Hellere en gris på maven…

hellere-en-gris-paa-maven-1

hellere-en-gris-paa-maven-1
hellere-en-gris-paa-maven

…end en gris i maven.

Nu er det ikke ligefrem særligt tit jeg dyrker yoga med en gris. På maven. Mens jeg står i bro. Det er sådan set kun sket én gang før, og det var der mange forbipasserende der kunne grine af, da jeg i går eftermiddags fik taget billeder til dette indlæg. Det er egentlig et ret absurd billede, ikke? Men sagen er den at jeg hellere vil have en gris på maven end en gris i posen. For at være helt ærlig synes jeg nemlig det er endnu mere absurd at man kan finde gris i en slikpose end at jeg står og spiller fandango med et tøjdyr på maven.

For mange kommer det som en overraskelse at man kan finde gris i en pose slik. Og her taler jeg altså ikke om det søde stykke tøjdyr som jeg har på maven. Meget af det mest almindelige slik, i hvert fald vingummi og lakrids, indeholder nemlig ofte gelatine som er et bindemiddel der bruges til at give den særlige gummiagtige konsistens. Gelatine laves ved at udkoge ben, hud og andre dele fra bl.a. grise…

Læs også: “Jamen er du ikke veganer?”

Som de fleste af jer sikkert ved, er det minimalt hvad der indgår af animalske produkter i min kost. Jeg har aldrig brudt mig om svinekød, og jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst har spist det. Til gengæld har jeg spist masser af vingummi og lakrids uvidende om at det indeholdt noget jeg ikke kunne lide.

Jeg kommer aldrig til at prædike veganisme, men jeg vil til hver en tid slå et slag for at man tager velinformerede (mad)valg. Og det kræver at vi forbrugere er oplyste om hvad der er i vores fødevarer. Nu er det ikke fordi det har været en hemmelighed at meget slik indeholder gelatine, men jeg tror at der er mange som ikke er klar over det. Jeg husker tydeligt da jeg for mange år tilbage fandt ud af at der var gelatine i vingummi. Det var min veninde, som er vegetar, der fortalte hvorfor hun sjældent spiste vingummi og lakrids – fordi det meste indeholde gelatine.

Dengang syntes jeg primært at det var ulækkert at der var gelatine i slik. I dag synes jeg mere det er lidt mærkeligt. Mærkeligt fordi det ikke er noget problem at lave slik uden gelatine. Det er Katjes et godt eksempel på. Jeg må indrømme at jeg blev meget, men virkelig positivt, overrasket over at et stort slikmærke som Katjes laver alle deres slikvarianter uden gelatine. Jeg synes det er vildt at tænke på at en klassiker som Salte Fisk ikke indeholder gelatine – især fordi jeg aldrig har hørt nogen klage over konsistensen. Tværtimod! Det er jo nærmest konsistensen på Salte Fisk der er allermest kendetegnende. Efter min mening. Noget andet der også overraskede mig var at Katjes ikke bruger kunstige smags- eller farvestoffer men laver deres slik med naturlige farver og aromaer. I ingredienslisten kan man ligefrem støde på både radise og spirulina!

Som alternativ til gelatine bruger Katjes i nogle af deres slikvarianter noget der hedder xanthan gum. Da jeg hørte om det første gang havde jeg en forestilling om at det var noget kemisk stads, men faktisk er det et både naturligt og vegansk binde- og geleringsmiddel. Jeg er selv blevet ret glad for at bruge det – især lige i øjeblikket hvor jeg udvikler opskrifter til min kogebog som skal indeholde veganske desserter og søde sager. Derfor blev jeg ekstra nysgerrig over at finde ud af, at Katjes formår at lave vingummi og lakrids uden gelatine. Måske kan jeg gøre dem kunsten efter? I hvert fald; thumbs up til Katjes for at droppe gelatinen og tænke ud af boksen!

 

Christine_bottom_2

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Altså jeg elsker Katjes, og jeg spiser heller ikke selv slik med gelatine. Men jeg må sige, at der i meget af slikket er en lille forskel på konsistensen, da vingummierne ikke bliver helt så “seje”/kan trækkes ud. Det må være derfor, at det stadig bruges (og så er det måske billigere).
  Jeg synes dog ikke det er nødvendigt, men det er jo nok en smags- (og holdnings-) sag ;-)

  • Jeg vil give dig ret i at vingummierne er dem der er mest anderledes i konsistensen, men jeg synes virkelig det er utroligt hvor tæt man kan komme på :-)

 • Jeg synes egentligt, det er fordelagtigt, at man anvender restprodukter fra slagtehuse til at producere gelatine i stedet for blot at smide disse ud. I min verden er den virkelig “synd” derfor stadig at købe kød – ikke slik med gelatine.
  Når det så er sagt, foretrækker jeg faktisk konsistensen af Katjes slik. Jeg vidste egentligt godt, a det var uden gelatine, men jeg har aldrig tænkt over, at det kom til udtryk i konsistensen. Jeg gik bare ud fra, at de gerne ville skille sig lidt ud haha :-)

  • Helt enig! Hvis man endelig skal bruge dyret, synes jeg også man skal udnytte det hele så vidt det er muligt. Min pointe er bare, at der faktisk er mange som ikke ved, at slik indeholder gelatine :-)

 • Hvor sjovt, mit speciale handler lige netop om gelateringsmidler :-) En blanding (synergistisk effekt) mellem locust Bean gum og xanthan vil nok være det tætteste du kommer på gelatine. Men man har ikke fundet noget ikke-animalsk produkt, der endnu kan slå gelatine. Men mon ikke vi er der om 10 år :)

  • Hvor sejt! Og nørdet :D Mega fan. Jeg har set mange veganere der laver vingummi med xanthan gum, men jeg synes faktisk ikke konsistensen er særligt vingummi-agtig :-)