BLACK FRIDAY – overforbrug og grådighed?

black-friday-overforbrug-og-graadighed-1

I morgen går det løs. Vanvittige tilbud, prisnedsættelser, rabatkoder og udsalg og muligvis den største handelsdag i landet. En festdag for dem der gerne vil spare penge, men samtidig også en shoppedag der virkelig frister og giver anledning til overforbrug.

Overforbrug? Måske.

Jeg har indtryk af at Black Friday er noget der deler vandene, og det er egentlig ikke fordi jeg vil puste til ilden eller noget, men jeg har gjort mig en del tanker omkring det fordi jeg selv er ret splittet. Jeg kan ikke rigtigt finde ud af om det er galt eller genialt.

Jeg synes at Black Friday er en oplagt dag til at købe julegaver eller andre ting som man alligevel havde tænkt sig at anskaffe sig. Problemet er jo bare at man nemt bliver fristet. Eller, det gør jeg i hvert fald, for jeg elsker at spare penge og gøre en god handel (jep, jyden aka. tilbudsjægeren lever stadig i bedste velgående i mig). Ironisk nok kan man jo så ende med at bruge endnu flere penge og dermed udligne eller endda overskride den besparelse man havde til at starte med. En slags overforbrug er det vel, og overforbrug er ikke noget der umiddelbart harmonerer særligt godt med bæredygtighed som der ellers er en stigende interesse for. Jeg ved godt at det selvfølgelig bare er den ene dag om året, men det gør det ikke nødvendigvis mindre absurd. Hvad er det lige der sker med os når vi ser de der skilte og bannere med -50% og priser der styrtdykker?

Grådighed? Lidt.

Der hvor jeg synes filmen knækker er når man bare køber for at købe. Når mere vil have mere. Når det bliver et kapløb og en konkurrence om hvem der kan købe mest. Det er nok primært i USA at tendensen er sådan, men jeg tror sgu ikke der går lang tid før den manifesterer sig i Danmark. Det kan i hvert fald nemt godt blive lidt grådigt det hele. Det er nok fordi jeg tænker på, hvor meget Black Friday fodrer vores materialistiske og overfladiske side. Jeg har ikke planlagt nogle køb i morgen, men til gengæld har jeg taget mig selv i at tænke på, hvor mange grøntsager, kosttilskud og helseprodukter jeg mon kunne købe for meget små summer… Og så føler jeg mig altså lidt grådig.

Den grådighed og det overforbrug, som jeg åbenbart forbinder Black Friday med, får mig faktisk også til at tænke på den nært forestående julemåned. Jeg associerer i hvert fald december med det at spise lidt for meget, bruge lidt for mange penge og generelt bare gøre en masse ting i lidt for høj grad. Og ja, igen kan man sige at det jo kun er den ene gang om året, og det er da overordnet set også harmløst. Jeg synes bare det er tankevækkende at julen, hjerternes fest, på mange måder handler så meget om overflod som står i så skarp kontrast til ting som ydmyghed og det at værdsætte det simple.

I virkeligheden synes jeg nok bare at Black Friday er et lidt spøjst fænomen som kan være ret sigende om os som mennesker og hvor vi egentlig er nået til. Meget paradoksalt i en tid hvor mange af os fokuserer mere og mere på at leve minimalistisk og bæredygtigt. Det var bare lige et par torsdagstanker jeg havde lyst til at dele.

Har I planlagt nogle bestemte køb på Black Friday?

Christine_bottom_2

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Rigtig fine tanker :)
  Jeg har lidt lyst til at købe noget, men også kun fordi jeg havde forberedt mig, og kigget efter nogle ting som jeg havde ønsket mig længe.
  Selv er jeg også splittet, og blev meget forundret over at min kæreste sad vågen kl 01.00 for at finde de bedste tilbud på elektronik – som vi dybest set ikke har brug for.. Grådighed much?

 • Jeg orker ikke Black Friday eller lignende dage, føler nærmest varerne har mindre værdi når folk hiver og slider i dem og træder hinanden over tæerne for at få fingre i dem.

  Og købe bare for at købe, det er virkelig ikke noget for mig.

  Kunne dog godt tænke mig at finde et par Birkenstock sandaler her i dag, dem skal jeg alligevel ha købt og det ville være dejligt hvis jeg fandt dem til en god pris.

  • Præcis! Meget af det bliver pludselig rigtigt utiltalende på en eller anden måde.
   Men at kunne spare nogle penge på noget man i forvejen havde tænkt sig at købe – hvem kan ikke li’ det? 😉