Opskrift på havreyoghurt: Hjemmelavet vegansk yoghurt

Havreyoghurt er noget du simpelthen prøve. Det kan godt være svært at forstå, at man kan lave yoghurt af havregryn, men den er altså god nok. Og det er både nemt, billigt og hamrende sundt. Tak til min søde og mega inspirerende Strala-søster, Renata, som introducerede mig for hjemmelavet havreyoghurt. Hop ind og tjek hendes blog ud her og hendes Instagram her.

Plantebaseret og bæredygtig yoghurt

Plantebaseret yoghurt er virkelig blevet populært i Danmark (og det var også på tide hvis du spørger mig). Det er nemt at få fat i i nærmest alle supermarkeder efterhånden, og udvalget bliver større og større. Når dét så er sagt, så savner jeg nogle flere økologiske varianter som ikke koster en formue, og som ikke er tilsat sukker og andre unødvendige ingredienser. De fleste varianter som findes i supermarkederne er i øvrigt baseret på soja, og selvom jeg ikke har noget imod soja, så jeg gerne at der var andre slags.

Kokosyoghurt er uden tvivl min favorit (men jeg elsker også bare alt med kokos), men lige i hælene kommer den hjemmelavede havreyoghurt helt sikkert. Jeg er virkelig positivt overrasket over hvor god en konsistens og autentisk yoghurtsmag man kan lave. Smagen af havre er meget mild og bliver ikke kamufleret i sødestoffer og lignende. Når yoghurten skal serveres kan man derfor nemt selv justere sødningsgraden fx med lidt sirup, frugt og lignende.

En anden bonus ved havreyoghurt er det bæredygtige aspekt. For det første er det nemt at finde havregryn som er producerede i Danmark, og for det andet er emballagen noget mere miljøvenlig end de konservesdåser som man desværre ofte køber sin kokosmælk i. Hvis du er heldig at bo i nærheden af et specialsupermarked, kan du endda købe dine havregryn i vaskeægte zero waste-stil helt uden emballage.

Men er det ikke svært at lave selv?

Jeg forstår godt at det kan virke uoverskueligt at lave sin egen yoghurt. Den forestilling havde jeg i hvert fald selv. Jeg havde hørt så mange historier om mislykkede forsøg, så jeg havde ikke særlig høje forventninger, da jeg selv kastede mig ud i det. Det er jo rent faktisk også noget levende man arbejder med, fordi yoghurten står og gærer, men i modsætning til andre former for fermentering, synes jeg at det er ufattelig nemt at lave sin egen yoghurt. Det kræver selvfølgelig at man holder lidt øje undervejs, men eftersom det max. tager 2 dage at lave, er det begrænset hvor meget arbejde der er i det. Det er i hvert fald ingenting sammenlignet med sådan noget som kombucha eller sauerkraut, som tager flere uger at lave, og som man helst skal kigge til ret ofte for at sikre, at fermenteringsprocessen går den rigtige vej.

Lav din egen smagsvariant

Denne opskrift på havreyoghurt giver en ganske smagsneutral variant. Jeg tænker at det selvfølgelig er klart, når der ikke er tilsat nogen form for sødme eller anden smagsgiver, men jeg vil alligevel lige gøre opmærksom på det.

Den neutrale smag er dog en perfekt mulighed til at sætte sit eget præg på den færdiglavede yoghurt. Jeg synes det er ganske obligatorisk at spise sin havreyoghurt med masser af toppings – både fordi det ser smukt og indbydende ud og mætter mere, men også fordi det kan bidrage med lige præcis den mængde sødme og ekstra smag som du gerne vil have. Vil du gerne have en havreyoghurt med smag, kan du fx tilsætte en smule hjemmelavet marmelade og røre det godt rundt i den portion du skal til at spise.

En ny morgenmadsfavorit med endnu mere sundhed

Jeg elsker havregrød om morgenen og kan sagtens spise det hver eneste dag i meget lange perioder, men jeg er ret sikker på at jeg har fået mig en ny morgenmadsfavorit. Det er virkelig nemt, og så får min mave endda et skud gode bakterier allerede fra morgenstunden. Jeg bliver simpelthen nødt til at sikre mig, at jeg altid har hjemmelavet havreyoghurt på køl fra nu af, for det er i dén grad blevet min nye afhængighed.

Har du prøvet at lave havreyoghurt før?

Opskrift på hjemmelavet havreyoghurt

Ingredienser
til 2-3 portioner

*hvis du synes det er lidt besværligt at skulle lave din egen yoghurt ud fra en allerede færdiglavet yoghurt, kan du i stedet for starterkultur bruge 2 kapsler mælkesyrebakterier (jeg bruger disse). Det giver dog en lidt mere flydende og mindre fyldig konsistens. Gem ca. 3 spsk af din færdiglavede havreyoghurt som starterkultur til næste omgang.

Fremgangsmåde

 • Start med at blende havregryn og vand i en blender super grundigt. Bliver det ikke blendet grundigt nok, kan konsistensen af den færdige havreyoghurt blive grynet.
 • Kom havreblandingen i et skoldet patentglas (sørg for at glasset er afkølet hvis du lige har skoldet det) og brug en træske til at tilsætte enten starterkulturen eller indholdet af kapslerne med mælkesyrebakterier. Bland det hele godt sammen.
 • Fastgør et osteklæde eller hvilket som helst stykke rent stof på patentglasset, og lad det stå et lunt sted uden for direkte sollys i 1-3 døgn, afhængig af hvor syrlig en smag du kan lide. Jeg synes at smag og konsistens var helt perfekt efter et døgn, men prøv dig frem og smag til undervejs (altid med en helt ren ske selvfølgelig!).
 • Luk glasset og stil det i køleskabet. Din havreyoghurt er klar til at spise når den er blevet kold.

 

Indlægget indeholder reklame-links (læs mere om min reklame-politik her)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 • Når man først har lavet sin havreyoghurt – kan man vel også bruge tre spsk af den som startekultur til næste portion? Ved du hvor længe starterkulturen kan holde sig – og jeg går ud fra, at man opbevarer den i køleskabet? :)

  • Lige præcis! Det har jeg også forsøgt at forklare som en lille note inden fremgangsmåden :-)
   Jeg ved desværre ikke hvor længe yoghurten/starterkulturen kan holde sig. Gæringsprocessen fortsætter jo faktisk i køleskabet, men bare meget langsommere. Det er dét der kan være lige tricky med fermentering – at det hele tiden er en vurderingssag. Håber du får lyst til at kaste dig ud i det!

 • Hej Christine,

  Det er en virkelig flot blog du har dig her. Burger du wordpress? Og hvilket tema?

  Hilsner Cecilie :-)

  • Tusind tak, Cecilia! Jeg er også super glad for det :-)
   Det er et WordPress-tema jeg har købt og fået tilpasset.