En dampindsats – hvorfor har ingen fortalt mig om det geniale stykke køkkenudstyr?

Dampindsats aka. steamer1Dampindsats aka. steamer2Dampindsats aka. steamer3

Jeg vil tro det er knap 6 måneder siden at jeg købte denne metalfætter, men jeg forstår stadig ikke hvorfor jeg ikke fik øjnene op for den noget før. Hvorfor har ingen råbt højt om hvor genial og uundværlig den er? Næstefter min højtelskede Vitamix er den helt klart mit mest brugte køkkenudstyr, og den gør det både nemmere og lækrere at spise grøntsager.

Aldrig gå ned på udstyr

I lang tid var jeg på udkig efter en steamer – altså en slags hightech gryde specialdesignet til at dampe kød og grønt – og jeg var slet ikke klar over at der fandtes noget der hed en dampindsats. Selvom jeg efterhånden har en del køkkenmaskiner og ikke har noget imod at de optager plads, er jeg alligevel glad for at jeg endte med at købe et dampindsats som 1) kostede nærmest ingenting, 2) kan lige præcis dét som jeg var ude efter og 3) kan foldes sammen.

DAMPINDSATSEN KAN KØBES HER (reklame-link)

Den gør det virkelig nemmere og lækrere at spise grøntsager. Nu har jeg jo ikke ligefrem svært ved at få proppet grøntsager ind i min kost, men det er bare ikke altid at jeg er særligt kreativ ift. tilberedningen, og i øvrigt har jeg også masser af dage hvor jeg foretrækker at maden er færdig på 5 minutter. Som I måske så i mit “En dag i mad”-indlæg, var der en relativt stor bunke dampede grøntsager på min frokosttallerken. Faktisk får jeg ofte sådan en omgang til både frokost og aftensmad men bare med lidt forskelligt tilbehør. Og ja, jeg betragter elementer rundt om grøntsagerne som tilbehør og ikke omvendt.

Fordøjelsesmæssige fordele

At dampe sine grøntsager har i øvrigt også nogle ernæringsmæssige fordele da det først og fremmest gør grove grøntsager som fx broccoli og kål lidt lettere for fordøjelsen sammenlignet med hvis de var rå. Derudover er det mere nænsomt at dampe sine grøntsager frem for fx at stege eller koge dem, og der går dermed færre vitaminer og mineraler tabt. And it gets even better: Efter min mening kommer mange grøntsager til at smage bedre når de bliver dampet. Jeg er jo en kæmpe grøntsagsnørd og kan sagtens spise eksempelvis rå broccoli, men jeg synes ærligt talt ikke at smagen er fantastisk. En omgang broccolibuketter som er blevet dampet i få minutter smager til gengæld så godt at jeg egentlig ikke behøver andre grøntsager på min tallerken. Jeg er fan! Generelt er dampede grøntsager selvfølgelig mere neutrale i smagen end hvis de fx er tilberedt i ovnen med olie og krydderier, men når det skal være nemt og hurtigt, er det altså genialt at kunne dampe dem.

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.