Vegansk cheesecake med græskarcreme og glutenfri kiksebund

cheesecake-med-kiksebund-og-graeskarcreme-v-gf-1-1

cheesecake-med-kiksebund-og-graeskarcreme-v-gf-2

cheesecake-med-kiksebund-og-graeskarcreme-v-gf-4

cheesecake-med-kiksebund-og-graeskarcreme-v-gf-3

Jeg ignorerer lige Janteloven et øjeblik, for den her kage fortjener altså lidt mere end bare et par rosende ord på den der ydmyge, jyske facon. Det er uden tvivl den bedste cheesecake jeg nogensinde selv har lavet, og det er ikke bare fordi den smager møghamrende godt. Jeg synes at jeg har formået at gøre den super simpel og højne sundhedsværdien uden at den bevæger sig alt for langt væk fra en klassisk cheesecake. Især konsistensen kan være svær at ramme når man laver den i en vegansk udgave, men det her… Det spiller bare!

Se også: Raw choko-kado cheesecake aka. avokadokagen

En vegansk cheesecake har som regel en bund der er lavet på dadler og nødder, og det ér vildt lækkert, men konsistensmæssigt er det bare meget langt fra en bund af Digestive-kiks. Dog er det ikke lige Digestive-kiks jeg har brugt (dem har jeg faktisk aldrig kunnet lide), men derimod min egne cookiekiks som viste sig at fungere perfekt. Græskarcremen som skal gøre det ud for ostelaget er simpelthen så blød og cremet i konsistensen at jeg nærmest dansede da jeg smagte på den. Jeg har lavet totalt mislykkede cheesecake-lag SÅ mange gange, så det her var virkelig en succes. Godt der stadig er et par stykker tilbage!

× Vegansk cheesecake med græskarcreme og glutenfri kiksebund

Ingredienser (til en lille springform på Ø16 cm):

Bund

 • 100 g cookiekiks (eller andre glutenfri kiks)
 • 25 g kokosolie
 • 25 g fibersirup (eller anden flydende sødning)

Creme

 • 100 g kokosolie
 • 50 g hvid mandelsmør (eller lys tahin)
 • 200 g dampet hokkaidogræskar*
 • 40 g fibersirup
 • Saften fra 1 stor citron
 • 1 tsk vaniljepulver
 • Toppings til pynt (jeg har brugt bipollen, kokosrasp og blå kornblomst)

*man kan selvfølgelig også vælge at bage græskarret eller bruge færdiglavet græskarpure.

Fremgangsmåde:

 1. Kør kiksene i en foodprocessor indtil de er knust – hverken for fint eller for groft.
 2. Bland kiksene sammen med kokosolie og honning i en skål.
 3. Tryk kiksedejen ud i bunden af springformen og sæt den i fryseren.
 4. Lav imens cremen ved at blende alle ingredienserne sammen til en helt fin og ensartet masse.
 5. Tag formen ud af fryseren og hæld cremen oven på bunden.
 6. Læg husholdningsfilm over formen og stil kagen i fryseren i min. 1 time indtil den har sat sig.
 7. Tag kagen ud af fryseren et stykke tid inden den skal serveres og pynt den herefter med diverse toppings.

Den opmærksomme læser har måske bemærket at jeg har brugt en anderledes form for sødning sammenlignet med hvad jeg plejer. Normalt bruger jeg helst helt naturlige og uforarbejdede sødemidler som fx daddelpure (find opskriften HER) og jeg ejer hverken stevia eller sukrin eller den slags. For nyligt blev jeg lidt nysgerrig omkring Fibersirup som jeg ellers altid har udelukket fordi jeg klassificerede det som noget unødvendigt, kemisk stads. Den fordom må jeg dog pakke sammen. Fibersirup er et alternativ til sukker som består af det præbiotiske plantefiber, isomalto-oligosakkarid (hvorfor det også nogle gange går under navnet IMO). Det er altså ikke helt uforarbejdet, men det består til gengæld ikke af underlige, laboratoriefremskabte ingredienser. Det søder ikke lige så meget som almindeligt, hvidt sukker men jeg vil sige at det svarer lidt til sødmen fra honning. Derudover er konsistensen super let at arbejde med, og så er det, i modsætning til daddelpure, gennemsigtigt hvilket gør at kager osv. ikke får en underlig mørk farve. Det er ikke et produkt jeg vil bruge i store mængder eller særligt ofte, men jeg er alligevel glad for at jeg har opdaget et nyt produkt der er så anvendeligt!

…og nej, jeg er ikke blevet betalt for at omtale Fibersirup eller noget i den dur, men jeg tænkte at det kunne være interessant for jer at høre, hvad jeg har gjort mig af tanker i forhold til at bruge et produkt som jeg ellers aldrig ville gå efter. Har I smagt det?
Christine_bottom_2

9 Replies to “Vegansk cheesecake med græskarcreme og glutenfri kiksebund”

 1. Det ser helt vildt lækkert ud. Billederne er SÅ smukke!

  1. Christine Bonde says: Svar

   Tusind tak, Linn! Det er jeg simpelthen så glad for du synes ☺️

 2. Den ser jo så lækker ud! Jeg kender dog umiddelbart kun tahin fra hummus – kan du hjælpe mig med, hvad forskellen er (i forhold til denne kage) på lys og mørk tahin? Jeg er med på, at den lyse er lavet af afskallede sesamfrø, men hvad gør det for denne kage, hvis jeg bruger den “almindelige” tahin fra Urtekram? :-)
  Venlig hilsen Nanna

  1. Christine Bonde says: Svar

   Tusind tak, Nanna 🙏 Det vil selvfølgelig ændre farven, men den mørke tahin vil også give en mere markant smag pga. de ristede sesamfrø 😊

   1. Tak! Jeg prøver med almindelig tahin. ☺️ Hvordan er den dagen efter? Normalt tilbereder man jo en cheesecake dagen før servering. Men er denne her bedst på bage-dagen?

    1. Christine Bonde says: Svar

     Jeg synes den er mindst lige så god dagen efter! 😃

 3. Hvis den bliver lavet dagen forinden, efter den har sat sig i fryseren, skal den så opbevares på køl eller frost?

  1. Christine Bonde says: Svar

   Jeg har bare opbevaret den på køl ☺️

 4. Du skriver i opskriften, at man også kan bruge tahin i stedet for mandelsmør – trænger tahinsmagen i så fald meget tydeligt igennem?

Skriv et svar