig af med disse usunde produkter, især produkter, som vi udsætter vores krop for hver dag, så jeg vil lige dele mine erfaringer med de ting, jeg har skiftet ud.

  Karklude: Som dig har jeg også erstattet mine karklude med nogle, der er lavet at øko-garn.

  Vatrondeller: Jeg laver mine egne af øko bomuldsstof. De vaskes og genbruges.

  Plastikposer: Jeg har erstattet dem med stofposer. De kan nemt selv syes eller købes. Til skrald prøvede vi med papirsposer, men det var noget værre rod. Jeg har derfor fundet nogle, som er naturlige og kan nedbrydes 100 % i naturen. Mærket hedder Vita.

  Plastikbøtter: Jeg har mad/madpakke i gamle syltetøjsglas.

  Hygiejnebinde/Tamponer:
  Jeg bruger menstruationskop og nogle gange mine hjemmelavet bind. De er nemme at lave selv.

  Tandpasta: Vi bruger hjemmelavet tandpasta, så vi undgår at kommer flour i vores krop hver dag.

  Deodorant: Det samme med tandpasta, så laver jeg også deo selv, da i de fleste deo er der aluminium i.

  Make up: Der findes mange måder, hvor man kan lave sin make up uden alt muligt crap, såsom: læbepomade, pudder, mascara, blush.

  Ansigts- og kropsprodukter: Bodylotion, ansigtscreme, bodyscrub, ansigtsmasker, diverse renseproduktet og solcreme!

  Vådservietter: Vi har jo tøserne, så det er rart at have vådservietter med på farten. Der har været en del med vådservietter, at de er hormonforstyrrende. Men dem kan man faktisk også selv lave :)

  Det hele er bare SÅ SPÆNDENDE OG FEDT at lave!

  Derudover øver jeg mig i, kun at købe nyt men genbrugstøj (Meget svært for mig), sortere skrald, vi spiser kun økologisk eller dansk/lokalt, og jeg er vegetar.

  Jeg synes det er vildt spændende at opdage ting, man kan ændre og derved gøre mit, men især pigernes liv sundere..