Rejseguide til Salzburg: Østrig har naturskønne oplevelser året rundt

Rejseguide til Salzburg: Østrig har naturskønne oplevelser året rundt

Hvis du har fulgt med på min Instagram-profil (@christinebonde), så ved du, at jeg netop er kommet hjem fra en helt igennem magisk tur til Østrig i samarbejde med Salzburgerland og “The Outdoor Test“. Indlægget her er ikke en del af samarbejdet men blot et udtryk for min kæmpe begejstring og iver efter at fortælle endnu mere om, hvor mange naturskønne oplevelser du kan få i Østrig, selv når der ikke er ski og sne på menuen.

Østrig – en undervurderet perle i Europa

Inden rejsen med Salzburgerland var mit kendskab til Østrig meget meget sparsomt. Jeg har været på skiferie i Østrig (men kan ikke engang huske hvor) og associerede primært landet med netop ski og sne, herunder halvdårlig mad i form af schnitzel og pomfritter. Jeg bliver helt flov ved tanken om at dét var mit forhold til Østrig…

For Østrig er selvfølgelig meget mere end det! Det er vitterligt en undervurderet perle i Europa, som jeg helt sikkert skal besøge og udforske igen og igen og igen – gerne både i skisæsonen men aldeles også i løbet af de andre årstider, hvor naturen simpelthen er noget af det smukkeste, jeg har oplevet (og jeg troede ellers at intet kunne toppe Island).

Rejsen dertil & praktikaliteter

Vi rejste derned ved at flyve til München, hvilket ca. tog halvanden time, for derefter at køre et par timer til Salzburg. Der ligger også en lufthavn i Salzburg, men det er vist ikke muligt at flyve direkte fra Danmark pt. Alternativt tager det 13 timer i bil fra København, og der er sikkert også muligheder med tog.

På turen hjem opdagede jeg ved et tilfælde, at jeg var rejst på et udløbet pas. Det skabte lige lidt panik i øjeblikket skal jeg gerne indrømme, men det gjorde også at jeg lærte, at man i Schengen-landene faktisk godt kan rejse på fx sit kørekort. Ikke at jeg vil anbefale at rejse til udlandet uden sit pas, men det er nu meget rart at vide, at man godt kan komme hjem igen hvis man, ligesom jeg, var uopmærksom og ikke havde opdaget udløbsdatoen på sit pas.

De forskellige regioner og deres oplevelsesmuligheder

På vores tur besøgte vi 3 forskellige regioner i Salzburg, som er en af de 9 delstater i Østrig, men der er selvfølgelig flere – både kendte og mindre kendte regioner – som også har en masse at byde på. Fælles for dem alle er, at de lokale er meget stolte af deres del af landet men på en ydmyg og samtidig meget passioneret måde. Personligt havde jeg enormt stor glæde af at tale med vores guider for at få et indblik i deres liv og alle de små finurligheder og unikke sider, som hver region har.

Alt tøj/udstyr er sponsoreret af Sport24

Obertauern

På vores tur havde vi base i Obertauern, nærmere betegnet Untertauern hvor vi blev indlogeret på det mest charmerende hotel, Peakini Farmhaus. Hotellet er en gammel gård, der er moderniseret, men man har bevaret mange af de rustikke, autentiske materialer. Når man går på toilettet på restauranten går man eksempelvis ned i kælderen, hvor man kan kigge ind til hestestalden lige ved siden af. Hotellet ligger mellem bjergene og er omringet af store græsarealer, hvor dyrene går hygger sig og planterne/grøntsagerne nyder godt af den friske alpeluft. Maden man får serveret er på den måde fuldkommen bæredygtig, lokal og med respekt for naturen. Ligesom så mange andre steder i Østrig, hvor den slags åbenbart er helt normalt. Nøjjj, hvor kunne vi lære noget af det i Danmark!

Læs mere om Obertauern her.

Vi havde 2 dage i Obertauern og fik derfor mange oplevelser her. Den første var “herbal hiking” som var en let og kortere gåtur, hvor vi undervejs blev undervist i, hvilke spiselige (samt giftige) planter, urter og blomster man kan finde på sin vej. Det var den lokale og meget karismatiske Mia som vejledte os og som sammen med sin partner Liva, kreerede den lækreste, mest næringsrige og meget bæredygtige 3-retters menu til os i den hyggeligste hytte. De kan bookes til en lignende tur, hvis du henvender dig til dem.

Derudover var vi på en rimelig kold badetur i en bjergsø under kyndig vejledning i forskellige teknikker man kan bruge i forbindelse med kuldeeksponering. Jeg har ret meget erfaring med vinterbadning men fik alligevel godt med inspiration fra vores instruktør. Vi skulle desuden svømme et lille stykke for at komme hen til en “happiness stone”, som siges at bringe held, hvis man rører den.

