En snak om fordøjelse + tips til en glad mave

Annonce for NovoVita®

Fordøjelse er efterhånden blevet et emne som ikke er underligt at bringe på banen. Og det er fedt! For når vi tager hånd om vores fordøjelse, kan vi i de fleste tilfælde få adgang til mere sundhed og velvære.

Din sundhed ligger i dit fordøjelsessystem

Fordøjelsessystemet påvirker utroligt mange af kroppens forskellige systemer og funktioner – flere end man måske lige skulle tro. Mange helbredsmæssige udfordringer, som umiddelbart ikke har noget med fordøjelsen at gøre, kan faktisk ofte spores tilbage til tarmsystemet og dets sundhed (eller nok i virkeligheden manglen på samme). Tarmsystemet kan bl.a. spille en afgørende rolle ift. sundheden af vores immunsystem, stofskifte, hjernefunktion, hud, led, knogler m.m.

Sundhed generelt har interesseret mig så længe jeg kan huske, men sundheden af mave-tarm systemet har jeg fokuseret ekstra meget på, særligt efter at jeg gennemgik en større operation som 15-årig, da jeg var indlagt i 3 uger efter at min blindtarm var sprunget. Jeg går derfor rigtig meget op i at give mit fordøjelsessystem de bedste forudsætninger for at fungere optimalt.

Mælkesyrebakterier – hvorfor NovoVita?

De fleste har nok hørt at et tilskud af mælkesyrebakterier (probiotika) er godt for maven. Forskellige probiotikabakteriestammer kan have forskellige egenskaber, hvilket betyder at probiotikaprodukter ikke er ens i deres effekt. Det er nok ikke så relevant at dykke ned i, medmindre man er super nørdet (I’m guilty of that) eller hvis man har brug for probiotika til en særlig helbredsmæssig udfordring. Men det er værd at have in mente. Det siger også noget om, at “jo mere jo bedre” ikke gælder ift. probiotika. Det kommer helt an på personen og konteksten.

Jeg har efterhånden testet ret mange forskellige probiotikaprodukter fra diverse brands, og mens nogle produkter fungerer for mig i visse perioder, har jeg brug for nogle andre på andre tidspunkter. Den seneste tid har jeg testet VitaBiotic Premium fra NovoVita som efter min mening er et produkt af høj kvalitet. Det er blandt de mest avancerede og bredspektrerede probiotikatilskud på det danske marked og indeholder 50 milliarder levende mælkesyrebakterier pr. kapsel fra 15 forskellige bakteriestammer. I modsætning til mange andre, behøver disse probiotikakapsler ikke opbevares på køl hvilket er ret fedt hvis man fx har brug for at rejse med dem.

Tips til en glad mave

Lige så avanceret fordøjelsessytemet er, lige så individuelt er det, hvad der fungerer for os når vi gerne vil optimere sundheden af vores mave-tarm system. Jeg har været interesseret i lige præcis dét i rigtig mange år efterhånden, og jeg vil derfor gerne dele nogle få af de ting, som fungerer for mig og gør min mave glad.

  • Tag et tilskud af probiotika især i perioder hvor tarmsystemet kan være ekstra udfordret (fx under stress eller ved brug af antibiotika)
  • Spis en kost med fermenterede fødevarer (fx syrnede mælkeprodukter som denne hjemmelavede kokosyoghurt).
  • Husk også præbiotika i kosten (som bl.a. findes i blomål, løg, hvidløg, porre, asparges og mandler) så de gode tarmbakterier har noget at leve af (fermentere) og dermed kan danne andre sundhedsfremmende stoffer for vores generelle sundhed.
  • Undgå store mængder af rå grøntsager (især de ekstra grove som for eksempel broccoli, kål og gulerødder) men tilbered dem ved let bagning, stegning eller dampning.
  • Personligt fungerer jeg bedst på en glutenfri kost og generelt uden alt for mange korn og gryn som kan være hårde ved tarmen og især tarmvæggen.
  • Inkluder hjemmelavet bone broth i kosten hvis fordøjelsessystemet føles ekstra sart og/eller udfordret. Jeg gjorde det især da jeg led af leaky gut.
  • Modificeret faste (som eksempelvis intermittent fasting) kan have en beroligende effekt på fordøjelsessytemet og samtidig hjælpe til at appetitregulere.
  • Spis langsomt! Det er ikke kun godt for selve oplevelsen af måltidet men også en hjælpende hånd til fordøjelsessystemet, da den første nedbrydelsesproces af maden starter i munden. Min kæreste introducerede mig for nyligt til udtrykket “drik din mad og tyg dit vand” som minder mig om at skrue ned for tempoet.
  • Træk vejret dybt. Det stimulerer det parasympatiske nervesystem som bl.a. letter fordøjelsen og optagelsen af næringsstoffer.

Indlægget indeholder reklame-links (læs mere om min reklame-politik her)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.