vegansk og glutenfri lasagne (ret så overdådig!)

Vegansk, glutenfri og ret så overdådig lasagne2

Vegansk, glutenfri og ret så overdådig lasagne1

Vegansk, glutenfri og ret så overdådig lasagne3

Må man godt have en af sine egne opskrifter som sin livret? Ikke sådan rigtigt vel? Hvis man nu måtte – you guessed it – så ville den her lasagne helt klart ryge direkte ind på førstepladsen over mine yndlingsretter. Det er ikke ligefrem en ret jeg laver en aften hvor det skal gå stærkt, for den kræver altså lige lidt forberedelse og tid i køkkenet fordi alt bliver lavet fra bunden. Jeg vil faktisk være ærlig og sige at den er lidt af et projekt, men måske er det netop derfor at det er min yndlingsret. Det er simpelthen så stor en tilfredsstillelse at kunne sætte sig til bords og spise et stykke (som hurtigt bliver til to og tre…), nyde resultatet af sit arbejde i køkkenet og blive belønnet med en smagsoplevelse af en anden verden. Simpelthen. Jeg tror virkelig på at man nyder sin mad langt mere når man virkelig har gjort noget ud af den, og nydelse er altså bare noget man ikke skal gå ned på.

× Vegansk og glutenfri lasagne 

Ingredienser (min form var 21 x 26 x 5 cm):

Tomatsovs

  • 4 fed hvidløg
  • 2 rødløg
  • 50 g kapers
  • ½ glas oliven*
  • 500 g cherrytomater
  • 500 g mosede tomater
  • 1 stor potte basilikum
  • ½ potte frisk timian
  • ¼ tsk cayennepeber (eller en chili)
  • Salt og peber efter smag
  • Olie til stegning

Grøntsagslag

  • 400 g brune champignon
  • 200 g frisk spinat
  • 1 spsk hvidløgspulver
  • 1 tsk salt

Kikærtepasta

  • 230 g kikærtemel (evt. lidt ekstra til udrulning)
  • 1 dl vand
  • ¼ dl smeltet olie
  • Lidt salt

Squashplader

  • 1 stor squash

Topping

  • 1-2 dl mosede tomater
  • Rester (de afskårne kanter) fra kikærtedejen
  • Gærflager

*kan selvfølgelig udelades, men min kæreste som aldrig har brudt sig specielt meget om oliven har faktisk lært at spise dem pga. denne lasagne 😃

Fremgangsmåde:

  1. Lav tomatsovsen først ved at skære hvidløg, rødløg, kapers og oliven i små stykker (jeg kørte hele baduljen rundt i denne fætter) og svits det hele i olie ved høj varme i nogle få minutter mens cherrytomaterne skæres i mindre stykker. Tilføj cherrytomaterne, de mosede tomater, basilikum timian, cayennepeber, salt og peber. Skru ned for varmen.
  2. Lav spinat-/svampelaget mens tomatsovsen simrer. Snit champignonerne og kom alle ingredienserne i en stor gryde. Bland det rundt ved høj varme indtil spinaten er svundet ind. Sluk for blusset.
  3. Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
  4. Lav kikærtepastaen ved at blande kikærtemel, vand, olie og salt og ælt det sammen til en dej. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir så tyndt som muligt.
  5. Lav squashpladerne ved at skære squashen helt tyndt med et mandolinjern (ca. 2 mm tyk).
  6. Saml lasagnen i følgende rækkefølge:
    • Et (tykt) lag squashplader (bunden må gerne være i dobbelt lag for at væsken ikke siver ud)
    • Et lag tomatsovs
    • Et lag kikærtepasta (skær den i stykker så det passer til formen og gem de afskårne kanter)
    • Et lag grøntsager
    • Et lag squashplader
    • Et lag tomatsovs
    • Et lag kikærtepasta
    • Et lag grøntsager
    • Et lag tomatsovs
    • Et lag squashplader
  7. Afslut toppen af lasagnen med lidt ekstra mosede tomater + små stykker kikærtepasta (som bliver sprøde) + gærflager.
  8. Bag lasagnen i 40 minutter og lad den køle lidt af inden servering. Faktisk er den allerbedst dagen efter. Altså sådan verdenklasse-god!

Mændene i mit liv, aka. min far og min kæreste, som begge sætter pris på et stykke kød og godt kan lide en helt traditionel lasagne, har været vildt begejstrede hver gang jeg har serveret den her version, og de har ikke følt at der manglede noget hverken smags-, konsistens- eller mæthedsmæssigt.

Tør du også udfordre en kødspiser med en vegansk udgave af lasagne? 😉

Finally, my vegan and glutenfree lasagna recipe is here. It’s currently my number one favorite dish!

Christine_bottom_2

2 Replies to “vegansk og glutenfri lasagne (ret så overdådig!)”

  1. Hvis man ikke har varmluft, kan man så bage den med en almindelig ovn? Og hvor mange grader og tid skal man sætte af?
    Prøver at lave den i aften :)

    1. Christine Bonde says: Svar

      Åh, det er jeg faktisk ikke så god til at vurdere. Jeg vil tro at du i hvert fald skal prøve at bage den i minimum 30 minutter og så holde øje med den. Alle lagene er jo egentlig tilberedt lige med undtagelse af squashpastaen, som er skåret så tyndt at den hurtigt bliver mør, og kikærtepastaen, som ogå bliver relativt hurtigt tilberedt. Du kan evt. bruge de små stykker kikærtepasta på toppen som indikator for, hvornår den har fået nok. De skal bare blive let gyldne :-)

Skriv et svar