På den sidste dag blev vi guidet op på en bjergtop (næsten 2500 meter højde) mens solen stod op, hvorefter vi blev forkælet med te, snacks og en groundende omgang yoga (undervist af søde og mega dygtige Nini som i øvrigt har studeret både neurovidenskab og biologi) mens vi var omringet af natur der var så smuk at den tog pusten fra én. Dagen bød også på en lille hike hen til en af den slags vandfald, som man kan gå bagved, hvilket jeg synes er ret magisk. Som en lille ekstra (og ret tilfældig) gave fik vi også mulighed for at besøge Tanja der laver keramik som sin hobby. Jeg er sikker på at der ikke går længe før københavnerne lærer hende at kende, for jeg har jo en kæmpe kærlighed til keramik, og vi var så heldige at få lov at købe en del af hendes små “hobbyprojekter”. De fortjener at få en masse kærlighed, for hun er godt nok enormt talentfuld og kreativ.

Sankt Johann

I St. Johann fik vi lov at opleve den smukke Liechtenstein Gorge, som er en af de længste, dybeste og smukkeste bjergkløfter i alperne. Det kan ikke rigtigt beskrives med ord, hvor storslået det var, så jeg vil lade billederne tale lidt for sig selv. Igen havde vi selskab af den sødeste guide, som havde virkelig meget spændende viden at dele. Jeg bemærkede at han gik og kiggede alle mulige andre steder hen end vi gjorde, og det viste sig, at han også var ansvarlig for de mange daglige sikkerhedstjek der bliver lavet. For 3 år siden var der desværre et stort nedfald af sten og klipper som gjorde at de måtte ombygge store dele af ruten. Faktisk var vi nogle af de første, som fik lov at gå på den nye rute. Ret spændende!

Læs mere om Sankt Johann her.

Senere på dagen tog vi til Bogen Jagd Alpendorf, hvor vi skulle prøve kræfter med buekydning. Jeg har prøvet det en enkelt gang før med en af Mortens buer og hans kæmpe skydeskive, men det her var helt anderledes! Først fik vi en smule undervisning af, igen, en meget karismatisk og passioneret guide, på prøvebanen. Se lige her hvordan vi formåede at ramme skydeskiven samtidig. Derefter brugte vi næsten 4 timer på at gå rundt i bakket terræn i skoven for at finde de 12 poster, hvor der var forskellige plastik-/gummidyr, som vi skulle prøve at ramme. Det skal lige siges, at vi alle 5 var uerfarne og havde 4 pile hver især at skyde afsted – så det tog selvfølgelig sin tid. Men det var SÅ sjovt og hyggeligt og en dejlig måde at opleve naturen og være i hinandens selskab på.

Wagrain-Kleinarl

Da jeg hørte navnet Wagrain, tænkte jeg med det samme på ski. Men selvom der ikke lå sne på bjergene, kan man altså godt tage en tur både op og ned. Og det var lige præcis hvad vi gjorde men på en e-bike; en mountain bike med elmotor. Det var SÅ fedt og sjovt! Jeg var ellers overbevist om, at min egen rugbrødsmotor godt kunne fragte mig op på toppen, men jeg skal love for at der blev brug for “TURBO”, altså det hurtigste niveau, på min cykel af flere omgange. Kombinationen af at udfordre min krop fysisk, være sammen med skønne mennesker og opleve den smukke natur på én gang… Det var intet mindre end fantastisk.

Læs mere om Wagrain-Kleinarl her

Videre til Lumberjack, en økologisk og bæredygtig bjergrestaurant, hvor alt er produceret med omtanke for naturen. Det er sådan et sted, som umiddelbart ikke ser ud af så meget, hvis man bare lige stikker hovedet ind, men når man ved, at alle ingredienserne er lokale og økologiske og har haft de bedste forudsætninger for at blive så næringstætte som muligt, så er det altså ret unikt et sted. Det er i øvrigt et familieforetagende hvilke jeg bare synes gøre det endnu mere fantastisk. Vi fik en rundvisning på stedet og jeg tænkte flere gange “Jeg gad sgu godt være tomatplante her”. Og jeg gad virkelig også godt komme igen, når der ligger sne på bjergene, og jeg kommer sulten ind fra en dag på pisten og trænger til et lækkert og næringsrigt måltid.

Kulinariske oplevelser: Lokalt, bæredygtigt og med respekt for naturen

Jeg er helt på røven over, at Salzburg, ihverfald i disse regioner, virkelig bare er et madmekka for en foodie som mig. Jeg kunne virkelig ikke ønske mig mere! Det skulle da lige være, at vi adapterer den slags respekt for naturen i Danmark også. At vi fokuserer mere på at købe og spise lokalt og tage os rigtigt godt at naturen og jorden mens vi dyrker den.

Det var virkelig en uforglemmelig oplevelse at befinde sig i SÅ smuk natur og ovenikøbet få lov at spise mad, som stammer fra selvsamme natur. Og det får mig til at tænke på en ting, som jeg godt kunne tænke mig at afrunde hele indlægget med. På vores sidste dag, da vi stod på en bjergtop efter en blød omgang groundende yoga, blev vi bedt om at tænke på et mantra. Der kom disse ord til mig:

“Stay close to nature – because you are”

Og jeg har været SÅ tæt forbundet på naturen på denne tur. Naturen omkring mig og naturen indeni mig – i kraft af omgivelserne, menneskerne og deres energi samt den næringsrige mad vi har spist.

Jeg kan slet ikke vente med at komme tilbage.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.