The thing about overnight oats

 

Overnight oatsOvernight oatsOvernight oatsEr det bare mig, eller er der nærmest gået mode i at spise overnight oats? Jeg elsker ganske almindelig havregrød men jeg begyndte at spise overnight oats fordi det sparer mig for en del tid om morgenen og fordi det altid er rart med lidt afveksling. Jeg sætter dem i blød om aftenen inden jeg går i seng og spiser dem kolde om morgenen. Man kan selvfølgelig også godt varme dem op i en gryde efterfølgende hvis ikke man kan lide at de er kolde, men så kan man jo lige så godt lade være med at sætte dem i blød til at starte med. Nu er der måske nogle der tænker “Jamen sætter man ikke havregrynene i blød for at nedbryde fytinsyren så mineralerne frigives og bedre kan optages?” Det er rigtigt nok at korn har et naturligt indhold af fytin som er et stof der sidder i klidlaget og har til formål at holde på mineralerne, men om iblødsætning virkelig har nogen nævneværdig indvirkning på kroppens udnyttelse af mineralerne er der lidt delte meninger om. I øvrigt er der rigtigt mange aspekter der spiller ind. Meningen med at sætte havregrynene i blød skulle være, at enzymet fytase aktiveres og nedbryder fytin hvorved mineralerne bliver lettere for kroppen at optage. Spørgsmålet er bare om det virkelig gør en forskel i det store billede eller om andre metoder som eksempelvis spiring og gæring er mere effektive til formålet. Uanset hvordan det nu forholder sig synes jeg dog der er en vigtig pointe som er værd at tage med: selvom man er god til at få masser af vitaminer og mineraler (og andet godt for den sags skyld) gennem sin kost, bør man huske hvilken afgørende rolle fordøjelsessystemet spiller – med andre ord nytter det ikke noget at spise mad med masser af vitaminer og mineraler hvis kroppen ikke er i stand til at optage dem.

Egentlig ville jeg bare sige at overnigt oats helt klart er værd at prøve for det smager skønt og er super nemt. Lige for tiden laver jeg en version som indeholder følgende:

1 dl gryn (jeg bruger en blanding af speltflager, grovvalsede havregryn og quinoaflager)
1 dl vand
1 dl soyamælk
1 stor spsk skyr
1 spsk chiafrø
1 tsk kanel
Et drys vanilje

Det hele blandes til en ensartet masse i en bøtte med lufttæt låg og sættes i køleskabet. I dag toppede jeg med hakkede mandler, hørfrø, hampefrø og æblestykker (og endnu mere kanel da billederne var blevet taget…).

Translation: It’s like eating overnight oats is all the rage at the moment! I’m not sure if it’s because people started to gain knowledge about phytic acid and its effect on the absorption of minerals, or if it’s simply because people find overnight oats delicious. The latter is what counts for me even though I find the whole biochemical aspect very interesting.

5 Replies to “The thing about overnight oats”

  1. Hvor lyder det bare lækkert. Elsker grød og synes det er en dejlig måde at starte dagen på. Løber bare tit tør for ideer mht. at være kreativ..!! Denne opskrift lyder super lækker så den vil jeg glæde mig til at prøve af:)

  2. Hej Christine
    Virkelig lækker blog du har – har lige et lille spørgsmål til opskriften. Har du kogt quinoaflagerne, inden at at du lægger dem i blød med resten af ingredienserne?
    Mvh Louise

    1. christinebonde says: Svar

      Hej Louise! Jeg putter bare quinoaflagerne i som de er, altså uden at koge dem :-)

  3. Rikke Pedersen says: Svar

    Hej Christine

    Nyder din blog. Jeg savner dog opskriften på falafelburger, du havde liggende her. Mit link er godt nok gammelt, så du har måske taget den af bloggen..? :-)

    Håber du har mulighed for at sende den til mig..?

    Mvh Rikke

    1. christinebonde says: Svar

      Hej Rikke! Det er jeg glad for at høre :-)

      Du kan finde opskriften lige her (den findes under “Recipes”): http://christinebonde.dk/recipes/falafelburger/

      Det er dog kun falaflerne der er opskrift til.

Skriv et svar